
În august 2004, cu două saptamani inainte ca Hidroelectrica să desfasoare procedurile de achizitie omul de afaceri Croitoru Vasile a înfiinţat firma EUR ELECTRIK GRUP administrată de Boghiu Silviu-Lucian (fost director al Electrica SA, trimis în judecată în dosarul “Electrica Timişoara”). EUR ELECTRIK GRUP cumpăra echipamentele electrice chinezești de la tarabe din complexul comercial Dorally din comuna Afumaţi. Peste aceste produse erau aplicate etichete cu insemnele producătorului Siemens.
Întrerupătoarele chinezești apoi erau vândute către ENOL GROUP S.A.(firmă deținută tot de Vasule Croitoriu), iar de la această firmă marfa a fost furnizată către S.C. HIDROELECTRICA S.A. Compania de stat a platit si de 38 de ori mai mult pe chinezariile vandute de companiile lui Vasile Croitoru, spun procurorii DNA.
În acest dosar procurorii au idetificat două circuite de fraudare a fondurilor publice. Primul fiind cel menționat mai sus. Un al doilea circuit similar avea ca ținta vanzarea de echipamente electrice contrafacute la preturi de 10 ori mai scumpe. Astfe că CFR SSVM Bucureşti a achizitionat produsele chinezesti pe care a lipit etichete cu insemnele companiei Schneider. Procurorii au descoperit ca CFR SSVM companie controlata de omul de afaceri gorjean Ion Bârcină nu era distribuitor oficial al producatorului mondial Schneider. Procurorii DNA spun că echipamentele chinezești vândute ca produse de brand erau de 10 ori mai scumpe decât cele ale producatorului.
Procurorii spun că Traian Oprea directorul general al Hidroelectrica, Asan George Laviniu director adjunct al Direcţiei marketing, privatizare şi afaceri internaţionale şi Ioan Trif - şef Serviciu contracte şi achiziţii au decis sa achizitioneze aceste produse prin negociere directa si cerere de oferte desi chiar si in 2004 la astfel de contracte se impunea organizarea licitatiilor publice.
Personajele dosarului
Traian Oprea a fost director al Hidroelectrica si este judecata alaturi de fostul ministru Codrut Seres in dosarul Hidroelectrica pentru un prejudiciu de 160 milioane dolari. Oprea a fost director general la Hidroelectrica în perioada 2003-2009. El a fost retras în 2009 pe poziţia de director general adjunct la solicitarea președintelui Traian Băsescu care l-a acuzat că a fost cel care a facilitat contractele păguboase ale băieților deștepți din energie. În 2011 Oprea a fost numit consilier al ministrului Economiei, Varujan Vosganian.
CFR SSVM Bucureşti, compania care vandut intreupatoarele contrafacute este detinuta de omul de afaceri Ion Barcina. In acest dosar Barcina nu a fost trimis in judecata dar este inculpat in dosarul fostului senator UDMR Olosz Ghergely pentru dare de mita. In acest dosar a fost condamnat pe fond la patru ani de inchisoare sentinta fiind insa casata in apel pe baza unei errori procedurale. Acum dosarul este rejudecat pe fond.
Presa locală a nota ca firmele lui Bârcină au beneficiat de contracte importante cu Complexul Energetic Turceni. Mai multe publicații au dezvăluit că Ion Bârcină este finul judecatorului CCR Toni Grebla. In plus ca Utilenergetica SA firma la care judecatorul Toni Grebla a fost actionar era inregistrata la aceeasi adresa ca si CFR SSVM Bucureşti.
Vasile Croitoru este descris de procurori ca facand parte din lumea interlopa.
Vasile Croitoru a mai fost trimis in judecata in alte doua dosare care privesc o serie de achizitii paguboase realizate de filialele Electrica. In aceste dosare modul de operare este similar. Companiile achizitionand de la companiile lui Croitoru echipamente electrice contrafacute la preturi exorbitatente. Intr-unul din cele doua dosare un martor a declarat procurorilor ca Vasile Croitoru i-a marturisit ca o parte banii obtinuti din aceste afaceri ilegale au ajuns si in conturile PSD. Acest aspect nu a fost insa relevat de cercetarile procurorilor. Detalii aici
Alte persoane inculpate in dosar
- POPESCU DAN - economist principal specialist în cadrul Serviciului contracte şi achiziţii Interne, DUDAŞ IOANA - statistician principal din cadrul aceluiaşi serviciu, ambii pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată şi fals intelectual;
De asemenea, au fost trimişi în judecată şi următorii inculpaţi, oameni de afaceri din lumea interlopă:
- CROITORU COSTEL (inculpat în dosarul SISE Transilvania Sud Braşov) - pentru săvârşirea infracţiunilor de contrafacere sau folosire fără drept a unei mărci, concurenţă neloială, fals intelectual, evaziun fiscală, asociere pentru săvârşirea de infracţiuni;
- HONDAR ANGHEL şi BIŢU GHEORGHE (inculpat în dosarul SISE Transilvania Sud Braşov) - pentru săvârşirea infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals intelectual, evaziune fiscală, asociere pentru săvârşirea de infracţiuni;
- BRAŞOVEANU MITICĂ - pentru săvârşirea infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată, evaziune fiscală, spălare de bani, asocierea pentru săvârşirea de infracţiuni;
- NISTOR ANA DANIELA - pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală.
Traseul Dosarului
Traseul dosarului in instanta:
Cei 11 inculpați au fost trimisi in judecata in 2006 la Tribunalul Bucuresti.
În aprilie 2008 dosarul este supendat pentru ca judecatorii au aprobat sesizarea Curstii Constitutionale. Judecarea dosarului este reluata in ianuarie 2009. În iunie 2010 dosarul este din nou suspendat pentru o sesizare la CCR de aceasta data dosarul ramane suspendat pana in august 2012.
In aprilie Croitoru Vasile, Croitoru Costel şi Trif Ioan sunt scosi din acest dosar instanta a decis ca ei sa fie judecati intr-un dosar disjuns separat. Croitoru Vasile fiind condamnat pe fond la sapte ani de inchisoare.
In iunie 2013 Tribunalul Bucuresti pronunta sentinta de condamnare a celor 11 inculpati. In total judecatorii i-au condamnat pe cei 11 la 47 de ani de inchisoare. Traian Oprea fiind condamnta la 9 ani de inchisoare.