​INFOGRAFIE

Achizitiile publice la Primaria Municipiului Bucuresti. Ce firme au castigat fondurile publice pentru proiecte de infrastructura ale Capitalei

de Redactia     HotNews.ro - Freedom House
Luni, 16 martie 2015, 19:08 Achizitii | Stiri


Sorin Oprescu
Foto: HotNews / DP
De la inceputul celui de-al doilea mandat de primar general al medicului Sorin Oprescu, din iunie 2012, Primaria Capitalei a acordat peste 120 de contracte in valoare de aproape 250 de milioane de euro fara TVA. Peste 300 de milioane de euro cu TVA, adica valoarea a 2,5 kilometri din autostrada suspendata promisa de primar. Oprescu promitea in ianuarie 2015 ca va realiza 13,5 kilometri de autostrada suspendata si estimeaza un cost de 1,6 miliarde de euro.

Suma de peste 300 de milioane de euro reiese din anunturile de atribuire publicate de primarie in Sistemul electronic de achizitii publice (site-ul guvernamental www.e-licitatie.ro) si monitorizate de Freedom House - HotNews. E vorba doar de contractele atribuite de ordonatorul principal de credite, Municipiul Bucuresti, nu si de contractele atribuite de alte institutii aflate in subordinea primarului general cum ar fi Administratia Strazilor sau Administratia Lacuri, Parcuri si Agrement Bucuresti (ALPAB).


Monitorizarile de achizitii publice HotNews-Freedom House Romania au fost mentionate pozitiv in ultimul raport de tara al Comisiei europene - MCV. Multumim Registrului Comertului pentru sprijin. Detalii aici:

Pe ce a dat Oprescu 300 de milioane de euro

Banii s-au dat pentru mari santiere cum ar fi pasajul de la Mihai Bravu sau Piata Sudului, consolidarea sediului vechi al Primariei, reabilitarea Casetei de sub Dambovita sau realizarea infrastructurii publice in cartierul ANL Henri Coanda din Baneasa. Alti bani - pentru salubritate si deszapezire in sectorul 5 sau pentru toaletele publice. Primaria a platit si servicii de cadastru si intabulare, reabilitari de scoli sau linii de tramvai.

Unde s-au dus banii

O parte din banii publici s-au dus la companii straine (una acuzata de coruptie in Italia), catre firmele regilor asfaltului cu probleme penale, catre oameni de afaceri discreti, cu fine legaturi de partid sau pur si simplu catre firmele unor politicieni si sponsori de partide.

Multe incredintari directe si licitatii cu o singura oferta declarata admisibila

Se constata multe incredintari directe, contracte de milioane de euro. Explicatia pentru unele dintre aceste contracte tine de faptul ca e vorba despre contracte subsecvente unor lucrari mai mari realizate de aceleasi firme. O alta realitate recurenta este cea a licitatiilor la care se depun mai multe oferte, insa doar cea a castigatorului este declarata admisibila din motive ce tin de respectarea caietului de sarcini.

Pozitia Primariei. Municipalitatea bucuresteana spune intr-un raspuns la solicitarea Hotnews ca toate procedurile de achizitie au respectat cerintele legale si au fost verificate de specialistii Ministerului de Finante.

INFOGRAFIE - Achizitiile lui Sorin OprescuTOP TEN contracte Sorin Oprescu:

1.    Aproape 48 de milioane de euro - intre care si fonduri europene – contracte pentru italienii de la Astaldi. Compania, considerata constructorul preferat al primarului Sorin Oprescu, s-a asociat cu firma lui Besciu din celebra grupare Udrea-Cocos de la Golden Blitz, dar si din afacerea in care a fost arestat cumnatul premierului Victor Ponta. Managerul de proiect din primarie privind lucrarile facute de Astaldi la Piata Sudului a fost arestat pentru ca a cerut spaga de la Astaldi, denuntul venind chiar de la compania italiana.

2.    40 de milioane de euro - intre care si fonduri europene - merg catre Rotary Constructii pentru consolidarea si reabilitarea sediului vechi al Primariei si a Casetei de sub Dambovita. Constructorul a fost implicat in esecul imobiliar de la Antiaeriana.

3.    Peste 39 de milioane de euro merg la o asociere de firme condusa de un constructor din Torino acuzat in Italia de coruptie in legatura cu contracte de lucrari publice.

4.    Peste 17 milioane de euro acordati prin incredintare directa companiei Romprest pentru salubritate si deszapezire in sectorul lui Vanghelie. Primaria invoca intotdeauna urgenta de parca ar fi luata prin surprindere ca vine iarna, insa da vina pe Consiliul general. Romprest - compania unor baieti destepti cu probleme penale.

5.    14 milioane de euro – fonduri europene – merg catre compania fratilor Erbasu, abonata la contractele cu statul.

6.    Acord cadru de aproape 14 milioane de euro cu o firma partenera de afaceri cu gruparea Golden Blitz. Pana acum s-au platit efectiv 10 milioane de euro pentru toalete publice.

7.    Aproape 12 milioane euro acordati prin incredintare directa ‘regilor asfaltului’ Theodor Berna si Dan Besciu, amandoi cu probleme penale. Firma lui Berna e acuzata ca i-a renovat casa si i-a dat un aragaz si un frigider lui Madalin Dumitru, unul dintre directorii lui Oprescu. Spagile erau pentru contractele cu Primaria. Berna l-ar fi mituit si pe ministrul demisionar al Finantelor, Darius Valcov, pe vremea cand acesta era primar la Slatina.

8.    Peste 7,5 milioane de euro dati companiei lui Tiberiu Urdareanu, lider UNPR.

9.    6 milioane de euro pentru cadastru unor firme ale unor politicieni si sponsori de partid
. Vezi in text despre cine e vorba.

10.    Peste 4 milioane euro pentru reabilitarea unor camine termice merg la firma lui Georgica Cornu.
Compania a intrat apoi in insolventa, iar patronul a fost retinut pentru evaziune.

Bonus TOP contracte Sorin Oprescu:


11.    Peste 4 milioane de euro unei companii din Austria reprezentata in Romania de un constructor implicat intr-un schimb de locuinte cu fostul ministru PSD al Justitiei, Rodica Stanoiu. Presa: firma Unicon ar fi castigat contracte cu institutii din subordinea MJ pe vremea Rodicai Stanoiu.

12.    Peste 3,6 milioane de euro pentru ‘regii asfaltului’ Besciu si Casuneanu. Amandoi au probleme penale. Compania lui Casuneanu e implicata in dosarul lui Madalin Dumitru, unul dintre directorii Primariei.

13.    Aproape 3 milioane de euro prin incredintare directa merg la compania unor samsari de drepturi litigioase din filiera lui Cocos, fostul sot al Elenei Udrea. Unul dintre ei - fost partener de afaceri cu cumnatul lui Mircea Geoana.

----

Cine e Sorin Oprescu: primar, senator PSD, prezidentiabil, medic, director de spital


Sorin Oprescu
Foto: Hotnews
Sorin Oprescu este la al doilea mandat de primar al Bucurestiului. In 2008 a castigat in fata lui Vasile Blaga, iar in 2012 l-a batut pe Silviu Prigoana. Oprescu a castigat dupa doua tentative nereusite. In 1998 a pierdut in fata lui Viorel Lis, iar in 2000 in fata lui Traian Basescu. Pana in 2008, cand si-a dat demisia din PSD, Oprescu a fost unul dintre cei mai vechi social-democrati, avand la activ doua mandate de senator. In 2009 a candidat ca independent la prezidentiale, insa a reusit sa ia doar 3 procente. Este de profesie medic chirurg. Din 1994 pana in 2000 a fost director la Spitalul Universitar, apoi la Elias.

A castigat cu autostrada suspendata, insa nu a facut-o nici pana astazi. In campania din 2008, Sorin Oprescu a castigat puncte electorale cu un proiect considerat fantezist de competitorii sai. Este vorba de celebra autostrada suspendata. Proiectul nu este totusi chiar atat de nerealist daca ne gandim ca New-York-ul a avut prima sosea suspendata inca din perioada interbelica. Oprescu a promis insa ca bucurestenii vor beneficia de autostrada suspendata in 2 ani de la castigarea alegerilor si nu a facut-o nici pana azi.

Prieteni si fosti asociati ai primarului la clinica Academica au facut afaceri cu spitalele din subordinea Primariei. Citeste amanunte aici intr-un text adevarul.ro din 2010.

Oprescu a iesit din clinica Academica, au ramas fratele si fiul. Pana in 2012, edilul a fost asociat cu 25 la suta in firma Medical Prestige, care opereaza Centrul Medical Academica, o clinica particulara din centrul Capitalei.

