5249 de zile de la trimiterea in judecata

​Dosarul ”Chinezariilor Hidroelectrica” – prejudiciu de 1,8 milioane euro


Fostul director al Hidroelectrica Traian Oprea și alte 11 persoane au fost trimise in judecata in 2006 pentru că a achiziționat fără licitație, la prețuri supraevaluate echipamente electrice chinezești în valoare totală de 1,8 milioane euro.

În august 2004, cu două saptamani inainte ca Hidroelectrica să desfasoare procedurile de achizitie omul de afaceri Croitoru Vasile a înfiinţat firma EUR ELECTRIK GRUP administrată de Boghiu Silviu-Lucian (fost director al Electrica SA, trimis în judecată în dosarul “Electrica Timişoara”). EUR ELECTRIK GRUP  cumpăra echipamentele electrice chinezești de la tarabe din complexul comercial Dorally din comuna Afumaţi. Peste aceste produse erau aplicate etichete cu insemnele producătorului Siemens.

Întrerupătoarele chinezești apoi erau vândute către ENOL GROUP S.A.(firmă deținută tot de Vasule Croitoriu), iar de la această firmă marfa a fost furnizată către S.C. HIDROELECTRICA S.A. Compania de stat a platit si de 38 de ori mai mult pe chinezariile vandute de companiile lui Vasile Croitoru, spun procurorii DNA.

În acest dosar procurorii au idetificat două circuite de fraudare a fondurilor publice. Primul fiind cel menționat mai sus. Un al doilea circuit similar avea ca ținta vanzarea de echipamente electrice contrafacute la preturi de 10 ori mai scumpe. Astfe că CFR SSVM Bucureşti a achizitionat produsele chinezesti pe care a lipit etichete cu insemnele companiei Schneider. Procurorii au descoperit ca CFR SSVM companie controlata de omul de afaceri gorjean Ion Bârcină nu era distribuitor oficial al producatorului mondial Schneider. Procurorii DNA spun că echipamentele chinezești vândute ca produse de brand erau de 10 ori mai scumpe decât cele ale producatorului.

Procurorii spun că Traian Oprea directorul general al Hidroelectrica, Asan George Laviniu  director adjunct al Direcţiei marketing, privatizare şi afaceri internaţionale şi Ioan Trif - şef Serviciu contracte şi achiziţii au decis sa achizitioneze aceste produse prin negociere directa si cerere de oferte desi chiar si in 2004 la astfel de contracte se impunea organizarea licitatiilor publice.

Personajele dosarului

Traian Oprea a fost director al Hidroelectrica si este judecata alaturi de fostul ministru Codrut Seres in dosarul Hidroelectrica pentru un prejudiciu de 160 milioane dolari. Oprea a fost director general la Hidroelectrica în perioada 2003-2009. El a fost retras în 2009 pe poziţia de director general adjunct la solicitarea președintelui Traian Băsescu care l-a acuzat că a fost cel care a facilitat contractele păguboase ale băieților deștepți din energie. În 2011 Oprea a fost numit consilier al ministrului Economiei, Varujan Vosganian.

CFR SSVM Bucureşti, compania care vandut intreupatoarele contrafacute este detinuta de omul de afaceri Ion Barcina. In acest dosar Barcina nu a fost trimis in judecata dar este inculpat in dosarul fostului senator UDMR Olosz Ghergely pentru dare de mita. In acest dosar a fost condamnat pe fond la patru ani de inchisoare sentinta fiind insa casata in apel pe baza unei errori procedurale. Acum dosarul este rejudecat pe fond.

Presa locală a nota ca firmele lui Bârcină au beneficiat de contracte importante cu Complexul Energetic Turceni. Mai multe publicații au dezvăluit că Ion Bârcină este finul judecatorului CCR Toni Grebla. In plus ca Utilenergetica SA firma la care judecatorul Toni Grebla a fost actionar era inregistrata la aceeasi adresa ca si CFR SSVM Bucureşti.

Vasile Croitoru este descris de procurori ca facand parte din lumea interlopa.

Vasile Croitoru a mai fost trimis in judecata in alte doua dosare care privesc o serie de achizitii paguboase realizate de filialele Electrica. In aceste dosare modul de operare este similar. Companiile achizitionand de la companiile lui Croitoru echipamente electrice contrafacute la preturi exorbitatente. Intr-unul din cele doua dosare un martor a declarat procurorilor ca Vasile Croitoru i-a marturisit ca o parte banii obtinuti din aceste afaceri ilegale au ajuns si in conturile PSD. Acest aspect nu a fost insa relevat de cercetarile procurorilor. Detalii aici

Alte persoane inculpate in dosar

- POPESCU DAN - economist principal specialist în cadrul Serviciului contracte şi achiziţii Interne, DUDAŞ IOANA - statistician principal din cadrul aceluiaşi serviciu, ambii pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată şi fals intelectual;

De asemenea, au fost trimişi în judecată şi următorii inculpaţi, oameni de afaceri din lumea interlopă:

- CROITORU COSTEL (inculpat în dosarul SISE Transilvania Sud Braşov) - pentru săvârşirea infracţiunilor de contrafacere sau folosire fără drept a unei mărci, concurenţă neloială, fals intelectual, evaziun fiscală, asociere pentru săvârşirea de infracţiuni;

- HONDAR ANGHEL şi BIŢU GHEORGHE (inculpat în dosarul SISE Transilvania Sud Braşov) - pentru săvârşirea infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals intelectual, evaziune fiscală, asociere pentru săvârşirea de infracţiuni;

- BRAŞOVEANU MITICĂ - pentru săvârşirea infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată, evaziune fiscală, spălare de bani, asocierea pentru săvârşirea de infracţiuni;

- NISTOR ANA DANIELA - pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală.
Traseul Dosarului

Traseul dosarului in instanta:


Cei 11 inculpați au fost trimisi in judecata in 2006 la Tribunalul Bucuresti.

