
Prejudiciul estimat se ridica la aproape 3 milioane de lei, adica 700 de mii de euro. Achizitiile au avut loc in perioada martie-octombrie 2005.
PERSONAJELE IMPLICATE:
Conducerea CFR Calatori de la acea vreme, reprezentata de:
- Alexandru Noaptes, director general
- Vanghele Nacu, director adjunct
- Catalin Nicolae Iosub, director tractiune
este acuzata de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave.
Conducerea firmei Remarul 16 Februarie SA Cluj-Napoca, reprezentata de:
- Vasile Muresan – director general
- Simona Elena Florisca, director economic
- Floare Iancu, inginer la Serviciul plan, organizare, constatare
si conducerea firmei Activ Invest SRL, reprezentata de:
- Emil Sabo, director general
- Claudia Maria Urs, director economic
- Calin Mitica, administrator
sunt acuzate de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave.
Nota: Inculpaţii ocupau posturile menţionate la data comiterii faptelor.
ACUZATIILE:
Procurorii DNA sustin ca, in perioada martie-octombrie 2005, inculpaţii s-au implicat în desfăşurarea unor operaţiuni succesive de vânzare-cumpărare, prin interpunerea firmelor Activ Invest şi Remarul 16 Februarie Cluj Napoca, operaţiuni în urma cărora un număr de şase automotoare cu remorcă second-hand aduse din Germania au fost achiziţionate de CFR Călători SA la un preţ supraevaluat, cu favorizarea societăţilor interpuse.
In perioada aprilie-octombrie 2005, ca urmare a acestor tranzacţii, preţul automotoarelor second-hand aduse din Germania a crescut de peste 10 ori:
- de la 150.000 euro - preţ de vânzare oferit de firma care a cumpărat locomotivele din Germania - la aproape două milioane euro - preţul plătit de CFR Călători pentru aceleaşi vehicule feroviare.
Succesiunea cronologica a tranzactiilor:
11 aprilie 2005: ICIM S.A. Arad cumpăra din Germania şase automotoare cu remorcă.
17 august 2005: ICIM S.A. Arad vinde locomotivele către Activ Invest pentru 689.248 lei, adica peste 150 de mii euro.
21 octombrie 2005: Remarul 16 Februarie vinde locomotivele – pe care le va cumpara abia peste 5 zile de la Activ Invest - către CFR Călători la un preţ total de 7.497.000 lei, adica aproape 1,7 milioane de euro. Suma a fost plătită de CFR Calatori în perioada 1 noiembrie – 2 decembrie 2005.
26 octombrie 2005:. Activ Invest vinde locomotivele catre Remarul 16 Februarie Cluj-Napoca cu 2.670.838 lei, adica aproape 600 de mii de euro.
Nota: Tranzactia dintre Remarul si CFR Calatori are loc înainte ca Remarul sa cumpere automotoarele de la Activ Invest!
Procurorii sustin ca la baza stabilirii preţului de 7.497.000 lei cu care Remarul a vindut catre CFR Calatori au stat presupusele reparaţii şi modernizări aduse automotoarelor de Remarul. La data tranzacţiei însă – sustin procurorii – Remarul nu deţinea certificatele necesare pentru desfăşurarea activităţilor de modernizare şi comercializare a automotoarelor şi nu avea nici calitatea de furnizor feroviar.
Potrivit procurorilor, nu numai că Activ Invest nu a efectuat niciun fel de reparaţie la cele şase locomotive, ci vehiculele nici măcar nu au ajuns la Activ Invest, ele fiind transportate direct de la ICIM S.A. Arad la Remarul 16 Februarie. Reiese că – sustin procurorii - Activ Invest a fost interpusă fictiv în circuitul operaţiunilor de revânzare cu singurul scop de a se majora preţul vehiculelor faţă de valoarea lor comercială reală.
Prejudiciul retinut de procurori în dauna CFR Călători este de 2.823.882 lei, adica peste 600 de mii de euro.
Prejudiciul rezulta din diferenţa dintre preţul plătit pentru cele şase automotoare de către CFR Călători şi preţul plătit de Activ Invest din care se scad cheltuielile efectuate de Remarul 16 Februarie:
7.497.000 lei - 2.670.838 lei - 2.002.280 lei = 2.823.882 lei prejudiciu, echivalentul a peste 600 de mii de euro.
