Un nou sistem informatic care detecteaza conflictele de interese in cazul achizitiilor publice, prezentat de ANI. "Nu va mai putea spune nici un primar ca nu stia ca firma sotiei a participat la licitatie"

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Vineri, 10 octombrie 2014, 13:14 Achizitii | Stiri


Horia Georgescu
Foto: Hotnews
Primele informatii legate de implementarea programului "PREVENT" - un sistem informatic menit sa detecteze automat situatiile de conflict de interese in cadrul procedurilor de achizitie publica - au fost prezentate, vineri, de catre Agentia Nationala de Integritate (ANI). Proiectul care costa peste 6,8 milioane de euro se afla in stadiu avansat de implementare, fiind in teste deja proiectul pilot. "Vom atinge parametri maximi la jumatatea anului viitor", sustine Horia Georgescu, presedintele ANI, care explica si situatiile in care PREVENT va actiona.

Programul PREVENT reprezinta un sistem informatic menit sa verifice ex-ante potentialele conflicte de interese in procesul de atribuire a contractelor de achizitii publice. Implementarea programului costa peste 31 milioane de lei, confinantat in cea mai mare parte (cca. 30 milioane) de catre Uniunea Europeana, a inceput in decembrie 2013 si va fi terminat in 2015.

Agentia Nationala de Integritate (ANI), autoritatea responsabila de implementarea programului, a prezentat vineri informatii referitoare la program, mentionand ca deja a fost elaborat un program pilot si ca sistemul va atinge parametri maximi la jumatatea anului viitor.

Sistemul va putea identifica automat, spre exemplu, cazurile in care in timpul procedurilor de licitatie apar participanti care sunt rude de gradul I sau II si care au legatura cu persoanele din coducerea institutiei contractante. In astfel de cazuri, sistemul va emite avertismente, iar ANI va atrage atentia instituiilor contractante cu privire la existenta riscului unui conflict de interese.

Implementarea oficiala a proiectului se va face la pachet cu o modificare legislativa in sensul introducerii in lege a obligatiei pentru institutiile beneficiare si partile contractante de a completa formulare de integritate, in care sa apara toate informatiile necesare pentru o depistare automata  a conflictelor de interese.

"Este cel mai important proiect al nostru si va viza controlul tuturor procedurilor de achizitie publica, fie ele pe fonduri europene sau de la buget", a explicat presedintele ANI, Horia Georgescu.

Prezentarea programului PREVENT
Foto: Hotnews
"Interfata sistemului va fi implementata in SEAP si va contine un formular de integritate. Datele sunt procesate la ANI si pe baza lor putem emite avertismente acolo unde apar situatii de conflict de interes", a explicat Georgescu.

Potrivit acestuia, sistemul va fi disponibil expertilor ANI, dar nu si publicului, insa periodic vor fi publicate rapoarte ale ANI cu si despre situatiile depistate si rezolvate de sistem.

"Pana acum procedurile de achizitii publice erau verificate prin esantionare. S-a inteles ca este nevoie ca verificarile sa fie facute pentru toate procedurile din SEAP. Va fi un model de bune practici pentru statele membre din UE", considera Georgescu.

"Nici un primar sau presedinte de consiliu judetean nu va mai putea spune ca nu stia ca firma sotiei sale sau a fiicei sale a castigat o licitatie sau a participat la o licitatie organizata de institutia sa", a explicat Horia Georgescu.

Sebastian Groming, consilier economic in cadrul Ambsadei Germaniei la Bucuresti, considera ca un astfel de sistem nu poate decat sa ajute la transparetizarea relatiilor de business si ca duce la avantaje economice reale.
"Credem ca imbunatatirea procedurilor de achizitie publica este esentiala pentru mediul de afaceri. PREVENT poate duce la avantaje economice reale, la imbunatatirea relatiilor economice si transparetizarea mediului de business", a declarat consilierul economic al ambasadei Germaniei in Romania.

Adrian Moraru, director adjunct in cadrul Institutului pentru Politici Publice s-a aratat optimist ca un astfel de program poate ajuta la eficientizarea sistemului de achizitii publice, un domeniu unde cateva miliarde de lei se pierd anual din cauza coruptiei sau a conflictelor de interese.

"Speram sa fie si un standard nou pentru sistemul informatic al achizitiilor publice pentru ca SEAP ramane un sistem greoi, care mai mult incurca cetateanul atunci cand vrea sa caute", sustine Moraru.

