5096 de zile de la trimiterea in judecata

Dosarul Maria Lili Schutz – regina serelor de la PSD – prejudiciu de 5 milioane euro


În decembrie 2007 Maria Lili Schutz, fost consilier județean al PSD, vicepreședinte al PSD Dolj a fost trimisa in judecata pentru că a prejudiciat bugetul statului cu 5 milioane de euro. Procurorii spun ca Maria Schutz a cumparat prin licitatii doua combinate agricole, mai precis serele deținute de stat în Oradea și Codlea Brașov pentru care a oferit preturi foarte mici dar a promis investitii substantiale, investitii pe care nu le-a mai realizat. In plus procurorii au spun ca pentru unul dintre combinatele achizitionate Maria Schutz a decontat de la stat milioane de euro sub pretextul retehnologizării serelor, retehnoliizare care fusese decontată de stat deja.

În anul 2002 Agenția Domeniilor Statului a scos la licitație serele Oser Oradea. Potrivit presei locale la momentul licitației serele erau evaluate de 7,6 milioane lei. La acel moment Consilul de Administrație al ADS era condus de Corneliu Popa și el inculpat în acest dosar. În urma licitației Oser Oradea a fost cunpărată de compania Worldser Ţuglui deținută de către Maria Schutz care a plătit 800.000 lei și s-a angajat să investească 2 milioane de dolari. Procurorii spun că deși nu a efectuat aceste investiții conducerea ADS reprezentată de Corneliu Popa și Ciobanu Mihai au întocmit un act adițional prin care prelungeau cu cinci ani perioada în care această invetsiție putea fi realizată.

În plus o partea din activele Oser Oradea au fost înstrăinate de Maria Schutz in mod illegal susține DNA. Mai exact Maria Schutz a dispus înstrăinarea bunurilor în favoarea SC GINI TRANSCOM SRL companie care făcea parte din grupul de firme deținut de fosta membră PSD în baza unor datorii fictive. Presa locală a notat că serele de la Oradea au fost dezafectate și vândute ca fier vechi.

Potrivit DNA aceeași metodă a fost utilizată de Maria Schutz și în cazul serelor Codea. În anul 2000 ADS a scos la licitație Asociaţia Agricolă AGRO 2001 Ţuglui condusă de Maria Schutz. La fel ca și în cazul Oser Oradea prețul oferit la licitație a fost unul mult mai mic dar asociația Mariei Schutz a oferit 1 milion de dolari- investiție în sere. În final Maria Schutz nu a efectuat investiția promisă procurorii retinând câ nu a fost achitat integral nici prețul licitației. DNA mai susține că activele serelor Codlea au fost înstrăinate și compania falimentată sistematic de Maria Schutz. În plus DNA mai spune și că Maria Schutz vrut să deconteze de două ori valoarea valoarea unor instalaţii de irigat.

Cine este Maria Schutz

Maria Schutz a fost trimisă în judecată în acest dosar pentru trei infracţiuni de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi două infracţiuni de bancrută frauduloasă, în formă continuată. Are 57 de ani și până în 2012 a fost membru PSD. În 2010 a deținut funcția de vicepreședinte a filialei PSD din Dolj. La alegerile parlamentare din 2012 a cnadidat pentru un loc în Parlament din partea PPDD.

Maria Schutz a fost audiată la DNA în dosarul în care a fost condamnt la șapte ani de închisoare Cătălin Voicu.

Fosta pesedistă este menționată în dosar de către Cătălin Voicu care a lăsat să se înțeleagă că a intervenit pe lângă judecători pentru Maria Schutz:

"Voicu Catalin: Baga-mi-as p.... in Geoana si cu toti americanii lui, care ni i-a adus la Curtea Suprema, ca multi au dosare. Si cu toate golancile, cu seful organizatiei PSD de la Dolj. Suta aia cu serele, cu tot...Pai, sefa doamna Cristea de la Dambovita, la fel si nu-ti mai dau nume, ca nu-i frumos. Multi! Dom'ne, i-am rezolvat pe toti, dom'ne, ca unde n-a fost loc de rezolvat, am dat suspendare, n-a plecat cu puscarie, altii le-a dat 10 ani, unul dintre avocati zice: "Dom'ne, nu-i e rusine, dom'ne?" "Dom'ne, zic, asta a fost!" (...)

Voicu Catalin: ...asta, sa ne ajute Dumnezeu, vine turul doi, s-atunci .....se duce la negociere, vreau Internele. Daca nu ma duc la Interne, da....
Mazare Alexandru: Eu am vorbit cu Radu..." (Sursa: dosar DNA )

Cine sunt celelalte persoane:


Corneliu Popa a fost directorul ADS în guvernarea Năstase. Corneliu Popa a fost numit la ADS de către actualul sentor PSD Ilie Sârbu care în anii 2000 a fost ministru al Agriculturii. Corneliu Popa este judecat și în dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare în care Dan Voiculescu a fost condamnat pe fond la cinci ani de închisoare.

- CIOBANU MIHAI, fost director al Direcţiei Urmărire Contracte din cadrul Agenţiei Domeniilor Statului (A.D.S), pentru săvârşirea a două infracţiuni de complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată;

- DASCĂLU ION, asociat la S.C. SERE CODLEA S.A., pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la bancrută frauduloasă, în formă continuată.