Primarul si-a vandut pachetul de actiuni fratelui sau, Dorin Gelu Oprescu. In acest moment, potrivit Registrului Comertului, firma ii are ca asociati pe fratele primarului, Dorin Oprescu, cu 50%, fiul edilului, Mircea Oprescu, cu 25% si Gizella Galea cu 25%.  

Averea edilului. Potrivit ultimei declaratii de avere din 2014, Sorin Oprescu are doua terenuri, doua imobile, bijuterii si obiecte de arta de peste 70.000 de euro. Mai declara ca a obtinut peste jumatate de million de lei si 20.000 de euro dintr-un contract de concesiune.

----------------------------------------------------------------------------------

    1.    Pasajul Mihai Bravu si Piata Sudului - realizate de Astaldi

21 august 2013: Primaria a acordat un contract de aproape 28 de milioane de euro pentru lucrarile la pasajul suprateran Mihai Bravu. Contractul a fost atribuit prin licitatie restransa accelerata la care au fost depuse trei oferte, si doar oferta companiei castigatoare a fost declarata admisibila. Procedura a fost utilizata pentru ca precedentul constructor a intrat in insolventa si lucrarea a ramas neterminata (vezi mai jos detalii). Criteriile de atribuire ar fi fost oferta cea mai avantajoasa economic si respectarea caietului de sarcini. Contractul a fost castigat de Asocierea Astaldi S.p.A – Astalrom. 5% va fi subcontractat catre firmele Sicor, Elektra si UTI Grup.

Pasajul de la Mihai Bravu, inceput de Nelu Iordache. Proiectul fusese început de firma Romstrade, însă contractul a fost reziliat în decembrie 2012 dupa ce omul de afaceri Nelu Iordache a fost arestat pentru deturnare de fonduri europene, iar compania a intrat in insolventa. Municipalitatea apucase sa faca plati catre Romstrade de peste 8 milioane de euro.

La Piata Sudului a lucrat si Euroconstruct

8 mai 2014: O asociere de firme condusa de Astaldi si-a adjudecat un contract de aproape 20 de milioane de euro – fonduri europene - pentru modernizarea intersectiei de la Piata Sudului. Contractul a fost atribuit prin licitatie, insa numai oferta castigatorului a fost declarata admisibila. Astaldi s-a asociat cu Euroconstruct Trading 98 si RCV Global Group. Un procent de 7% a fost subcontractat catre Comnord,  UTI Grup, Electromontaj Bucuresti, Verta Tel si Aedillia Construct 90.

Doar ofertele Astaldi au fost declarate admisibile. Explicatia Primariei

La Piata Sudului a depus oferta si o asociere de firme condusa de T Dancor Romconstruct, o companie controlata de deputatul PSD de Olt, Dan Ciocan, sponsor oficial al PSD. Oferta a fost descalificata intrucat T Dancor nu a depus clarificari in timp util. Potrivit Primariei, la ambele atribuiri de contracte, Municipalitatea a fost monitorizata si verificata de observatori ai Ministerului Finantelor - Unitatea de Coordonare si Verificare a Achizitiilor Publice (UCVAP). Acestia ‘nu au avut observatii privind respectarea aspectelor procedurale’, arata Primaria intr-un rapuns trimis HotNews.

Managerul de proiect din primarie a fost arestat pentru ca a primit spaga de la constructorul italian.

Madalin Dumitru, directorul din PMB cu probleme penale
Foto: Agerpres
Managerul de proiect de la Piata Sudului a fost Madalin Dumitru, seful Directiei de infrastructura a Primariei. Dumitru este arestat inca din vara anului trecut fiind acuzat de coruptie in legatura cu contractele de achizitii publice. Detalii aici.

Potrivit rechizitoriului DNA, in iulie 2014, Pier Luca Canino – directorul Astaldi Romania inca din 2007 – l-a denunţat pe directorul Madalin Dumitru. Intre decembrie 2010 – ianuarie 2014, Dumitru ar fi primit de la  Astaldi foloase necuvenite de 18.000 de euro. Dumitru ar fi folosit un autoturism Lancia Delta primit de la Astaldi pentru a debloca platile la pasajul de la Basarab.

Cine e Astaldi.
Compania italiana Astaldi SpA este considerata - de presa, dar si de oamenii din primarie – drept constructorul preferat al primarului general Sorin Oprescu intrucat a avut in ultimii ani contracte de sute de milioane de euro cu Municipalitatea. Astaldi a lucrat la Pasajul Basarab si Stadionul National. Compania va realiza lucrarile si la pasajul pietonal subteran din Piața Romană si tunelul Splai – Ciurel – autostrada Bucuresti Pitesti. Astaldi face parte din concernul de firme care construieste linia de metrou Drumul Taberei – Universitate. Astalrom este o companie detinuta de catre Astaldi.

Costuri uriase pentru National Arena. Plati suplimentare semnate de un director din Primarie, amic cu fiul primarului general

La Arena Nationala, Astaldi a lucrat impreuna cu nemtii de la Max Bogl. Jurnalistul Catalin Tolontan a scris pe larg despre costul urias al Arenei – peste 190 de milioane de euro. Unul dintre directorii din Primarie este cel care a semnat cresterea costurilor cu 30 de milioane de euro, parte a banilor fiind necesari pentru construirea unui acoperis retractabil, neprevazut initial in proiect. Este vorba de Bogdan Hreapca, seful Directiei Dezvoltare si Investitii.

Arena Nationala
Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei
Hreapca sustine ca a venit din mediul privat de la un salariu de 12.000 de euro pe luna ca sa lucreze in primarie pe 3500 de lei “pentru bucuresteni si pentru Sorin Oprescu’. Intr-un interviu pentru Tolontan, Hreapca admite ca este prieten cu Mircea Oprescu, fiul primarului general. Vezi detalii aici.

Cine e Euroconstruct: compania lui Dan Besciu din celebra grupare de la Golden Blitz, despre care presa spunea ca este unul dintre ‘asfaltatorii lui Basescu’. Firma este este deţinută de Sorin Şerban Vulpescu cu 60 la sută şi Dan Besciu cu 40 la sută. Besciu este si administrator. El a fost asociat in firma West Tour 98 cu Dorin Cocos, fostul sot al ex-ministrului PDL al Dezvoltarii si Turismului, Elena Udrea, aflata acum in arest.

Anchetat si arestat de DIICOT. In decembrie, Besciu a fost arestat in cadrul unei investigatii DIICOT privind spalare de bani, delapidare si evaziune fiscala. Prejudiciul se ridica la peste 7,5 milioane de euro.

Compania lui Besciu, in afacerea in care a fost arestat cumnatul premierului. La jumatatea lui februarie, Iulian Hertanu, cumnatul premierului Victor Ponta, a fost arestat pentru presupuse ilegalitati cu fonduri europene de peste 1,7 milioane de euro. Banii ar fi fost deturnati in contractul privind extinderea retelei de canalizare din orasul prahovean Comarnic castigat de firma lui Hertanu – Grossman Engineering Group si Euroconstruct.

Vehicul financiar pentru Ghita. RiseProject.ro a dezvaluit ca Lukoil a virat bani prin intermediul firmei Euroconstruct patronate de Dan Besciu catre companii infiintate si controlate de catre Sebastian Ghita.

Milionar din Top 300. Dan Besciu era clasat pe locul 146 în Top 300 Cei mai bogati români cu o avere estimată la 45 milioane de euro.

--------------------------------------------------------------------------------------


    2.    Rotary Constructii

Peste 22 de milioane de euro pentru consolidarea si reabilitarea sediului vechi al Primariei


29 mai 2014: Municipalitatea a atribuit un contract de peste 18 milioane de euro pentru reabilitarea sediului Primariei din bulevardul Elisabeta. Contractul a fost atribuit catre asocierea Rotary Constructii - Design Unit - Showdown Design.

Peste 4 milioane de euro acordati prin incredintare directa

29 august 2013: Primaria a incredintat companiei Rotary Constructii un  contract de peste 4,3 milioane de euro pentru finalizarea lucrarilor de consolidare a cladirii vechi a primariei. Municipalitatea a motivat alegerea procedurii de negociere directa astfel: “serviciile pot fi furnizate numai de un anumit ofertant, din motive tehnice”.

Plateste chirie uriasa. Pentru a putea consolida si reabilita sediul vechi, Primaria Capitalei s-a mutat si a inchiriat in 2009, fara licitatie, un imobil de 14 etaje in Regie pentru care plateste anual chirie de aproape 3 milioane de euro. Detalii aici.

