Ministerul Educatiei modifica procedura de achizitie a manualelor scolare: Contractele cu castigatorii licitatiei pentru manualele digitale nu vor mai putea fi prelungite, dupa cei 4 ani de valabilitate

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Marţi, 4 august 2015, 13:31 Achizitii | Stiri


Manuale scolare
Foto: Agerpres
Firmele care vor castiga licitatia pentru manualele scolare digitale vor incheia un contract de furnizare a acestora pe o perioada de 4 ani, fara sa mai aiba posibilitatea de extindere pentru inca 2 ani. Eliminarea prelungirii contractului cu 2 ani a fost realizata de Ministerul Educatiei, printr-un ordin de modificare a procedurii de achizitie a manualelor scolare - publicat luni in Monitorul Oficial. Schimbarile vin dupa o decizie a Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor.
 • Amintim ca in prezent se desfasoara licitatia pentru manuale scolare (print si digitale) pentru clasa a III-a, precum si pentru clasele I si a II-a - la materiile la care anul trecut nu a fost desemnat niciun castigator
 • La licitatie pot fi maximum 3 firme castigatoare, pe fiecare materie in parte
 • Noua licitatie a fost lansata pe 23 aprilie 2015, mai tarziu decat licitatia de anul trecut (care viza manuale pentru clasele I si a II-a) care s-a terminat mult dupa inceperea scolii si care a facut ca 2014-2015 sa fie primul an scolar in care elevii din primele clase nu au avut niciun manual pe banca
 • Si de aceasta data, editurile au depus contestatii la documentatia de licitatie, iar ministrul Sorin Cimpeanu a anuntat deja ca elevii de clasa a III-a nu vor invata in septembrie dupa manuale conforme cu programa (manualele care vor fi desemnate castigatoare), ci dupa manuale retiparite. Detalii aici
Ministerul Educatiei a modificat procedura de achizitie a manualelor scolare. Decizia a fost luata dupa ce Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC), sesizat de Uniunea Editorilor din Romania, a hotarat ca Ministerul Educatiei trebuie sa elimine din documentatia de licitatie conditiile "de acceptabilitate a ofertelor prevazute in Capitolul IV art. 12 - Achizitionarea manualelor scolare pentru invatamantul obligatoriu din anexa 2 la Ordinul ministrului educatiei nationale nr. 5559/22.11.2013 precum si a tuturor prevederilor OMEN nr. 5559/22.11.2013 care contravin legislatiei achizitiilor publice".

Descarca de aici decizia CNSC Nr. 929/92 din 22.06.2015, care sta la baza modificarilor facute de Ministerul Educatiei in documentatia de licitatie

Modificarile aduse de Minister la procedura de achizitie a manualelor scolare au fost facute luni, 3 august, prin Ordinul nr. 4.487 al ministrului Educatiei, Sorin Cimpeanu.

Ministerul Educatiei a eliminat astfel pragul eliminatoriu de pret de 43 de puncte din 50 posibile, precum si limita de minimum 86 de puncte pe care ofertele de manuale trebuia sa o atinga pentru a putea fi declarate castigatoare. Potrivit noului ordin publicat luni in Monitorul Oficial, vor fi castigatoare "proiectele de manuale scolare situate pe primele locuri in ordinea descrescatoare a punctajelor cumulate".

Ce prevede ordinul de ministru, publicat in Monitorul Oficial pe 3 august

Art. I. - Anexa nr. 2 "Procedura de achizitie a manualelor scolare pentru invatamantul preuniversitar" la Ordinul ministrului educatiei nationale nr. 5.559/2013 privind regimul manualelor scolare in invatamantul preuniversitar, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 186 din 14 martie 2014, se modifica dupa cum urmeaza:

1. La articolul 2, litera b) va avea urmatorul cuprins:
b) acord-cadru de furnizare a manualelor scolare - intelegere scrisa intervenita intre un ofertant si CNEE, al carei scop este stabilirea elementelor/conditiilor esentiale care stau la baza contractelor de achizitie publica ce urmeaza a fi atribuite pe o perioada de patru ani.
 • Cum arata articolul 2, pana acum:
 • b) acord-cadru de furnizare a manualelor scolare - intelegere scrisa intervenita intre un ofertant si CNEE, al carei scop este stabilirea elementelor/conditiilor esentiale care stau la baza contractelor de achizitie publica ce urmeaza a fi atribuite pe o perioada de 4 ani, cu posibilitate de extindere pentru inca 2 ani;
2. La articolul 9, alineatul (3) se abroga.
 • Cum arata alineatul (3) care se abroga:
 • (3) Ofertele de pret care au obtinut cel putin 43 de puncte din 50 posibile se consemneaza ca fiind proiecte de manuale scolare acceptate in urma evaluarii financiare.

3. Articolul 12 va avea urmatorul cuprins:
Art. 12. - In vederea achizitionarii manualelor scolare, CNEE declara castigatoare proiectele de manuale scolare situate pe primele locuri in ordinea descrescatoare a punctajelor cumulate, cu respectarea numarului maxim de oferte stabilit prin documentatia de atribuire.
 • Cum arata articolul 12, pana acum:
 • Art. 12. In vederea achizitionarii manualelor scolare pentru invatamantul de stat si pentru invatamantul obligatoriu, CNEE declara castigatoare ale licitatiei proiectele de manuale scolare ale caror punctaje cumulate sunt de minimum 86 de puncte.

4. La articolul 14, alineatul (2) va avea urmatorul cuprins:
(2) Acordul-cadru de furnizare a manualelor scolare se incheie pe o perioada de patru ani.
 • Cum arata articolul 14, alineatul (2), pana acum:
 • (2) Acordul-cadru de furnizare a manualelor scolare se incheie pe o perioada de 4 ani, cu posibilitatea de extindere a perioadei, in urma unei reevaluari, pentru inca 2 ani.
Citeste si:
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1640 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS


Proiect initiat de HotNews.ro si Freedom House Romania
Proiect finantat de Comisia Europeana

Platforma initiata de Freedom House si Asociatia Actori Europeni, cu sprijinul HotNews.ro in cadrul programului „Combaterea fraudei in achizitii publice”, derulat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene prin „Programul de prevenire si lupta contra criminalitatii” – Directia Generala Afaceri Interne.

Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Aceasta sectiune nu reprezinta pozitia oficiala a Comisiei Europene sau a vreunuia dintre partenererii implicati in derularea proiectului. Este o platforma pusa la dispozitia publicului care isi propune sa ajute la transparentizarea procesului de achizitii publice si la monitorizarea unor dosare importante care se afla pe rolul instantelor.

Pentru informatii despre activitatea Comisiei Europene va invitam sa vizitati adresa web a Reprezentantei CE in Romania si pagina Comisiei Europene. Informatiile despre programe finantate de Uniunea Europeana sunt accesibile in sectiunea granturi a site-ului Comisiei Europene.

Proiectul „Combaterea fraudei in achizitiile publice” urmareste sa aiba un efect benefic atat asupra capacitatii institutionale a autoritatilor romane de a solutiona cazurile de frauda, coruptie si alte infractiuni in achizitii publice, cat si asupra posibilitatilor acestor institutii de a coopera.

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by