
Stoica Constantin, director la SISEE TRANSILVANIA NORD în perioada 2002-2005, este acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată. Iar Petru Morar, fost şef al Serviciului Aprovizionare din cadrul SISEE TRANSILVANIA NORD, este acuzat de luare de mită, abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, spălare de bani, toate în formă continuată.
Cei doi directori și șeful Serviciului de Aprovizionare sunt acuzați de procurori că au dispus achiziționarea fără licitație a unor cantități impresionante de echipamente electrice. Procurorii au constatat că prejudiciul cauzat statului român este de 1 milion de euro.
Electrica SA s-a constituit parte civilă cu suma de aproape 5 milioane euro, adică Electrica a considerat că a fost păgubită cu această sumă.
Echipamentele elctrice au fost achiziționate de la compania ENERGO EL GROUP S.R.L. din Timișoara. Potrivit anchetatorilor, această companie era controlată de omul de afaceri Vasile Croitoru.
Într-un alt dosar trimis în judecată de procurori pentru fapte similare, Vasile Croitoru a fost in 2013 condamnat definitiv la opt ani de închisoare.
Directorii Electrica Nord Gabriel Ruga și Constantin Stoica au primit mită în valoare totală de 550.000 lei de la Vasile Croitoru. În schimbul banilor, Gabriel Ruga a dispus achiziționarea de la compania ENERGO EL GROUP S.R.L. de contactori, întrerupătoare şi siguranţe automate fără licitație prin negociere directă. Procurorii spun că produsele achiționate erau ”contrafăcute, inscripţionate în mod fraudulos cu marca Siemens”. Mita a fost primită de cei doi prin intermediul copiilor lor. Petru Morar, fost şef al Serviciului Aprovizionare din cadrul SISEE TRANSILVANIA NORD, a cerut și primit 8000 de lei mită pentru a aproba achiziționarea de întrerupătoare contrafăcute.
Alți inculpați trimiși în judecată
- CARABA OANA MIHAELA, RUGA GABRIEL TRAIAN, în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile de: complicitate la luare de mită şi - complicitate la spălare de bani, ambele în formă continuată;
- OSMAN DUMITRU, acţionar şi administrator al S.C. ENERGO EL GROUP S.R.L. TIMIŞOARA, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de spălare de bani;
- NEACŞU PETRE, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de complicitate la spălare de bani;
- CROITORU COSTEL, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de: complicitate la dare de mită şi spălare de bani.
Parcursul dosarului
Dosarul a fostr trimis în judecată în iulie 2009 și după patru ani și opt luni judecătorii nu au soluționat cauza pe fond. Dosarul a fost trimis în judecată de DNA Cluj la Tribunalul Cluj. În dosar au fost judecate 37 de termene. In iunie 2011 judecatorii Tribunalului Cluj au decis sa retrimita dosarul la DNA pentru refacerea urmaririi penale. Curtea de Apel a decis in noiembrie 2011 să admita recursul DNA astfel ca dosarul a fost repus pe rol.