4066 de zile de la trimiterea in judecata

Dosarul Nuclearelectrica


Conducerea Nuclearelecrica din perioada 2003-2005 a fost trimisa in judecata pentru un prejudiciu de aproape 3 milioane de euro. Directorii ar fi cumparat tevi din inox de la o firma din Iasi la preturi mult mai mari decat in realitate. 

PERSONAJELE IMPLICATE:

Ioan Rotaru - fost director general al Societăţii Naţionale „Nuclearelectrica” S.A. (S.N.N.) S.A.

Traian Cezar Irimie - fost director economic al S.N.N. S.A.

Gheorghe Ispas - fost director de investiţii în cadrul S.N.N. S.A. Bucureşti - Direcţia Investiţii Dezvoltare

sunt acuzati de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial;

Tereza Prisecaru - administrator şi asociat la TESS CONEX S.R.L. Iaşi,

Răducu Nemţanu si Andrei Tudor Anghelescu
- reprezentanţi ai TESS CONEX S.R.L. Iaşi

sunt acuzati de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.

ACUZATIILE:

Potrivit DNA, intre 2003 – 2005, directorii Nuclearelectrica Ioan Rotaru si Traian Cezar Irimie au semnat 3 contracte de achiziţii publice şi actele adiţionale la acestea, cu încălcarea prevederilor legale privind atribuirea contractelor de achiziţii publice. Prin încheierea şi derularea defectuoasă a acestor contracte, firma TESS CONEX S.R.L. Iaşi a obţinut ilegal aproape 3 milioane de euro.

Directorul de investitii, Gheorghe Ispas, a avizat un contract de achiziţii în cursul anului 2003 încheiat în mod ilegal cu aceeasi firma, TESS CONEX S.R.L. Directorul Ispas a emis mai multe note justificative privind achiziţionarea din sursă unică de ţevi din inox cu încălcarea procedurilor privind achiziţiile publice, societatea favorizată fiind TESS CONEX S.R.L.
 
Potrivit DNA, directorii Nuclearelectrica au fost ajutati de reprezentanţii firmei beneficiare a contractelor, Tereza Prisecaru, Răducu Nemţanu şi Andrei Tudor Anghelescu.

Răducu Nemţanu a făcut parte din comisiile de negociere din partea TESS CONEX S.R.L şi nu a prezentat contractele încheiate de această firmă cu producătorii bunurilor ce urmau a fi achiziţionate pentru a nu se observa că preţurile producătorilor erau cu mult mai mici, toate acestea în condiţiile în care reprezentanţii producătorilor aveau şi calitatea de acţionari la TESS CONEX S.R.L.

Cu ocazia derulării procedurilor de atribuie a unuia dintre contracte, Andrei Tudor Anghelescu a participat atât în calitate de reprezentant al Nuclearelectrica - făcând parte din comisia de evaluare - cât şi în calitate de reprezentant al firmei TESS CONEX S.R.L. - făcând parte din comisia de negociere.

Astfel, sustin procurorii DNA, firma TESS CONEX S.R.L. a obţinut avantaje patrimoniale în cuantum de 2.433.400,22 RON, adica peste 540 de mii de euro.

Societatea Naţională „Nuclearelectrica” S.A. s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 13.493.080,3 RON, adica aproape 3 milioane de euro. 

Pentru recuperea pagubei, procurorii au dispus sechestrul asigurător asupra bunurilor aparţinând lui Tereza Prisecaru şi TESS CONEX S.R.L.

CINE SUNT PERSONAJELE:

Potrivit Topului “Forbes 500 Miliardari” Editia 2013, citat de presa locala, familia Ioan si Tereza Prisecaru, administratori ai firmelor Conex din Iasi, ocupa locul 11 in topul celor mai bogati ieseni cu o avere estimata la 9 milioane de euro. In 2009, averea familiei Prisecaru era estimata la 35-40 de milioane de euro.