Alti aproape 18 milioane de euro – fonduri europene – pentru reabilitarea Casetei de sub Dambovita

17 iun 2014: Municipalitatea bucuresteana a atribuit un contract de aproape 18 milioane de euro – fonduri europene - pentru construirea sistemului de drenare de la partea dreapta a Casetei (canalul colector principal sub albia Dambovitei) si realizarea sistemului de evacuare din Lacurile Titan, Tineretului si Carol.

Doar oferta Rotary, declarata admisibila. Contractul a fost atribuit prin licitatie, iar criteriul de selectie ar fi fost pretul cel mai scazut. Au fost  2 oferte primite si doar una declarata admisibila. Contractul a fost atribuit catre asocierea de firme Rotary Constructii si Cala SA.

Cine e Rotary Constructii: compania unui milionar discret. Firma apartine lui Mihai Leonard Rotaru de 44 de ani, un milionar din topul Forbes, cotat in 2011 cu o avere de 13 milioane de euro.

Implicat in esecul imobiliar de la Antiaeriana. Compania lui Rotaru construia in asociere cu Isorast Technology ansamblul de locuinte pentru militari din Antiaeriana. Proiectul a fost demarat in 2007, in amandatul ministrului Apararii, Theodor Melescanu. MAPN a pus la bataie terenul unei foste unitati militare, iar dezvoltatorul imobiliar urma sa construiasca un ansamblu de locuinte. Proiectul nu este gata nici astazi intrucat, in 2013, dezvoltatorul imobiliar a intrat in insolventa. Zeci de familii de militari inca isi asteapta casele pentru care si-au facut credite pe toata viata. Detalii aici.

Rotaru a fost asociat cu Horia Simu Schiopu
. In 2002, Mihai Leonard Rotaru a fost asociat in firma Anamob Design cu Simu Horia Schiopu. Anamob Design - acum radiata - avea sediul pe strada Lucian Blaga nr. 4 din sectorul 3, unde este si sediul Rotary Constructii. 

Vezi mai jos la punctul 13, la sectiunea despre SCT Bucuresti, cine e Horia Simu Schiopu.

--------------------------------------------------------------------------------------------

    3.    Infrastructura publica din cartierul ANL Henri Coanda facuta de italienii de la Cogefa


30 dec 2013: Primaria Capitalei a atribuit prin licitatie 2 contracte de peste 39 de milioane de euro pentru lucrarile de alimentare cu apa, canalizare, iluminat public si drumuri in cartierul ANL Henri Coanda din Baneasa.

Doar oferta castigatorului, declarata admisibila. Primul contract este de aproape 18 milioane de euro. Au fost 6 oferte primite, insa doar cea a castigatorului a fost admisa. Al doilea contract e de 21,5 milioane de euro.

Ambele contracte au fost acordate asocierii de firme Co.ge.fa. S.p.A. (lider de asociere) - S.Im.Co S.r.l. - SCT Bucuresti – Aecom Ingenieria - Luca Way - Scit Impex – EnergoBit. Un procent de 16 la suta a fost subcontractat catre TIAB, GSLS-CCF Instalatii, Cala, Protelco sau Edrasis Construct Grup.

Cine sunt firmele. Co.ge.fa S.p.A . – Societa Construzioni Generali Fantini - din Torino, Italia si S.Im.Co S.r.l. fac parte din acelasi grup italian, consortiul Edilmaco. Cogefa a fost fondata in 1973 de Teresio Fantini. Acum, compania de constructii este condusa de fiii acestuia, Massimo, Roberto si Alessandra.

Acuzat de coruptie. Potrivit presei italiene, in 2011, Massimo Fantini de la Cogefa a fost acuzat de coruptie in legatura cu derularea unor contracte de lucrari publice.

Prieteni politici, oameni de incredere. Compania lui Fantini a construit doua autostrazi langa Torino - varianta Tortona si ocolitoarea Venaria. Centura Venaria a fost inaugurata in 2011 cu ocazia implinirii a 150 de ani de la unificarea Italiei. Constructorul ar fi apelat la prieteni politicieni – presedintele de la acea data a provinciei Torino, Antonio Saitta si responsabilul pe probleme de infrastructura al regiunii, Barbara Bonino - pentru a-si numi un om de incredere, pe inginerul Domenico Petruzzelli, in Consiliul de Administratie al companiei publice Concessioni Autostradali Piemontesi S.p.A.

Acte aditionale, plati suplimentare nejustificate. Apoi, Fantini ar fi cerut plati suplimentare de peste 7 milioane de euro prin acte aditionale. Solicitarea constructorului a fost analizata de o comisie condusa de inginerul Petruzzelli, care i-a dat castig de cauza.

Ancheta la Torino.
Magistratul Alessandra Bassi – gip di Torino, judecator pentru anchete preliminare - i-a acuzat pe Fantini si Petruzzelli de coruptie. Magistratii au interceptat o discutie telefonica dintre constructor si partenera sa in care Fantini ii povestea despre o intalnire cu inginerul Petruzzelli din 23 decembrie 2010 la hotelul Ambasadori din Torino. Cei doi ar fi discutat despre un salariu de 150 de mii de euro pe an pentru inginer daca va fi nominalizat director al sectorului infrastructura al SCR Piemonte – Societa di Committenza regione Piemonte S.p.A. Dupa 4 zile de la acel telefon interceptat, comisia care trebuia sa lamureasca contenciosul dintre Provincie si constructori a acceptat ca firmele Cogefa si Codelfa sa primeasca plati suplimentare de peste 7 milioane de euro.

Pana la urma, Petruzzelli nu a mai fost numit la conducerea SCR Piemonte, iar platile suplimentare considerate nejustificate – 5,5 milioane de euro – nu au mai fost facute. Responsabilul pe probleme de infrastructura al Provinciei Torino, Barbara Bonino, a recunoscut in fata anchetatorilor ca este amica cu Massimo Fantini de la Cogefa: “Fantini este prietenul meu si cunoaste bine domeniul.” In ordonanta prin care a dispus masuri de interdictie pentru cei anchetati, magistratul Bassi a scris:

Relevante sunt variatele raporturi intretinute de Fantini in lumea politica care ies in evidenta din convorbirile telefonice interceptate. Aceasta retea de realtii la cel mai inalt nivel din lumea afacerilor si politicii a putut sa-i garanteze lui Fantini posibilitatea concreta de a-si asigura sprijin, sponsorizari, recomandari pentru ocuparea unor functii publice.

Detalii aici.

Deznodamantul. Ce spun autoritatile judiciare din Italia. HotNews a intrebat atat Tribunalul din Torino, cat si Procuratura locala - Procura della Repubblica di Torino - cea care a facut ancheta in 2011- cum s-a finalizat ancheta impotriva lui Fantini. Tribunalul ne-a indreptat spre Procuratura. Desi am solicitat explicatii atat telefonic, cat si in scris inca din februarie, Procuratura din Torino nu a raspuns nici pana astazi solicitarilor Hotnews.
Cine e SCT Bucuresti: vezi mai jos la punctul 13.

--------------------------------------------------------------------------------------------------

    4.    Romprest castiga prin incredintare directa din 2010 toate contractele de salubritate si deszapezire in Sectorul 5


13 noiembrie 2012: Primaria Capitalei a atribuit un contract de aproape 10 milioane de euro pentru salubritare si deszapezire in sectorului 5. Desi este un contract mare, a fost atribuit prin negociere directa. Primaria a motivat prin necesitatea incheierii contractului intr-un termen scurt. Contractul a fost acordat companiei Romprest Service.

2 iulie 2014: Primaria Capitalei a incredintat companiei Romprest un nou contract de peste 2,4 milioane de euro pentru servicii de salubrizare stradala pe raza sectorului 5.

19 decembrie 2014: Nou contract incredintat Romprest pentru sectorul 5.  Potrivit documentului, salubrizarea stradala costa lunar peste 760.000 de euro vara, iar pe timp de iarna aproape 2,5 milioane de euro. Din nou s-a motivat printr-o ‘situatie de urgenta extrema survenita in urma unor evenimente care nu puteau fi prevazute”, de parca nu s-ar fi stiut ca vine iarna si sectorul 5 nu are contract de deszapezire. Cu toate acestea, Primaria sustine in anuntul de atribuire ca ‘pretul cel mai scazut’ a fost criteriul de selectie.

Firma a primit si contractele din 2010 si 2011 tot prin incredintare directa. La finalul anului 2010, primarul sectorului 5 Marian Vanghelie a solicitat ca serviciile de salubritate si deszapezire sa fie preluate de Primaria generala intrucat sectorul sau nu ar mai avea bani pentru un asemenea contract.