Procurorii DNA sustin ca a existat o intelegere infracţionala între inculpaţi, iar preţul final plătit de CFR Călători nu are la bază justificări economice. De asemenea, sustin procurorii, s-a incalcat legea achiziţiilor publice şi s-a suplimentat în condiţii nelegale bugetul CFR Călători.
Astfel, s-a creat un avantaj patrimonial în favoarea Activ Invest şi Remarul 16 Februarie in valoare de 1.665.202 lei, adica peste 370 de mii de euro.
Procurorii au dispus sechestru asigurător asupra bunurilor aparţinând inculpaţilor Nacu Vanghele, Mureşan Vasile, Iancu Floare, Călin Mitică, Sabo Emil, Urs Claudia Maria in vederea confiscării sumei de 1.665.202 lei reprezentând avantajul patrimonial obţinut prin păgubirea CFR Călători.
CINE SUNT PERSONAJELE:
ALEXANDRU NOAPTES
9 martie 2005 – 19 ianuarie 2009: director general si presedinte al Consiliului de Administratie al Societatii Nationale de Transport Feroviar CFR Calatori.
26 august 2010: este trimis in judecata in dosarul Remarul 16 Februarie
Detalii aici
4 august 2011: ANI il acuza ca nu justifica aproape 3 milioane de euro din avere
Detalii aici
7 decembrie 2011: Comisia de verificare a averilor de pe langa Curtea de apel Bucuresti a cerut confiscarea a 1,5 milioane de euro din averea lui Alexandru Noaptes.
Detalii aici
CALIN MITICA
Potrivit revistei Forbes Romania, Calin Mitica avea in 2010 o avere estimata la 12-13 milioane de euro.
(detalii aici)
‘Detine Transferoviar Grup SA, societate infiintata in 2003. Activitatea principală a societăţii este transportul de marfă şi manevrele feroviare, iar cea secundară, reparaţii de vagoane de marfă şi călători şi locomotive. Grupul deţine şi firma de reparaţii material rulant Remarul 16 Februarie Cluj-Napoca.
Asocierea Transferoviar Grup SA - fondul de investitii austriac Donau Finanz a participat in cursa pentru privatizarea CFR Marfa in 2013.’
Potrivit Ziarul de Cluj, (detalii aici) ‘Calin Mitica este nascut in 7 octombrie 1967 in Faurei, judetul Braila.
In 2012 a fost distins cu Crucea Transilvana Oferita de Arhiepiscopia Ortodoxa a Vadului, Feleacului si Clujului. A infiintat firma de protectie si paza Euro Force Security SRL cu scopul de a asigura servicii de paza pe rutele de transport calatori manageriate de Transferoviar Grup. Transferoviar detine 85 la suta din Euro Force Security SRL. Restul procentelor sunt detinute de Rusu Stoian, general in rezerva, fost sef al Militiei Cluj si primul sef al Serviciului de Protectie Interna al MI, UM 0215, celebra Doi S'un Sfert, in prezent, om de afaceri.’
EMIL SABO
De profesie avocat, fostul director al Activ Invest este considerat un apropiat al presedintelui PDL, Vasile Blaga.
ianuarie 2009: este numit director general la Compania Nationala de Investitii in mandatul de ministru al Dezvoltarii al lui Vasile Blaga.
februarie 2010: este numit de ministrul transporturilor Radu Berceanu in functia de director general al CFR SA.
Detalii aici
26 august 2010: este trimis in judecata in dosarul Remarul 16 Februarie
27 august 2010: demisioneaza din functia de director general al CFR SA.
NUMELE JUDECATORILOR, AVOCATILOR:
Avocatul lui Alexandru Nopates: Eugen Constantin Iordachescu – Iordachescu si Asociatii
DECIZIA FINALA:
Pe 17 iulie Curtea de Apel Cluj decide sa ii achite definitiv pe toti inculpatii. Practic, CA Cluj a respins recursul procurorilor si a mentinut decizia de fond prin care toti inculpatii au fost achitati.
Decizia, aici.