Detalii aiciDATA INCEPERII URMARII PENALE
27 IULIE 2009
DATA TRIMITERII IN JUDECATA
13 OCTOMBRIE 2010
DATA PRESCRIERII FAPTEI

NUME:

FUNCTIA (la data comiterii faptei) :

INSTANTE:

Judecatoria Sector 1 - Dosarul este inregistrat la instanta

TERMEN: 13 octombrie 2010
dosarul este trimis la Judecătoria Sector 1 Bucureşti. Este inregistrat cu numarul unic 48031/299/2010: http://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=2216&jftfdi=&jffi=comunicat

Judecatoria Sector 1 - Dosarul se judeca

TERMEN: 17 noiembrie 2011
Primul termen de judecata. Pana in prezent (martie 2014) au fost pana acum 33 de termene de judecata. // LINK: http://portal.just.ro/299/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=29900000000244752&id_inst=299

Judecatoria Sector 1 - Se admite efectuarea unei expertize contabile

TERMEN: 19 aprilie 2013
Judecatoarea Anastasia Gargale admite efectuarea unei expertize contabile în specialitatea achiziţii publice cu următoarele obiective: 1. – să se stabileasscă dacă preţurile negociate şi sumele achitate de către S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. către S.C. ,,TESS CONEX” S.A. au fost în concordanţă cu valoarea reală a produselor achiziţionate prin contractele care fac obiectul acuzării; 2. – să se stabilească dacă prin încheierea şi derularea contractelor respective a fost creat un prejudiciu şi, în cazul unui răspuns afirmativ, să se indice persoana în patrimoniul căreia s-a produs respectivul prejudiciu; 3. - să se stabilească mecanismul de producere al acestui prejudiciu. Fiecare obiectiv al expertizei se va face defalcat, în raport de fiecare dintre contractele pentru care inculpaţii au fost trimişi în judecată, cu indicarea expresă a etapei în care s-a produs prejudiciul – la încheierea sau la executarea contractelor.

Judecatoria Sector 1 - Amanare

TERMEN: 22 ianuarie 2014
- amanare lipsa raport expertiza

Judecatoria Sector 1 - Amanare in lipsa raportului de expertiza

TERMEN: 5 martie 2014
Lipsă raport de expertiză, acordă termen de judecată la data de 14.05.2014, ora 08.30

Judecatoria Sector 1 - Amanare

TERMEN: 14 mai 2014

Judecatoria Sector 1 - Amanare

TERMEN: 11 iunie 2014
PENTRU A SE LUA LA CUNOŞTINŢĂ DE CONŢINUTUL RAPORTULUI DE EXPERTIZĂ CONTABILĂ FIXEAZĂ TERMEN 20.08.2014 ORA 10:00

Judecatoria Sector 1 - Judecata se misca foarte icnet. O noua amanare

TERMEN: 20 august 2014
Este amanat dosarul pentru a se lua cunoştinţă de răspunsul la obiecţiunile formulate de DNA şi petru lipsa de apărare a inc. Anghelescu Andrei

Judecatoria Sector 1 - O noua amanare pentru un supliment la raportul de expertiza contabila

TERMEN: 1 octombrie 2014
Instanta amana dosarul în vederea întocmirii unui supliment la raportul de expertiză contabilă, amână cauza şi acordă termen la data de 26.11.2014

Judecatoria Sector 1 - Termen Nou

TERMEN: 26 noiembrie 2014

3796 vizualizări


Proiect initiat de HotNews.ro si Freedom House Romania
Proiect finantat de Comisia Europeana

Platforma initiata de Freedom House si Asociatia Actori Europeni, cu sprijinul HotNews.ro in cadrul programului „Combaterea fraudei in achizitii publice”, derulat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene prin „Programul de prevenire si lupta contra criminalitatii” – Directia Generala Afaceri Interne.

Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Aceasta sectiune nu reprezinta pozitia oficiala a Comisiei Europene sau a vreunuia dintre partenererii implicati in derularea proiectului. Este o platforma pusa la dispozitia publicului care isi propune sa ajute la transparentizarea procesului de achizitii publice si la monitorizarea unor dosare importante care se afla pe rolul instantelor.

Pentru informatii despre activitatea Comisiei Europene va invitam sa vizitati adresa web a Reprezentantei CE in Romania si pagina Comisiei Europene. Informatiile despre programe finantate de Uniunea Europeana sunt accesibile in sectiunea granturi a site-ului Comisiei Europene.

Proiectul „Combaterea fraudei in achizitiile publice” urmareste sa aiba un efect benefic atat asupra capacitatii institutionale a autoritatilor romane de a solutiona cazurile de frauda, coruptie si alte infractiuni in achizitii publice, cat si asupra posibilitatilor acestor institutii de a coopera.

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by