În aprilie 2008 dosarul este supendat pentru ca judecatorii au aprobat sesizarea Curstii Constitutionale. Judecarea dosarului este reluata in ianuarie 2009. În iunie 2010 dosarul este din nou suspendat pentru o sesizare la CCR de aceasta data dosarul ramane suspendat pana in august 2012.

In aprilie Croitoru Vasile, Croitoru Costel şi Trif Ioan sunt scosi din acest dosar instanta a decis ca ei sa fie judecati intr-un dosar disjuns separat. Croitoru Vasile fiind condamnat pe fond la sapte ani de inchisoare.

In iunie 2013 Tribunalul Bucuresti pronunta sentinta de condamnare a celor 11 inculpati. In total judecatorii i-au condamnat pe cei 11 la 47 de ani de inchisoare. Traian Oprea fiind condamnta la 9 ani de inchisoare.


DATA INCEPERII URMARII PENALE
11 IANUARIE 2006
DATA TRIMITERII IN JUDECATA
8 SEPTEMBRIE 2007
DATA PRESCRIERII FAPTEI

NUME: Traian Oprea

FUNCTIA (la data comiterii faptei) :director Hidroelectrica

INSTANTE:

Tribunalul Bucuresti - Dosarul incepe sa se judece

TERMEN: 27 septembrie 2006
Cei 11 inculpați au fost trimisi in judecata in 27.09.2006 la Tribunalul Bucuresti.

Tribunalul Bucuresti - Dosarul se suspenda

TERMEN: 10 aprilie 2008
- dosarul este supendat pentru ca judecatorii au aprobat sesizarea Curtii Constitutionale.

Tribunalul Bucuresti - Se reia procesul

TERMEN: 1 septembrie 2009
Judecarea dosarului este reluata

Tribunalul Bucuresti - O noua amanare pentru doi ani

TERMEN: 18 iunie 2010
dosarul este din nou suspendat pentru o sesizare la CCR de aceasta data dosarul ramane suspendat pana in 03.08.2012

Tribunalul Bucuresti - Prima sentinta, prima condamnare

TERMEN: 8 aprilie 2013
Croitoru Vasile, Croitoru Costel şi Trif Ioan sunt scosi din acest dosar instanta a decis ca ei sa fie judecati intr-un dosar disjuns separat. Croitoru Vasile fiind condamnat pe fond la sapte ani de inchisoare.

Tribunalul Bucuresti - Sentinta: Condamnari pe linie

TERMEN: 20 iunie 2013
In iunie 2013 Tribunalul Bucuresti pronunta sentinta de condamnare a celor 11 inculpati. In total judecatorii i-au condamnat pe cei 11 la 47 de ani de inchisoare. Traian Oprea a fost condamnat la 9 ani de inchisoare.

Tribunalul Bucuresti - Sentinta: Condamnari pe linie

TERMEN: 20 iunie 2013
In iunie 2013 Tribunalul Bucuresti pronunta sentinta de condamnare a celor 11 inculpati. In total judecatorii i-au condamnat pe cei 11 la 47 de ani de inchisoare. Traian Oprea a fost condamnat la 9 ani de inchisoare.

Curtea de Apel Bucuresti - Primul termen de apel*

TERMEN: 1 septembrie 2014
*Termenul este unul orientativ pana la inscrierea oficiala a dosarului pe rolul instantei

1137 vizualizări


Proiect initiat de HotNews.ro si Freedom House Romania
Proiect finantat de Comisia Europeana

Platforma initiata de Freedom House si Asociatia Actori Europeni, cu sprijinul HotNews.ro in cadrul programului „Combaterea fraudei in achizitii publice”, derulat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene prin „Programul de prevenire si lupta contra criminalitatii” – Directia Generala Afaceri Interne.

Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Aceasta sectiune nu reprezinta pozitia oficiala a Comisiei Europene sau a vreunuia dintre partenererii implicati in derularea proiectului. Este o platforma pusa la dispozitia publicului care isi propune sa ajute la transparentizarea procesului de achizitii publice si la monitorizarea unor dosare importante care se afla pe rolul instantelor.

Pentru informatii despre activitatea Comisiei Europene va invitam sa vizitati adresa web a Reprezentantei CE in Romania si pagina Comisiei Europene. Informatiile despre programe finantate de Uniunea Europeana sunt accesibile in sectiunea granturi a site-ului Comisiei Europene.

Proiectul „Combaterea fraudei in achizitiile publice” urmareste sa aiba un efect benefic atat asupra capacitatii institutionale a autoritatilor romane de a solutiona cazurile de frauda, coruptie si alte infractiuni in achizitii publice, cat si asupra posibilitatilor acestor institutii de a coopera.

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by