Primarul da vina pe consilierii generali.
Intr-un raspuns trimis Hotnews, Primaria Capitalei spune ca deciziile de a prelua finantarea serviciilor de salubritate si deszapezire din sectorul 5 au apartinut Consiliului general al Municipiului Bucuresti. Deciziile CGMB au venit intotdeauna in ultimul moment, la sfarsit de martie, octombrie sau noiembrie, adica in prag de iarna sau inainte sa expire contractele anterioare. Cu toate acestea, Primaria precizeaza ca procedura de incredintare directa la care s-a recurs este legala.

Florian Walter, fost Florian Busca, presedintele Romprest
Foto: Agerpres
Romprest Service: compania lui Florian Walter, fost Bucsa, fin al lui Mitrea, patron la U Cluj, anchetat de DIICOT

Principalul actionar al Romprest, Florian Walter, este finantatorul echipei de fotbal Universitatea Cluj, fin al fostului ministru PSD al Transporturilor, aflat acum in detentie pentru coruptie, Miron Mitrea.

Acuzat ca l-a ajutat pe Necolaiciuc sa iasa din tara. Walter este acuzat ca, in 2005, l-ar fi ajutat sa fuga din tara pe fostul director al CFR, Mihai Necolaiciuc, prins in SUA si adus cu greu in tara in 2011. Necolaiciuc este acuzat de fraude uriase la CFR in mai multe dosare penale. Intr-unul dintre ele a fost condamnat definitiv la 4 ani si jumatate de inchisoare in octombrie 2014.

Walter este anchetat de DIICOT intr-un dosar privind transferurile de jucatori de la U Cluj la Petrolul Ploiesti cu un prejudiciu de peste 10 milioane de euro. Walter a fost si presedinte la clubul de fotbal Petrolul. Cititi aici un profil al omului de afaceri Florian Walter:

Milionar in euro.
Potrivit Forbes, Walter are o avere de 29 milioane euro.

Asociat cu ‘grupul de la Monaco’. In actionariatul Romprest au intrat in martie 2014 si Dragos Dobrescu, asa-zisul lider al grupului de la Monaco, si Radu Budeanu, unul dintre patronii Cancan. Detalii aici.

-------------------------------------------------------------------------------------------

5.    Erbasu amenajeaza circuitul turistic de pe lacurile Floreasca si Tei


16 decembrie 2014: Primaria Capitalei a atribuit un contract de aproape 14 milioane de euro - fonduri europene - pentru amenajarea unui circuit turistic pe lacurile Floreasca si Tei.

Doar oferta castigatorului a fost declarata admisibila. Contractul a fost atribuit prin licitatie deschisa, iar criteriul de selectie ar fi fost pretul cel mai scazut. Au fost 7 oferte depuse si una declarata admisibila. Contractul a fost atribuit catre asocierea de firme Constructii Erbasu & Garden Center Grup & Eco Horticultura & Vega 93 & Aedillia Construct 90.

Cine e firma Constructii Erbasu. Firmele din grupul Erbasu apartin fratilor Alex si Cristian Erbasu. Averea lor este estimata de revista Capital la 34-35 milioane de euro. Cristian Erbasu este si presedintele Asociatiei societatilor din constructii. In martie 2013, locuintele fratilor Erbasu au fost perchezitionate in dosarul Radet.

Afaceri cu statul, cu fonduri europene. Companiile fratilor Erbasu deruleaza contracte cu Primaria Ploiesti de 23 de milioane de euro – fonduri europene – pentru constructia hipodromului si a parcului din cartierul Vest.

Contractele au fost atribuite de fostul edil PSD, Iulian Badescu, acum arestat pentru coruptie. Compania lui Erbasu a incheiat anul trecut contracte de peste 9 milioane euro pentru trotuare si parcari si cu Primaria Sectorului 6 condusa de Rares Manescu. Constructii Erbasu si o firma din grupul UTI al lui Tiberiu Urdareanu (UNPR) fac parte din asocierea care modernizeaza parcul Moghioros din Bucuresti in schimbul a 15 milioane de euro.

Partener de cluburi cu oamenii lui Ghita. Potrivit jurnalistei Sorina Matei, Alex Erbasu este partener de cluburi si vacante cu Liviu Uruc de la Affichage Romania si fratii Iacobescu, oamenii deputatului Sebastian Ghita, prieten al fostului primar din Ploiesti si al premierului Victor Ponta.

Cine sunt firme Garden Center Grup si Eco Horticultura
. Cele doua firme apartin lui Ionel Olteanu, un vechi ‘cunoscut’ al monitorizarilor de achizitii publice HotNews-Freedom House. Este supranumit de presa ‘parintele spatiilor verzi din Bucuresti’ pentru ca firmele lui au foarte multe contracte cu primariile din Capitala si nu numai. Au castigat contracte cu primaria Craiova condusa de Olguta Vasilescu, primaria sectorului 6 condusa de Rares Manescu si CJ Braila condus de baronul PSD, Gheorghe Bunea Stancu. Firmele lui Olteanu au fost acuzate de Curtea de Conturi ca umfla preturile.

Cine e firma Vega 93. Compania Vega 93 din Galati apartine omului de afaceri Corneliu Istrate, un milionar local cu o avere estimata la 55 de milioane de euro. Familia Istrate detine hotelurile Viva si Vega din Galati. Compania, considerata printre cei 20 cei mai mari constructori din tara, a intrat în insolvenţă la sfarsitul anului trecut.

Cine e firma Aedillia Construct 90. Potrivit datelor de la Registrul Comertului, actionarii sunt Nicola Mindu, cetatean suedez cu 50 la suta si Veronica Avram cu alte 50 la suta. Nicola Mindu detine o terasa in Mamaia impreuna cu Serghei Niculescu-Mizil, fiul demnitarului PCR, Paul Niculescu Mizil.

--------------------------------------------------------------------------------------------

    6.    Toalete publice de milioane de euro.


25 octombrie 2012: Primaria a acordat un contract – acord cadru - de aproape 14 milioane de euro pentru toalete automate si toalete ecologice.

Licitatie cu un singur participant. Cum explica primaria

La licitatie a participat doar firma castigatoare. Cu toate acestea, Municipalitatea sustine ca a fost oferta cea mai avantajoasa economic, care a respectat caietul de sarcini. Primaria Capitalei a precizat intr-un raspuns trimis HotNews ca ‘a publicat intreaga documentatie in SEAP si in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene timp de 45 de zile.Orice operator economic a avut acces direct la aceasta documentatie, dar la data limita de depunere a ofertelor s-a prezentat doar un singur operator economic cu oferta’.

Castigatoare a fost desemnata firma Comex Rom din sectorul 1, Bucuresti. In perioada noiembrie 2012 – decembrie 2014, Primaria a incheiat cu firma Comex Rom 4 contracte subsecvente de aproape 10 milioane de euro. Compania este detinuta de catre Andrei Popovici. In 2008, in mandatul lui Adriean Videanu, aceeasi companie a castigat contractul pentru amplasarea si mentenanta toaletelor publice, insa atunci contractul a fost de 7 milioane de euro.

Prieten cu cumnatul lui Mitrea si cu Razvan Murgeanu.
Presa a scris ca Popovici este un apropiat al omului de afaceri francez Pascal Schaller, cumnatul fostului ministru PSD Miron Mitrea, aflat acum in detentie pentru coruptie. Tot in presa s-a scris ca Andrei Popovici este prieten cu Razvan Murgeanu, fost viceprimar al Capitalei si fost consilier prezidential al lui Traian Basescu.

Partener de afaceri cu gruparea de la Golden Blitz. Contracte pentru echipamente rutiere. Comex Rom, in asociere cu Euroconstruct, a castigat in 2004 si 2005 contractele privind montarea si intretinerea unor separatoare de sens pe DN1, balize antiorbire pe Autostrada Soarelui si marcaje rutiere pe arterele din Bucureşti. Vezi mai sus la punctul 1 la sectiunea despre Astaldi cine este firma Euroconstruct.

Sponsor PDL. In 2008, Comex Rom a sponsorizat PDL cu 100 de mii de lei.

