4079 de zile de la trimiterea in judecata

Dosarul "Complicii lui Oprisan"


5 oameni de afaceri din judetul Vrancea au fost trimisi in judecata in septembrie 2010 pentru lucrari de pietruire a drumurilor comunale. DNA sustine ca e vorba de lucrari scumpe si prost sau chiar deloc executate. Prejudiciul total se ridica la peste 1,2 milioane de euro.

Intr-un dosar separat - dosarul Caprioara – a fost trimis in judecata in 2006 presedintele CJ Vrancea, Marian Oprisan. Daca oamenii de afaceri sunt acuzati de complicitate, Oprisan este judecat pentru abuz in serviciu in legatura cu platile de peste 1,2 milioane de euro facute catre firmele celor 5 oameni de afaceri.

PERSONAJELE IMPLICATE:

Corneliu Prunache
- asociat şi administrator la AISPA STARS 95

Vasile Mihaiuc - asociat şi administrator la UTILAJ CONSTRUCT SERVICE

sunt acuzati de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă calificată şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, ambele în formă continuată

Vasile Graur - asociat şi administrator la TOP MEDIA SRL

Iulian Cristian - asociat şi administrator la UNIVERS NORD SRL

sunt acuzati de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă calificată şi continuată

Vasile Buta - asociat şi administrator la PODGORIA COTEŞTI SRL este acuzat de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă calificată şi spălare a banilor, ambele în formă continuată

ACUZATIILE:


Corneliu Prunache este acuzat de procurorii DNA ca, in 2004, a încasat prin firma sa de la Consiliul Judeţean Vrancea suma de peste 10 miliarde de lei vechi, adica peste 230 de mii de euro, în cadrul unui contract având ca obiect pietruirea drumurilor comunale pe o lungime de 24,3 km. Bani ar fi fost ridicati de Prunache în numerar, fără documente justificative. Pentru decontarea lucrărilor, omul de afaceri ar fi întocmit în fals situaţii de lucrări şi facturi care atestau în mod nereal executarea lucrărilor, în vederea înlesnirii efectuării plăţilor nelegale de către reprezentanţii CJ Vrancea. DNA sustine ca astfel s-a creat o pagubă in dauna Consiliului Judeţean Vrancea egală cu suma primită de firma omului de afaceri, peste 230 de mii de euro.

Vasile Mihăiuc ar fi incasat in aceeasi perioada de la Consiliul Judeţean Vrancea suma de peste 33 de miliarde de lei vechi, adica peste 700 de mii de euro în cadrul unui contract având ca obiect pietruirea drumurilor comunale pe o lungime de 68,92 km. Omul de afaceri ar fi ridicat banii în numerar, fără documente justificative, iar pentru decontarea lucrărilor ar fi întocmit în fals situaţii de lucrări şi facturi care atestau în mod nereal executarea lucrărilor, în vederea înlesnirii efectuării plăţilor nelegale de către reprezentanţii CJ Vrancea. Astfel a fost creată o pagubă bugetului Consiliului Judeţean Vrancea egală cu suma primită de peste 700 de mii de euro.

Vasile Graur ar fi încasat de la Consiliul Judeţean Vrancea peste 83 de mii de euro pentru un contract de pietruire a drumurilor comunale pe o lungime de 7 km. Si lui i se imputa ca ar fi luat banii în întregime în numerar, fără documente justificative. Potrivit DNA, Graur a facturat lucrările ca şi cum ar fi fost efectuate, cu toate că in realitate nu au fost realizate. Prejudiciul in dauna CJ Vrancea este egal cu suma primita de firma lui Graur, peste 83 de mii de euro.

Iulian Cristian ar fi primit in aceeasi perioada, prin firma sa, de la Consiliul Judeţean Vrancea peste 77 de mii de euro pentru un contract de pietruire a drumurilor comunale pe o lungime de 4,5 Km. Omul de afaceri ar fi încasat suma în totalitate, utilizând-o în alte scopuri, dar a facturat lucrările ca si cum ar fi fost efectuate. Paguba in cazul lui se ridica la peste 77 de mii de euro.

Vasile Buta ar fi luat, tot in 2004, de la Consiliul Judeţean Vrancea peste 130 de mii de euro pentru un contract de pietruire a drumurilor comunale pe o lungime de 8,3 Km. Suma încasată ar fi fost utilizată în alte scopuri de omul de afaceri, care ar fi facturat lucrările ca şi cum ar fi fost efectuate. Omul de afaceri ar fi transferat fără justificare economică peste 28 de mii de euro către firma sotiei sale, TRANS CONSTRUCT SRL, în scopul disimulării operaţiunilor financiare ilicite. Paguba estimata in cazul lui Vasile Buta se ridica la peste 130 de mii de euro.

Sechestru asigurator


DNA a instituit sechestru asigurator in cazul lui Vasile Buta asupra sumei de peste 375 de mii de euro şi asupra sumei de peste 130 de mii de euro din conturile societatii sale,  PODGORIA COTEŞTI S.R.L.

În cazul celorlalti inculpati nu au fost identificate lichidităţi şi nici imobile deţinute în proprietate.

CINE SUNT PERSONAJELE:


CORNELIU PRUNACHE

Presa locala il considera ‘un client al PSD, mana dreapta, locotenentul baronului Marian Oprisan’. Detalii aici

26 noiembrie 2007: Judecatoria Sectorului 1 il condamna pe Corneliu Prunache la 4 ani de inchisoare intr-un alt dosar al DNA pentru obţinere pe nedrept in 2003 de fonduri europene nerambursabile SAPARD, în cuantum de 34,5 miliarde lei (ROL), adica peste 750 de mii de euro. Detalii aici.

