
Intr-un dosar separat - dosarul Caprioara – a fost trimis in judecata in 2006 presedintele CJ Vrancea, Marian Oprisan. Daca oamenii de afaceri sunt acuzati de complicitate, Oprisan este judecat pentru abuz in serviciu in legatura cu platile de peste 1,2 milioane de euro facute catre firmele celor 5 oameni de afaceri.
PERSONAJELE IMPLICATE:
Corneliu Prunache - asociat şi administrator la AISPA STARS 95
Vasile Mihaiuc - asociat şi administrator la UTILAJ CONSTRUCT SERVICE
sunt acuzati de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă calificată şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, ambele în formă continuată
Vasile Graur - asociat şi administrator la TOP MEDIA SRL
Iulian Cristian - asociat şi administrator la UNIVERS NORD SRL
sunt acuzati de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă calificată şi continuată
Vasile Buta - asociat şi administrator la PODGORIA COTEŞTI SRL este acuzat de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă calificată şi spălare a banilor, ambele în formă continuată
ACUZATIILE:
Corneliu Prunache este acuzat de procurorii DNA ca, in 2004, a încasat prin firma sa de la Consiliul Judeţean Vrancea suma de peste 10 miliarde de lei vechi, adica peste 230 de mii de euro, în cadrul unui contract având ca obiect pietruirea drumurilor comunale pe o lungime de 24,3 km. Bani ar fi fost ridicati de Prunache în numerar, fără documente justificative. Pentru decontarea lucrărilor, omul de afaceri ar fi întocmit în fals situaţii de lucrări şi facturi care atestau în mod nereal executarea lucrărilor, în vederea înlesnirii efectuării plăţilor nelegale de către reprezentanţii CJ Vrancea. DNA sustine ca astfel s-a creat o pagubă in dauna Consiliului Judeţean Vrancea egală cu suma primită de firma omului de afaceri, peste 230 de mii de euro.
Vasile Mihăiuc ar fi incasat in aceeasi perioada de la Consiliul Judeţean Vrancea suma de peste 33 de miliarde de lei vechi, adica peste 700 de mii de euro în cadrul unui contract având ca obiect pietruirea drumurilor comunale pe o lungime de 68,92 km. Omul de afaceri ar fi ridicat banii în numerar, fără documente justificative, iar pentru decontarea lucrărilor ar fi întocmit în fals situaţii de lucrări şi facturi care atestau în mod nereal executarea lucrărilor, în vederea înlesnirii efectuării plăţilor nelegale de către reprezentanţii CJ Vrancea. Astfel a fost creată o pagubă bugetului Consiliului Judeţean Vrancea egală cu suma primită de peste 700 de mii de euro.
Vasile Graur ar fi încasat de la Consiliul Judeţean Vrancea peste 83 de mii de euro pentru un contract de pietruire a drumurilor comunale pe o lungime de 7 km. Si lui i se imputa ca ar fi luat banii în întregime în numerar, fără documente justificative. Potrivit DNA, Graur a facturat lucrările ca şi cum ar fi fost efectuate, cu toate că in realitate nu au fost realizate. Prejudiciul in dauna CJ Vrancea este egal cu suma primita de firma lui Graur, peste 83 de mii de euro.
Iulian Cristian ar fi primit in aceeasi perioada, prin firma sa, de la Consiliul Judeţean Vrancea peste 77 de mii de euro pentru un contract de pietruire a drumurilor comunale pe o lungime de 4,5 Km. Omul de afaceri ar fi încasat suma în totalitate, utilizând-o în alte scopuri, dar a facturat lucrările ca si cum ar fi fost efectuate. Paguba in cazul lui se ridica la peste 77 de mii de euro.
Vasile Buta ar fi luat, tot in 2004, de la Consiliul Judeţean Vrancea peste 130 de mii de euro pentru un contract de pietruire a drumurilor comunale pe o lungime de 8,3 Km. Suma încasată ar fi fost utilizată în alte scopuri de omul de afaceri, care ar fi facturat lucrările ca şi cum ar fi fost efectuate. Omul de afaceri ar fi transferat fără justificare economică peste 28 de mii de euro către firma sotiei sale, TRANS CONSTRUCT SRL, în scopul disimulării operaţiunilor financiare ilicite. Paguba estimata in cazul lui Vasile Buta se ridica la peste 130 de mii de euro.
Sechestru asigurator
DNA a instituit sechestru asigurator in cazul lui Vasile Buta asupra sumei de peste 375 de mii de euro şi asupra sumei de peste 130 de mii de euro din conturile societatii sale, PODGORIA COTEŞTI S.R.L.
În cazul celorlalti inculpati nu au fost identificate lichidităţi şi nici imobile deţinute în proprietate.
CINE SUNT PERSONAJELE:
CORNELIU PRUNACHE
Presa locala il considera ‘un client al PSD, mana dreapta, locotenentul baronului Marian Oprisan’. Detalii aici
26 noiembrie 2007: Judecatoria Sectorului 1 il condamna pe Corneliu Prunache la 4 ani de inchisoare intr-un alt dosar al DNA pentru obţinere pe nedrept in 2003 de fonduri europene nerambursabile SAPARD, în cuantum de 34,5 miliarde lei (ROL), adica peste 750 de mii de euro. Detalii aici.
20 iunie 2013: Curtea de apel Bucuresti constata prin decizie definitiva ca a intervenit prescriptia fata de Corneliu Prunache. Detalii aici.
VASILE BUTA
Afacerile continua. Potrivit ziarului Adevarul, firma Podgoria Coteşti, aparţinând lui Vasile Bută a obţinut in 2013 de la instituţia condusă de Marian Oprişan un contract de 1,1 milioane de lei pentru întreţinerea cu balast a 32 km de drumuri judeţene. Detalii aici.