Sistemul PREVENT este realizat de catre consortiul format din Siveco, UTI Grup, SAP si Computer Sharing. In cadrul consortiului, Siveco Romania are calitatea de ofertant, UTI Grup - ofertant asociat, SAP Romania - tert sustinator si Computer Sharing SRL - subcontractant. Contractul de finantare a fost semnat la finele lunii noiembrie 2013.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3541 vizualizari

 • +3 (3 voturi)    
  noul sistem informatic...... (Vineri, 10 octombrie 2014, 13:41)

  translativus [utilizator]

  .....va spori disperarea escrocilor si ii va face sa "lucreze" cu si mai mult zel la inscaunarea pacaliciului galactic pentru ca, daca acesta nu va ajunge presedinte, "scapa cine poate".

  Bucuria inghesuitilor la pomana, este speranta baloasa ca escrocii le vor da, in ziua votului, doi mici "gratis" in loc de unul. Va fi un adevarat festin !
  Prostii nu inteleg ca micul gratie este platit tot de ei si costa enorm.
  Cum sa nu iti bati joc de asemenea imbecili ?
 • 0 (0 voturi)    
  ce sens are, ACUM? (Vineri, 10 octombrie 2014, 14:27)

  hot news [utilizator]

  Sistemul ar fi fost atre util in 2010 sau, sa zicem, anul trecut, dar acum ce rost are?
  In mai putin de o luna, vine Tonat la Cotroceni si va desfiinta si ANI, si DNA!
  Sube domenia pedesereului nu are sens sa vorbesti de "integritate" ...
 • +1 (1 vot)    
  6.8 mil de euro (Vineri, 10 octombrie 2014, 14:31)

  The Special One [utilizator]

  A cui e spaga asta nene, faci un sistem care oricum va putea fi ocolit

  Iti spun eu alt sistem mai ieftine, tripleaza pedeapsa minima pt inractiunea asta baga cativa la zdup si restul vor stii de frica, mult mult mai ieftin si eficient.
  • 0 (0 voturi)    
   triplarea pedepsei ? (Sâmbătă, 11 octombrie 2014, 8:00)

   translativus [utilizator] i-a raspuns lui The Special One

   Asa ceva este imposibil pentru ca escrocii sunt cei care fac legi. Mai degraba isi vor face o lege care sa ii recompenseze pe cei incompatibili.

   Trebuie sa intelegem ca suntem deja in capcana parlamentarista si ca dupa alegeri, aceasta se poate inchide definitiv, urmand o noua "iepoca de aur" intr-o dictatura parlamentara feroce.

   Deh, daca nu suntem in stare sa vedem de unde ne vine raul, acesta ne va coplesi !
 • 0 (0 voturi)    
  Siveco (Vineri, 10 octombrie 2014, 18:52)

  ADi123 [utilizator]

  clar... e facut de Siveco... cred ca si un student din anul 2 ar fi facut un soft mai bun...


Abonare la comentarii cu RSS


Proiect initiat de HotNews.ro si Freedom House Romania
Proiect finantat de Comisia Europeana

Platforma initiata de Freedom House si Asociatia Actori Europeni, cu sprijinul HotNews.ro in cadrul programului „Combaterea fraudei in achizitii publice”, derulat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene prin „Programul de prevenire si lupta contra criminalitatii” – Directia Generala Afaceri Interne.

Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Aceasta sectiune nu reprezinta pozitia oficiala a Comisiei Europene sau a vreunuia dintre partenererii implicati in derularea proiectului. Este o platforma pusa la dispozitia publicului care isi propune sa ajute la transparentizarea procesului de achizitii publice si la monitorizarea unor dosare importante care se afla pe rolul instantelor.

Pentru informatii despre activitatea Comisiei Europene va invitam sa vizitati adresa web a Reprezentantei CE in Romania si pagina Comisiei Europene. Informatiile despre programe finantate de Uniunea Europeana sunt accesibile in sectiunea granturi a site-ului Comisiei Europene.

Proiectul „Combaterea fraudei in achizitiile publice” urmareste sa aiba un efect benefic atat asupra capacitatii institutionale a autoritatilor romane de a solutiona cazurile de frauda, coruptie si alte infractiuni in achizitii publice, cat si asupra posibilitatilor acestor institutii de a coopera.

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by