------------------------------------------------------------------------------------------------

    7. Tehnologica si Euroconstruct au facut canalizarea pe bulevardul Buzesti

4 decembrie 2012: Primaria Capitalei a acordat prin incredintare directa un contract de aproape 12 milioane de euro pentru realizarea retelei de canalizare pe strapungerea Buzesti-Berzei-Uranus. Primaria a explicat in anuntul de atribuire ca a ales aceasta procedura de achizitie pentru ca aceste servici puteau fi oferite “numai de un anumit ofertant, din motive tehnice”. Cu toate acestea, sustine Primaria, criteriul de atribuire ar fi fost pretul cel mai scazut. Contractul a fost castigat de Tehnologica Radion (lider de asociere) – SCT Bucuresti – Euroconstruct Trading '98 & Via Proiect. Mentionam ca Euroconstruct a realizat largirea strazilor Buzesti-Berzei, iar necesitatea de a schimba canalizarea a aparut in timpul proiectului, dupa ce s-a decopertat asfaltul.

Cine e Tehnologica Radion: compania unui ‘rege al asfaltului’, Theodor Berna, arestat pentru evaziune fiscala.

Theodor Berna, Tehnologica Radion
Foto: AGERPRES
In august 2014, proprietarul Tehnologica Radion, Theodor Berna, a fost arestat preventiv pentru evaziune fiscala si spalare de bani intr-un dosar cu un prejudiciu de peste 100 de milioane de euro. Intre timp, Berna a fost trimis in judecata si eliberat. In septembrie, compania lui a intrat in insolventa.

Si-ar fi cumparat protectia lui Madalin Dumitru, unul dintre directorii primarului Sorin Oprescu.

Potrivit rechizitoriului de trimitere in judecata a lui Madalin Dumitru, seful Directiei Infrastructura din Primaria Capitalei, reprezentantii Tehnologica i-ar fi dat mita directorului ‘pentru a nu constata nereguli în derularea contractelor, pentru a asigura o protecţie a antreprenorului în relaţia cu autoritatea de control şi pentru a asigura decontarea la timp a facturilor.’
Reprezentantii Tehnologica ar fi montat pavaj in curtea mamei lui Dumitru, i-ar fi renovat acestuia casa si i-ar fi dat un aragaz si un frigider. La perchezitie, procurorii DNA au gasit acasa la Dumitru doua avize de insotire a marfii emise de Tehnologica Radion.

L-a denuntat pe ministrul Finantelor. Berna l-ar fi mituit si pe ministrul demisionar al Finantelor, Darius Valcov, pe vremea cand era primar la Slatina. Detalii aici.

Milionar in topul Forbes.
Potrivit revistei Forbes, in 2011, averea lui Theodor Berna se ridica la 100-110 milioane de euro.

Cine e Euroconstruct: vezi mai sus la punctul 1 in sectiunea despre Astaldi.

Cine e firma SCT Bucuresti:
vezi mai jos la punctul 13.

--------------------------------------------------------------------------------------------

    7.    Intretinerea Arenei Nationale data companiei lui Urdareanu (UNPR)


30 iun 2014: Primaria Capitalei a atribuit un contract - acord cadru – de peste 7,5 milioane de euro pentru servicii de exploatare, intretinere curenta si administrare pentru Arena Nationala.

Licitatie cu un singur participant. Contractul a fost atribuit prin licitatie la care s-a prezentat doar compania castigatoare. Cu toate acestea, Primaria Capitalei sustine in anuntul de atribuire publicat pe SEAP – www.e-licitatie.ro  – ca pretul cel mai scazut a fost criteriul de selectie.

Contractul a fost atribuit catre UTI Grup. Compania este detinuta de omul de afaceri Tiberiu Urdareanu. Cu o avere estimata la peste 100 milioane euro, Urdareanu este presedintele Departamentului energie, resurse si politici industriale al UNPR, partidul vicepremierului Gabriel Oprea.

Reprezentantii UTI i-ar fi dat spaga lui Uioreanu. In dosarul sefului CJ Cluj, Horea Uioreanu, procurorii DNA sustin ca un reprezentant al UTI l-a mituit pe oficial pentru a primi contracte pe bani publici.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

    9. Cadastru de la firmele unor politicieni si sponsori de partid


30 mai 2013: Primaria Bucuresti a atribuit un contract – acord cadru - de peste 3 milioane de euro pentru servicii de cadastru si intabulare a imobilelor aflate în patrimoniu. In perioada septembrie 2013 si martie 2014, Primaria a incheiat cu asocierea de firme castigatoare doua contracte subsecvente de aproape 2,3 milioane de euro.

Licitatie cu un singur participant. Contractul a fost dat prin licitatie la care a fost depusa o singura oferta, cea a asocierii Cornel&Cornel Topoexim - Geoter Proiect - Primul Meridian -  Gauss – Infotop. Un procent de 5% din lucrari este subcontractat catre Topoexim Expert – Protelco – Cartotop.

8 septembrie 2014: Aceleasi firme castiga un nou contract cu Primaria Capitalei de aproape 3 milioane de euro pentru inventarierea spatiilor verzi private si actualizarea registrului spatiilor verzi din Bucuresti.

Doar oferta firmelor castigatoare declarata admisibila. Contractul a fost atribuit prin licitatie deschisa, iar criteriul de selectie ar fi fost oferta cea mai avantajoasa economic si respectarea caietului de sarcini. Au fost 2 oferte primite si una declarata admisibila. Contractul a fost atribuit catre asocierea de firme Cornel&Cornel Topoexim – Geoter Proiect – Primul Meridian – Gauss – Infotop – Cartotop – Blom Romania.

Cine sunt firmele. Cornel&Cornel Topoexim: unul dintre clientii firmei de contabilitate a surorii lui Victor Ponta, premierul Romaniei, potrivit unei investigatii de presa Romania Libera, semnata de Daniel Befu. Vezi mai multe aici.

Claudiu Taga actionar firma Gauss
Foto: cdep.ro
Firma este deţinută de Elena Dina şi Cornel Păunescu, profesor doctor inginer la Universitatea Bucureşti şi vicepreşedinte al Ordinului Geodezilor din România, dar şi al Asociaţiei Patronale din Cadastru, Geodezie şi Cartografie.
Gauss: firma unui fost deputat, sponsor UNPR, consul in Dakar. Unul dintre actionari este fostul deputat PNL-PDL-UNPR, Claudiu Ţaga. Vezi aici declaratia lui de interese din 2012.

In 2012, Ţaga a donat aproape 13.000 de lei pentru UNPR. In 2013 activa in cadrul MAE pe post de consul in Dakar.

Infotop: compania unui sponsor PNL. Firma din Braila apartine familiei Veronica Claudia si Nicolae Jianu. Potrivit portalului romaniacurata.ro

Nicolae Jianu este membru in Colegiul Director al Ordinului Geodezilor din Romania. In 2011, firma lui Infotop a donat 8.000 de lei catre PNL.

Cartotop: compania unui europarlamentar. Firma din Craiova il are ca actionar cu 48 la suta pe europarlamentarul PDL Marian Jean Marinescu. Vezi ultima declaratie de avere a eurodeputatului aici.

Blom Romania: subsidiara controlata de un deputat PSD, fost director la Cadastru. Pana in decembrie 2012, compania Blom Romania a fost condusa din pozitia de manager general de Ionut Savoiu, actual deputat PSD de Dambovita.

 ----------------------------------------------------------------------------------

    10. Afacerist cu probleme penale primeste lucrari de la Oprescu19 iulie 2012:  Primăria a atribuit un contract de peste 4 milioane de euro pentru reabilitarea a două cămine termice aflate pe bulevardele Liviu Rebreanu si 1 Decembrie 1918. Contractul a fost atribuit asocierii Confort SA & Sicor SRL.

Firma lui Georgica Cornu, intrata in insolventa. Afaceristul, acuzat de evaziune si retinut de DIICOT. Compania Confort SA din Timisoara apartine omului de afaceri Georgica Cornu. In septembrie 2012 a intrat in insolventa. In martie 2014, omul de afaceri Georgica Cornu a fost retinut, fiind acuzat de DIICOT intr-un dosar de evaziune fiscala de aproape 14 milioane de euro.

Milionar in euro. Potrivit Forbes, in 2010, Georgica Cornu avea o avere estimata la 55 milioane de euro. El a devenit cunoscut la nivel national in urma relatiei cu ‘vedeta’ TVR Marina Almasan.  

------------------------------------------------------------------------------------

    11. Constructia Academiei de tenis si reabilitarea unor scoli
- contracte pentru o companie din Austria reprezentata de un constructor local care a facut un schimb de case cu Rodica Stanoiu, fostul ministru PSD al Justitiei.

16 noiembrie 2012: Primaria Capitalei a acordat prin incredintare directa un contract de peste 1,4 milioane de euro pentru finalizarea lucrarilor de reabilitare a Colegiului Edmond Nicolau. Contractul a fost castigat de asocierea Bauunternerhmung Granit Gesellschaft Gmbh Austria (lider) si Unicon SA.