20 iunie 2013: Curtea de apel Bucuresti constata prin decizie definitiva ca a intervenit prescriptia fata de Corneliu Prunache. Detalii aici.

VASILE BUTA

Afacerile continua. Potrivit ziarului Adevarul, firma Podgoria Coteşti, aparţinând lui Vasile Bută a obţinut in 2013 de la instituţia condusă de Marian Oprişan un contract de 1,1 milioane de lei pentru întreţinerea cu balast a 32 km de drumuri judeţene. Detalii aici.DATA INCEPERII URMARII PENALE
15 SEPTEMBRIE 2010
DATA TRIMITERII IN JUDECATA
30 SEPTEMBRIE 2010
DATA PRESCRIERII FAPTEI

NUME: Corneliu Prunache, Vasile Mihaiuc, Vasile Graur, Iulian Cristian, Vasile Buta

FUNCTIA (la data comiterii faptei) :asociati si administratori de firme

INSTANTE:

Tribunalul Vrancea - Dosarul ajunge la instanta

TERMEN: 1 octombrie 2010
1 octombrie 2010 : dosarul este inregistrat la Tribunalul Vrancea cu numarul unic 4268/91/2010: http://portal.just.ro/91/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=9100000000026667&id_inst=91

Tribunalul Vrancea - Au fost 9 termene la aceasta instanta

TERMEN: 25 octombrie 2010
Primul termen a fst pe 25 oct 2010

Tribunalul Vrancea - Dosarul se muta in Prahova

TERMEN: 25 octombrie 2010
La cererea DNA, dosarul este stramutat de la Inalta Curte la Tribunalul Prahova

Tribunalul Prahova - Dosarul este inregistrat la instanta

TERMEN: 8 septembrie 2011
Dosarul este inregistrat la Tribunalul Prahova cu numarul unic 8027/105/2011. Au urmat apoi 30 de termene pana la inceputul lunii martie 2014: http://portal.just.ro/105/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=10500000000076827&id_inst=105

Tribunalul Prahova - Este respinsa o cerere de conexare

TERMEN: 29 februarie 2012
Tribunalul Prahova respinge cererea de conexare a dosarelor penale nr. 8027/105/2011 aflat pe rolul Tribunalului Prahova în care au calitatea de inculpaţi PRUNACHE CORNELIU, MIHĂIUC VASILE, GRAUR VASILE, CRISTIAN IULIAN ŞI BUTĂ VASILE şi 271/231/2010 privind pe inculpaţii ORIŞAN MARIAN, DIACONU MIRCEA, COSTEANU ION, TEODORESCU VALERIA, RUSU LIVIU LUCIAN şi IACOB VALERIU; Tribunalul respinge si cererea lui Vasile Buta de ridicare a sechestrului asigurator.

Tribunalul Prahova - Este respinsa o contestatie a inculpatilor

TERMEN: 14 septembrie 2012
Tribunalul Prahova respinge contestatia formulata de inculpati privind anchetarea lor de catre DNA

Tribunalul Prahova - Procesul se deruleaza

TERMEN: 21 ianuarie 2013
Tribunalul Prahova admite la solicitarea inculpaţilor proba cu înscrisuri si câte cinci martori pentru fiecare inculpat.

Tribunalul Prahova - Amanare

TERMEN: 6 februarie 2014
amanare din lipsa martori

Tribunalul Prahova - Amanare

TERMEN: 6 martie 2014
Lipseste un martor

Tribunalul Prahova - Amanare. Lipsesc martori

TERMEN: 3 aprilie 2014
Instanta amana dosarul pentru ca lipsesc martori.

Tribunalul Prahova - Amanare pentru a se efectua o expertiza

TERMEN: 29 aprilie 2014

Tribunalul Prahova - Amanare din cauza lipsei expertizei

TERMEN: 29 mai 2014

Tribunalul Prahova - Amanare

TERMEN: 24 iunie 2014
Inculpatii formuleaza cereri, dar instanta amana dosarul din cauza lipsei raportului de expertiza. // LINK: http://portal.just.ro/105/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=10500000000076827&id_inst=105

Tribunalul Prahova - Amanare

TERMEN: 21 august 2014
Lipseste raportul de expertiza, din nou.

Tribunalul Prahova - Inca o amanare datorata lipsei raportului de expertiza

TERMEN: 25 septembrie 2014
In continuare lipseste raportul de expertiza

Tribunalul Prahova - Termen Nou

TERMEN: 23 octombrie 2014

1197 vizualizări


Proiect initiat de HotNews.ro si Freedom House Romania
Proiect finantat de Comisia Europeana

Platforma initiata de Freedom House si Asociatia Actori Europeni, cu sprijinul HotNews.ro in cadrul programului „Combaterea fraudei in achizitii publice”, derulat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene prin „Programul de prevenire si lupta contra criminalitatii” – Directia Generala Afaceri Interne.

Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Aceasta sectiune nu reprezinta pozitia oficiala a Comisiei Europene sau a vreunuia dintre partenererii implicati in derularea proiectului. Este o platforma pusa la dispozitia publicului care isi propune sa ajute la transparentizarea procesului de achizitii publice si la monitorizarea unor dosare importante care se afla pe rolul instantelor.

Pentru informatii despre activitatea Comisiei Europene va invitam sa vizitati adresa web a Reprezentantei CE in Romania si pagina Comisiei Europene. Informatiile despre programe finantate de Uniunea Europeana sunt accesibile in sectiunea granturi a site-ului Comisiei Europene.

Proiectul „Combaterea fraudei in achizitiile publice” urmareste sa aiba un efect benefic atat asupra capacitatii institutionale a autoritatilor romane de a solutiona cazurile de frauda, coruptie si alte infractiuni in achizitii publice, cat si asupra posibilitatilor acestor institutii de a coopera.

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by