Parcursul dosarului

DNA a trimis dosarul în judecată în decembrie 2007 la Tribunalul Bihor. Pe 9 aprilie 2009, Tribunalul Bihor suspendă cauza pentru că a aprobat sesizarea Curții Constituționale. Timp de un an dosarul a fost suspendat, pe 20 mai 2010 judecătorii reiau dezbaterile în aesta cauza. După alți trei ani pe 28 mai judecătorii pronunța sentinta: Maria Schutz este condamnata pe fond la 12 ani de inchisoare, Popa Corneliu şi Ciobanu Mihai - câte 10 ani închisoare. cu executare, respectiv Dascălu Ion la o pedeapsă de 2 ani cu executare.

Pe 17 februarie Curtea de Apel Bihor a dispus în apel rejudecarea dosarului și a anulat condamnările date în 2013 de tribunal. Astfel ca in acest moent moment dosarul este in faza judeare pe fond dupa 7 ani de la trimiterea in judeata.


DATA INCEPERII URMARII PENALE
8 SEPTEMBRIE 2006
DATA TRIMITERII IN JUDECATA
18 DECEMBRIE 2007
DATA PRESCRIERII FAPTEI

NUME: Maria Lili Schutz

FUNCTIA (la data comiterii faptei) :presedinte PSD Dolj

INSTANTE:

Tribunalul Bihor - Este preluat dosarul

TERMEN: 18 decembrie 2007

Tribunalul Bihor - Dosarul este suspendat 2 ani

TERMEN: 9 aprilie 2009
Tribunalul Bihor suspendă cauza pentru că a aprobat sesizarea Curții Constituționale. Timp de un an dosarul a fost suspendat, pe 20 mai 2010 judecătorii reiau dezbaterile în aesta cauza

Tribunalul Bihor - Prima sentinta: condamnari dure pentru inculpati

TERMEN: 28 mai 2013
Judecătorii pronunța sentinta: Maria Schutz este condamnata pe fond la 12 ani de inchisoare, Popa Corneliu şi Ciobanu Mihai - câte 10 ani închis. cu executare, respectiv Dascălu Ion la o pedeapsă de 2 ani cu executare.

Curtea de Apel Bihor - Toate condamnarile sunt anulate. Dosarul se va rejudeca la Tribunal

TERMEN: 17 februarie 2014
Curtea de Apel Bihor a dispus în apel rejudecarea dosarului și a anulat condamnările date în 2013 de tribunal. Astfel ca in acest moent moment dosarul este in faza judeare pe fond dupa 7 ani de la trimiterea in judeata.

Tribunalul Bihor - Termen nou pentru rejudecare

TERMEN: 11 martie 2014
Instanta admite cererea de abţinere formulată de catre judecator

Tribunalul Bihor - Amanare

TERMEN: 22 aprilie 2014
Dosarul continua cu o amanare

Tribunalul Bihor - Amanare

TERMEN: 20 mai 2014
Se trimite o adresă la A.N.A.F. Bucureşti

Tribunalul Bihor - Din nou este amanat procesul

TERMEN: 3 iunie 2014
Pentru a se reveni cu adresă către ANANF Bucureşti, respectiv către SC SERE CODLEA SA

Tribunalul Bihor - O alta amanare, o alta adresa trimisa de instanta

TERMEN: 17 iunie 2014
pentru a se reveni cu adresă către partea civilă SC ELECTROCENTRALE; pentru ca partea civilă SC ORSER SA să precizeze cuantumul pretenţiilor

Tribunalul Bihor - Inca o amanare in dosar

TERMEN: 8 iulie 2014
Se amana dosarul "pentru a se emite adresă la Biroul Local de Expertiză" LINK: http://portal.just.ro/111/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=11100000000083760&id_inst=111

Tribunalul Bihor - Dosarul este iarasi amanat pentru a se trimite inca o adresa uneia dintre parti

TERMEN: 29 iulie 2014
Instanta decide sa amane dosarul "pentru a se reveni cu adresă către SC RERE CODLEA SA, pentru ca apărătorii inculpaţilor şi reprezentantul Parchetului să aibă posibilitatea studierii înscrisurilor depuse la acest termen de judecată"

Tribunalul Bihor - Termen Nou

TERMEN: 9 septembrie 2014

Tribunalul Bihor - Termen nou

TERMEN: 27 octombrie 2014
La termenul anterior, 29.09, s-a dispus amanarea. Tip solutie: Amână cauza Solutia pe scurt: În vederea audierii martorilor părţii civile

1309 vizualizări


Proiect initiat de HotNews.ro si Freedom House Romania
Proiect finantat de Comisia Europeana

Platforma initiata de Freedom House si Asociatia Actori Europeni, cu sprijinul HotNews.ro in cadrul programului „Combaterea fraudei in achizitii publice”, derulat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene prin „Programul de prevenire si lupta contra criminalitatii” – Directia Generala Afaceri Interne.

Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Aceasta sectiune nu reprezinta pozitia oficiala a Comisiei Europene sau a vreunuia dintre partenererii implicati in derularea proiectului. Este o platforma pusa la dispozitia publicului care isi propune sa ajute la transparentizarea procesului de achizitii publice si la monitorizarea unor dosare importante care se afla pe rolul instantelor.

Pentru informatii despre activitatea Comisiei Europene va invitam sa vizitati adresa web a Reprezentantei CE in Romania si pagina Comisiei Europene. Informatiile despre programe finantate de Uniunea Europeana sunt accesibile in sectiunea granturi a site-ului Comisiei Europene.

Proiectul „Combaterea fraudei in achizitiile publice” urmareste sa aiba un efect benefic atat asupra capacitatii institutionale a autoritatilor romane de a solutiona cazurile de frauda, coruptie si alte infractiuni in achizitii publice, cat si asupra posibilitatilor acestor institutii de a coopera.

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by