28 aprilie 2014: Primaria Capitalei a atribuit un contract de peste 1 million de euro pentru constructia Academiei de tenis din cadrul Complexului sportiv Lia Manoliu. Contractul a fost atribuit prin licitatie catre asocierea Unicon - Asix Design.

Bauunternehmung Granit Gesellschaft este o societate inregistrata in Austria. In Romania, societatea austriaca este singurul actionar al companiei Granit International.

Unicon: potrivit propriului site de prezentare, actionarii firmei Unicon din sectorul 3 sunt Bauunternehmung Granit Graz Gmbh Austria, Universal Project Germania si o persoana fizica, inginerul Ioan Mihailescu. Unicon a mai lucrat cu Primăria Capitalei. A facut parcarea supraetajata de la Arena Națională.

I-a dat casa Rodicai Stanoiu. O firma fondata de compania Unicon, condusa de Ioan Mihailescu, a facut un schimb imobiliar in 2000 cu fostul ministru PSD al Justitiei, Rodica Stanoiu. Firma i-a dat Rodicai Stanoiu o vila in Pipera si a primit la schimb o casa in zona Tineretului, mult mai ieftina. Rodica Stanoiu a achitat insa o diferenta de pret.

Presa: Unicon ar fi avut contracte cu institutii din subordinea Ministerului Justitiei condus de Rodica Stanoiu. Potrivit unei investigatii de presa realizate de jurnalistul Christian Levant pe care o puteti citi aici, in perioada cat Rodica Stanoiu a fost ministru, firma Unicon a castigat mai multe contracte cu penitenciare si alte institutii aflate in subordinea Ministerului Justitiei.

Vecinul ministrului. Rodica Stanoiu a admis ca il cunoaste pe patronul firmei, Ioan Mihailescu:

‘Da, ne cunoastem de mult si sintem si vecini. Asta nu inseamna insa nimic.


Asociati cu un inculpat din lotul Mazare. Potrivit evz.ro o ascociere dintre Unicon – Asix Design si Marca Telecom a castigat in august anul trecut un contract pentru reabilitarea scolilor din sectorul 3 condus de Robert Negoita de la PSD. Potrivit Evz, Marca Telecom este controlata de Sergiu Mihai Ceacîreanu, unul dintre inculpatii din dosarul primarului Constantei, Radu Mazare, cu presupusele retrocedari ilegale de terenuri.

------------------------------------------------------------------------------------------------

12. ‘Regii penali ai asfaltului’ au reabilitat o linie de tramvai


22 mai 2014: Primaria Capitalei a atribuit un contract de peste 3,6 milioane de euro pentru finalizarea lucrarilor de reabilitare a liniei de tramvai pe bulevardul Liviu Rebreanu. Contractul a fost atribuit prin incredintare directa. Cu toate acestea, sustine Primaria, criteriul de selectie ar fi fost pretul cel mai scazut. Contractul a fost atribuit catre asocierea Euroconstruct 98 – Pa&Co International. Un procent de 1,3% este subcontractat catre Consitrans. Mentionam ca lucrarile de reabilitare a intregului bulevard au fost executate de asocierea Euroconstruct 98 – Pa&Co International.

Cine e Euroconstruct
: vezi mai sus la punctul 1 in sectiunea despre Astaldi.

Cine e Pa&Co International:
compania unui ‘rege al asfaltului’, Costel Casuneanu, condamnat pentru coruptie.

Costel Casuneanu
Foto: Agerpres
In 2013, Casuneanu a fost condamnat la 4 ani de inchisoare cu suspendare pentru cumparare de influenta in dosarul fostului senator PSD Catalin Voicu, aflat in detentie dupa ce a fost condamnat in acelasi dosar la 7 ani de inchisoare pentru coruptie. Judecatorii au stabilit ca, in 2009, omul de afaceri i-a dat 200.000 de euro senatorului Catalin Voicu pentru a interveni la judecatorul Florin Costiniu, pe atunci seful Sectiei Civile a Inaltei Curti. Casuneanu era interesat sa castige un proces la ICCJ cu CNADNR, Compania de drumuri si autostrazi. 

Din nou trimis in judecata pentru coruptie. In iulie 2014, Casuneanu a fost trimis in judecata din nou, de aceasta data pentru dare de mita. Este acuzat de procurorii DNA ca, in 2009, i-a dat primarului Bacaului, Romeo Stavarache, 100.000 de lei cu titlu de sponsorizare a unei asociatii sportive în schimbul eliberării unui certificat de urbanism.

Firma lui Casuneanu i-ar fi dat spaga lui Madalin Dumitru, unul dintre directorii lui Oprescu. Numele companiei lui Casuneanu apare si in dosarul sefului Directiei Infrastructura din Primaria Capitalei, arestat pentru coruptie. La solicitarea lui Dumitru, Pa&Co a cumparat separatoare rutiere de la firma cumnatei directorului, insa produsele nu au fost livrate. Reprezentantii firmei lui Casuneanu l-au denuntat pe directorul Dumitru la DNA.

Milionar de Top 300. In 2013, averea familiei Casuneanu era estimata la 130 de milioane de euro, insa in editiile precedente ale Top 300 Capital, magnatul aparea si cu 250 de milioane de euro.

-------------------------------------------------------------------------------------

    13.     Lucrari publice pentru firma unor samsari de drepturi litigioase din filiera lui Dorin Cocos, fostul sot al Elenei Udrea. Unul dintre ei, fost asociat cu cumnatul lui Mircea Geoana25 aprilie 2013: Primaria a incredintat un contract de aproape 1,5 milioane de euro pentru finalizarea lucrarilor de reabilitare la bulevardul Aerogarii.

Contractul a fost obtinut de catre asocierea SCT Bucuresti (lider) – Alpine Bau GmbH - Viaproiect.

24 octombrie 2013: Municipalitatea a cheltuit aproape 1,4 milioane de euro pentru finalizarea lucrarilor la pasajul de la Doamna Ghica. Contractul a fost acordat prin negociere directa catre asocierea de firme SCT Bucuresti – Tecnic Consulting Engineering Romania.

Cine e SCT Bucuresti – Societatea de constructii in transporturi Bucuresti: compania apare si in contractele cu Cogefa (vezi mai sus la punctul 3) si Tehnologica Radion si Euroconstruct (vezi la punctul 7). Din septembrie 2014 este in insolventa. Potrivit datelor de la Registrul Comertului, firma are ca acţionari majoritari următoarele companii: CCCF Drumuri şi Poduri Timişoara – cu peste 29% si Do-Rom Beteiligungs Gmbh Austria – cu peste 36. Potrivit portalului firmenabc.at, proprietarul firmei austriece este omul de afaceri Horia Simu-Şchiopu. Vezi aici.
 
CCCF Drumuri şi Poduri Timişoara este deţinută de către Do-Rom Beteiligungs Gmbh cu 85 la suta si Adrian Andrici.

Cine este Horia Simu-Şchiopu: fost partener de afaceri cu Ionut Costea, cumnatul lui Mircea Geoana

Horia Simu-Schiopu  – un personaj discret, de 39 de ani, din Alba Iulia - detine, impreuna cu Horia Pitulea, compania Cuprom Bucuresti, singura companie producatoare de cupru din Romania. In urma cu cativa ani, printre administratorii societatii se numara si Ionut Costea, cumnatul fostului presedinte al PSD, Mircea Geoana. Detalii aici.

Schiopu a fost asociat si cu finii fostului senator PSD condamnat pentru coruptie, Catalin Voicu. In 2011, Horia Simu era mentionat in topul Forbes Romania cu o avere de 8 milioane de euro.

Cine e Adrian Andrici: principalul finantator al echipei de fotbal a primariei Craiova, CS Universitatea Craiova. Presa a relatat că Andrici deţine City FM şi a finanţat revista Kamikaze. Este cunoscut drept unul dintre cei mai importanţi jucători pe bursă din România. În 2006, Andrici a fost amendat de CNVM pentru practici neregulamentare pe bursă.

Simu-Schiopu si Andrici, samsari de drepturi litigioase.
Horia Simu, Adrian Andrici, Gheorge Iaciu si Stelian Gheorghe sunt printre cei mai mari beneficiari ai unor drepturi litigioase din partea ANRP - Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor. Detalii aici.

Filiera lui Cocos de la ANRP. Scandalul despagubirilor ilegale de la ANRP a izbucnit recent o data cu arestarea fostei sefe a DIICOT, Alina Bica. In rechizitoriul DNA se arata cum beneficiarul despagubirii record de peste 60 de milioane de euro presupus ilegale, Gheorghe Stelian - considerat de procurorii DNA un personaj din anturajul lui Dorin Cocos, fostul sot al Elenei Udrea – ii cestioneaza o parte in drepturile de proprietate lui Adrian Andrici.  

Cine e firma Tecnic Consulting Engineering Romania:
apartine omului de afaceri Dan Stratan, unul dintre colaboratorii lui Sorin Ovidiu Vintu.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

36199 vizualizari

 • +23 (27 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 16 martie 2015, 19:44)

  [anonim]

  • -15 (27 voturi)    
   Oprescu este cel mai corect primar (Marţi, 17 martie 2015, 13:19)

   persefona [utilizator] i-a raspuns lui

   Toate contractele au fost obtinute in urma licitatiilor organizate de Primarie. Cu ce este vinovat Oprescu aici? A, daca nu ar fi organizat licitatii as fi spus ca este suspect. Dar asa.....
   • +3 (3 voturi)    
    Ba sa avem pardon. (Duminică, 6 septembrie 2015, 20:11)

    Alius [utilizator] i-a raspuns lui persefona

    Nu se pune "cel mai corect", ci se spune "cel mai cinstit", sa fie in "ton" cu "cel mai cinstit guvern".
    • -2 (2 voturi)    
     Am o intrebare: cui mai dau spaga astia acum? (Luni, 7 septembrie 2015, 10:26)

     ddutz [utilizator] i-a raspuns lui Alius

     Ca se stie, fara spaga nu se aproba finantarea, nu se fac platile. Deci Bucurestiu care este spart in bucati are sansa sa ramana asa pana apare un "nou primar".
     Propun sa-i dam drumul lui Oprescu sa finalizeze macar ce a contractat.
  • +10 (12 voturi)    
   HOTIE (Marţi, 5 mai 2015, 9:27)

   PVLFL [utilizator] i-a raspuns lui

   La Piata Sudului nu se lucreaza de un an de zile de cand s-a deviat circulatia in bataie de joc fata de soferil din cartier! Asa ceva e greu de imaginat! se fura milioane de euro si nu se misca nimic! Culmea este ca nu am vazut o ancheta jurnalistica , un reportaj corect despre aceasta furaciune, numai comentarii tampite!
   • +7 (7 voturi)    
    dezastru Piata Sudului (Duminică, 6 septembrie 2015, 21:10)

    FPop2013 [utilizator] i-a raspuns lui PVLFL

    Astia de la firma care fac pasajul escrocului populist oprescu de la Piata Sudului au sapat pana la metrou si erau pe cale sa distruga tunelurile metroului, de asta au trebuit sa refaca protectia la caseta care acopera infrastructura metroului. Incompetenta totala, marca sorin mircea oprescu, odrasla de securist imputit.
 • +24 (30 voturi)    
  se simte suflarea rece a DNA (Luni, 16 martie 2015, 19:50)

  Mariicaialbastri [utilizator]

  în ceafa doctorului șpăgar&plagiator, fiu de general de securitate...
 • +14 (16 voturi)    
  :( (Luni, 16 martie 2015, 20:09)

  owl [utilizator]

  Imi este foarte greu sa cred ca e totul perfect la primarie si doar din saracie sunt strazile pline de gropi, mizerie, semafoare care nu merg, distrugeri de parcuri, etc. Nu stiu daca articolul e corect, dar daca nu e - "ecgsista" cu siguranta alte explicatii cam de aceeasi natura...
 • +21 (23 voturi)    
  Legat de Astaldi (Luni, 16 martie 2015, 20:17)

  gheorghe12 [utilizator]

  Ati uitat pasajul de pe Pipera. Ar trebui sa ii intrebe cineva de intalnirile de la Viena si cele din Snagov cu familia Oprescu...

  O multime de firme competente au fost date la o parte ca sa ia Astaldi lucrarile. La metrou au carat bani cu basculanta...
 • +11 (13 voturi)    
  Puscaria (Luni, 16 martie 2015, 21:25)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Dreptate pina la capat, plagiatoruo securist spagar la DNA
 • +12 (18 voturi)    
  ati uitat de arcul de trimuf... (Luni, 16 martie 2015, 21:26)

  schroedinger [utilizator]

  Distrugerea unui momument istoric pe bani europeni!
  • -1 (15 voturi)    
   Poftim? (Marţi, 17 martie 2015, 13:25)

   kiki_best [utilizator] i-a raspuns lui schroedinger

   Cum adica distruge Oprescu Arcul de Triumf. Faptul ca il renoveaza?
   Pai este unul dintre simbolurile Bucurestiului. Foarte bine ca a gasit surse de venit. Nicio suma nu este mare atunci cand este vorba de monumente istorice.
  • 0 (14 voturi)    
   Cum adica distruge Oprescu Arcul de Triumf ? (Marţi, 17 martie 2015, 13:30)

   kiki_best [utilizator] i-a raspuns lui schroedinger

   Faptul ca il renoveaza?
   Pai este unul dintre simbolurile Bucurestiului. Foarte bine ca a gasit surse de venit. Nicio suma nu este mare atunci cand este vorba de monumente istorice.
   • +3 (9 voturi)    
    BAI VERE.... (Vineri, 8 mai 2015, 8:45)

    schroedinger [utilizator] i-a raspuns lui kiki_best

    Daca nu stii ce s-a intamplat acolo, de ce te bagi in seama! Si vad ca ai si alti sustinatori care habar n-au si ti-au dat plusuri!
    Asta e Romania! Nu stiu, dar dau cu gura inainte!
    • +5 (5 voturi)    
     Se adevareste (Duminică, 6 septembrie 2015, 18:27)

     Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui schroedinger

     e confirma ce Romania a fost jefuita de securisti si de progeniturile lor. Nu mai e nimic de dovedit. Sa i se confiste averea si sa fie dus la ocna 100 de ani
    • 0 (2 voturi)    
     pai ce s-a intamplat acolo? (Duminică, 6 septembrie 2015, 22:38)

     Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui schroedinger

     Zi tu, daca stii...
 • +13 (15 voturi)    
  Hai DNA (Marţi, 17 martie 2015, 5:30)

  CititorulComentator [utilizator]

  Curatati si jegul asta :)
 • +8 (10 voturi)    
  Henry Coanda (Marţi, 17 martie 2015, 8:05)

  Pop1 [utilizator]

  Pentru cartierul ANL Henri Coanda nu s-a efectuat nici o lucrare de infrastructura iar acel asa zis cartier este intro mizerie crunta, inoperabil.

  Ar fi bine sa verificati ce fel de lucrari se considera a fi fost efectuate in cartierul ANL Henri Coanda pentru ca in mod sigur aceste lucrari sunt fictive si banii incasati ca spaga.
 • +3 (7 voturi)    
  Profitabil pentru Oprescu-chirurgia- primaria ? (Marţi, 17 martie 2015, 8:34)

  andreesanu [utilizator]

  Cum Oprescu s-a saturat de munca si de chirurgie a vazut ca-i mai rentabil pentru el si ai lui primaria.
  Cu gargara cu povesti nemuritoare Oprescu a prostit bucuraestenii si le papa banii cum vrea muschii lui .
  Daca traia din ce pica din munca de chirurg ,ca primar in ultima vreme-i curge .
  Ceea ce nu inteleg eu -cit il mai iarta DNA ???.
 • +7 (7 voturi)    
  Comision? (Marţi, 17 martie 2015, 11:19)

  lis.nc [utilizator]

  cat a fost comisionul? 20%, 30%? Sau ''Doamne fereste doar 10%''! Sau poate in natura sub forma unei ''mici'' case de vacanta in Italia (bine-nteles cu vedera la mare).
 • +5 (5 voturi)    
  clar... (Marţi, 17 martie 2015, 12:38)

  ..13 [utilizator]

  Anume alesi pentru a castiga licitatiile - o adevarata economie de piata si as spune extrem de functionala pentru alesii ei.

  Numai de bine sa auzim!
 • -6 (20 voturi)    
  Care este problema? (Marţi, 17 martie 2015, 13:13)

  ibgtv [utilizator]

  Pai nu vad unde sunt marile dezvaluiri si unde ar fi ilegalitatile. Sorin Oprescu este primarul cu cele mai mari realizari din Bucuresti.
  • +6 (8 voturi)    
   o comparatie (Miercuri, 25 martie 2015, 14:27)

   cladob [utilizator] i-a raspuns lui ibgtv

   la sfarsitul razboiului in '45 orasele Germaniei erau la pamant. La 25 de ani, in '70, orasele Germaniei erau infloritoare, cu canalizari, electricitate, cablare subterana, strazi, sosele impecabile, centuri concentrice pentru circulatia auto in oras, plus o industrie (grea, intreprinderi mici si mijlocii, banci, cercetare, asigurari, agricultura etc) care duduia si dadea de munca oamenilor.

   Unde este Bucurestiul la 25 de ani de la revolutia din '89 ? Strazi neasfaltate, cabluri de telecomunicatie pe toate stalpurile, cladirile si in toate directiile, blocuri de locuinte care stau sa pice, nesalubrizate, trotuare cu tot felul de asfalturi, diferit lucrat de la starda la strada sau cartier la cartier, borduri inalte de 30 cm, mai ales la colturi de strada, spatii verzi din ce in ce mai putine, distrugerea cladirilor istorice..
  • +6 (6 voturi)    
   Da (Duminică, 6 septembrie 2015, 18:28)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui ibgtv

   cel mai hot si cel mai incompetent. Un mafiot ordinar din criptosecuristii care conduc Romania de 25 de ani
 • +10 (10 voturi)    
  Jucarii. (Marţi, 17 martie 2015, 13:43)

  ouyang [utilizator]

  Dar ca primaria a platit in chirie cladirea in care sta? Ca are decizii definitive de demolari pe care nu le pune in practica doar doar s-o mai invarti cumva sa treaca cladirea legal? Ca demoleaza pe cod galben din pix sa nu cumva sa vada lumea? E cel mai toxic individ din tara asta dupa Ponta. Punct.
 • +12 (12 voturi)    
  Piata Sudului (Marţi, 17 martie 2015, 16:55)

  voxvm [utilizator]

  La aceasta lucrare, cheltuielile indirecte sunt de 59,34%. Sunt observatii din partea MFP. Atentie organe de control si cercetare.
 • +7 (9 voturi)    
  sa plateasca (Luni, 23 martie 2015, 14:47)

  dj [utilizator]

  pentru fiecare lucru ilegal comis! Si la fel sa se intample cu toti cei care incalca legea!
 • +1 (11 voturi)    
  lucrari (Vineri, 27 martie 2015, 11:06)

  nuclear [utilizator]

  Nu am vazut nici un comentariu privind batjocura de lucrari desfasurate pentru asa zisele "reparatii" ale Caii Victoriei. Este exact ce ai lipsea chelului! Noi ne sufocam in trafic si ei ingusteaza una din marile artere ca sa faca pista de biciclete !? Cred ca au inbunit si isi bat joc de banii publici. Nu spune nimeni sa nu se faca piste de biciclete dar nu sa se ingusteze caile existente. Sa expropieze sa largeasca si sa faca parcari piste etc. Acesta sistematizare a fost un concurs de cat de multe borduri de pot instala pe suta de metri. Daca primaria este condusa de borduristi si asfaltangii o sa ai ducem pe toti dupa gratii. Primarul General si Consiliul au fost votati pe un program electoral pe care nu il respecta si ne sfideaza pe banii nostri. Nu vom admite asa ceva sub nici o forma.
  • -1 (7 voturi)    
   DACA TE IEI DE BICICLISTI.. (Vineri, 8 mai 2015, 8:46)

   schroedinger [utilizator] i-a raspuns lui nuclear

   Esti mancat! Ai grija!
 • +10 (10 voturi)    
  RATB (Vineri, 8 mai 2015, 16:08)

  TrueBlue [utilizator]

  RATB este subfinantat pentru a fi desfiintat. Desi Oprescu spune ca da subventie in realitatate aceasta regie a fost impinsa spre faliment de catre consiliul de administratie si managerii numiti de acesta sub obladuirea consiliului general si a acestui primar general. Cand a venit la primaria generala oprescu a gasit la RATB un parc de 1000 autobuze marcedes noi sau aproape noi, un parc de troileibuze innoit in proportie de 80% si un parc de tramvaie invechit. Ce a facut Oprescu in 7 ani de primarie: a plafonat veniturile prin inghetarea pretului la bilete si abonamente la nivelul anului 2008, a acordat gratuitate si calatorii nelimitate pentru toti pensionarii fara sa vireze banii necesari acoperirii acestor costuri, a externalizat reparatiile autobuzelor lasand fara activitate sectia specializata a propriei uzine, a oprit orice investitie. In acest mod RATB s-a trezit ca nu poate asigura intretinerea si repararea parcului auto. In acest mod, azi parcul de autobuze, troleibuze si tramvaie este total invechit si in buna masura nefunctional. In “buna” traditie tot acest parc va fi casat la un moment dat si trimis la fier vechi fara posibilitatea de a fi vandut la mana a doua catre alte orase care eventual ar avea nevoie de ele iar banii obtinuti sa fie folositi pentru noi achizitii. Oprescu nu a avut niciun plan de imbunatatire si de extindere a serviciilor de transport si de atragere a cetatenilor catre aceasta modalitate de deplasare in detrimentul deplasarii cu autoturismul personal, nici un plan de crestere a veniturilor si de eficientizare a acestei institutii. Din acest motiv mijloacele RATB circula rar, aglomerate si in conditii de siguranta precare. Foarte interesant ca din fruntea primariei acest domn oprescu arata cu degetul de parca domnia sa nu ar avea nicio raspundere.
 • +9 (9 voturi)    
  Pui de lichea (Duminică, 6 septembrie 2015, 18:25)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Oprescu, progenitura de securist, plagiator, criptocomunist si mafiot, un impostor INCOMPETENT si un primar care a dus capitala de ripa. Un reprezentant tipic al politicianului roman. Te uiti la el si vomiti. Sper sa i se confiste intreaga avere si sa infunde puscaria 100 de ani. Romania e tara hotilor nepedepsiti. Procese mediatizate, iar securimea care a devalorizat Bancorex si criminalul Iliescu sunt LIBERI. Jusititia romana e doar praf in ochii nostri
 • +3 (3 voturi)    
  CE "infrastructura"??? (Duminică, 6 septembrie 2015, 22:43)

  Codruta N [utilizator]

  CARE "infrastructura in Henri Coanda"? Ati fost cumva pe acolo - si ati vazut ca ar exista asa ceva?
  Stiu persoane care locuiesc acolo deja de cativa ani - si NU au avut gaze iar drumul si l-au facut singure!!
  Infrastructura lu' peshte prajit! Daca or fi raportat ca au facut ceva, pun pariu ca e vorba despre ce si-au facut locatarii, ei insisi!
 • 0 (0 voturi)    
  asa-zisa harta de zgomot a capitalei (Marţi, 15 septembrie 2015, 12:53)

  GeambasuMarian [anonim]

  poate ati verifica si licitatia asa-zisei harti de zgomot a capitalei incheiata cu o firma ne-firma cica cu capital nemtesc. intrebare: cine a efectuat peste 3000 (trei mii) de masuratori sonometrice pentru a face aceasta harta ? pe ce harta GIS a fost modelata aceasta harta care a costat peste 1.200.000 de euro bani publici ? interesant e ca au participat la licitatie firme cu portofoliu care nu s-au calificat. pont: firmulita de camera mica din apartament, ACCON, e marea salvare a zgomotului din Bucuresti. n-ar strica sa faceti verificare asupra veridicitatii acestei harti cat si a functionarii acestei firmulite.


Abonare la comentarii cu RSS
Proiect initiat de HotNews.ro si Freedom House Romania
Proiect finantat de Comisia Europeana

Platforma initiata de Freedom House si Asociatia Actori Europeni, cu sprijinul HotNews.ro in cadrul programului „Combaterea fraudei in achizitii publice”, derulat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene prin „Programul de prevenire si lupta contra criminalitatii” – Directia Generala Afaceri Interne.

Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Aceasta sectiune nu reprezinta pozitia oficiala a Comisiei Europene sau a vreunuia dintre partenererii implicati in derularea proiectului. Este o platforma pusa la dispozitia publicului care isi propune sa ajute la transparentizarea procesului de achizitii publice si la monitorizarea unor dosare importante care se afla pe rolul instantelor.

Pentru informatii despre activitatea Comisiei Europene va invitam sa vizitati adresa web a Reprezentantei CE in Romania si pagina Comisiei Europene. Informatiile despre programe finantate de Uniunea Europeana sunt accesibile in sectiunea granturi a site-ului Comisiei Europene.

Proiectul „Combaterea fraudei in achizitiile publice” urmareste sa aiba un efect benefic atat asupra capacitatii institutionale a autoritatilor romane de a solutiona cazurile de frauda, coruptie si alte infractiuni in achizitii publice, cat si asupra posibilitatilor acestor institutii de a coopera.

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by