4514 de zile de la trimiterea in judecata

Dosarul "Mită la Electrica Nord”: 1 milion de euro pentru întrerupătoare contrafăcute


Doi directori ai ELECTRICA TRANSILVANIA NORD au fost trimisi in judecata de DNA Cluj pentru că în perioada 2002-2004 au cumpărat fără licitație produse electrice contrafăcute. Ruga Gabriel Michael, director general la filiala în perioada 2000-2006, este acuzat de luare de mită, abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, spălare de bani, toate în formă continuată.

Stoica Constantin
, director la SISEE TRANSILVANIA NORD în perioada 2002-2005, este acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată. Iar Petru Morar, fost şef al Serviciului Aprovizionare din cadrul SISEE TRANSILVANIA NORD, este acuzat de luare de mită, abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, spălare de bani, toate în formă continuată.

Cei doi directori și șeful Serviciului de Aprovizionare sunt acuzați de procurori că au dispus achiziționarea fără licitație a unor cantități impresionante de echipamente electrice. Procurorii au constatat că prejudiciul cauzat statului român este de 1 milion de euro.

Electrica SA s-a constituit parte civilă cu suma de aproape 5 milioane euro, adică Electrica a considerat că a fost păgubită cu această sumă.

Echipamentele elctrice au fost achiziționate de la compania ENERGO EL GROUP S.R.L. din Timișoara. Potrivit anchetatorilor, această companie era controlată de omul de afaceri Vasile Croitoru.

Într-un alt dosar trimis în judecată de procurori pentru fapte similare, Vasile Croitoru a fost in 2013 condamnat definitiv la opt ani de închisoare.

Directorii Electrica Nord Gabriel Ruga și Constantin Stoica au primit mită în valoare totală de 550.000 lei de la Vasile Croitoru. În schimbul banilor, Gabriel Ruga a dispus achiziționarea de la compania ENERGO EL GROUP S.R.L. de contactori, întrerupătoare şi siguranţe automate fără licitație prin negociere directă. Procurorii spun că produsele achiționate erau ”contrafăcute, inscripţionate în mod fraudulos cu marca Siemens”. Mita a fost primită de cei doi prin intermediul copiilor lor. Petru Morar, fost şef al Serviciului Aprovizionare din cadrul SISEE TRANSILVANIA NORD, a cerut și primit 8000 de lei mită pentru a aproba achiziționarea de întrerupătoare contrafăcute.

Alți inculpați trimiși în judecată


- CARABA OANA MIHAELA, RUGA GABRIEL TRAIAN, în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile de: complicitate la luare de mită şi - complicitate la spălare de bani, ambele în formă continuată; 

- OSMAN DUMITRU, acţionar şi administrator al S.C. ENERGO EL GROUP S.R.L. TIMIŞOARA, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de spălare de bani;

- NEACŞU PETRE, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de complicitate la spălare de bani;

- CROITORU COSTEL, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de: complicitate la dare de mită şi spălare de bani.  

Parcursul dosarului


Dosarul a fostr trimis în judecată în iulie 2009 și după patru ani și opt luni judecătorii nu au soluționat cauza pe fond. Dosarul a fost trimis în judecată de DNA Cluj la Tribunalul Cluj. În dosar au fost judecate 37 de termene. In iunie 2011 judecatorii Tribunalului Cluj au decis sa retrimita dosarul la DNA pentru refacerea urmaririi penale. Curtea de Apel a decis in noiembrie 2011 să admita recursul DNA astfel ca dosarul a fost repus pe rol.


DATA INCEPERII URMARII PENALE
30 NOIEMBRIE 2006
DATA TRIMITERII IN JUDECATA
22 IULIE 2009
DATA PRESCRIERII FAPTEI

NUME:

FUNCTIA (la data comiterii faptei) :

INSTANTE:

Tribunalul Cluj - Incepe o judecata ce va tine aproape 5 ani

TERMEN: 22 iulie 2009
După patru ani și opt luni judecătorii nu au soluționat cauza pe fond. Dosarul a fost trimis în judecată de DNA Cluj la Tribunalul Cluj. În dosar au fost judecate 37 de termene. // LINK: http://portal.just.ro/117/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=11700000000037594&id_inst=117

Tribunalul Cluj - Dosarul este retrimis la DNA

TERMEN: 6 iunie 2011
judecatorii Tribunalului Cluj au decis sa retrimita dosarul la DNA pentru refacerea urmaririi penale

Curtea de Apel Cluj - Recursul DNA este admis

TERMEN: 25 octombrie 2011
Curtea de Apel admite recursul DNA astfel ca dosarul a fost repus pe rol la tribunal

Tribunalul Cluj - Amanare

TERMEN: 13 martie 2014

Tribunalul Cluj - Amanare

TERMEN: 10 aprilie 2014
Amână cauza pentru data de 15.05.2014 ora 11.

Tribunalul Cluj - Amanare

TERMEN: 15 mai 2014

Tribunalul Cluj - Dosarul este iarasi amanat

TERMEN: 12 iunie 2014
Amână cauza pentru data de 11.09.2014 ora 12.

Tribunalul Cluj - Termen Nou

TERMEN: 11 septembrie 2014

Tribunalul Cluj - Termen nou

TERMEN: 4 decembrie 2014
La termenul anterior, 09.10, s-a dispus amanarea cauzei

1740 vizualizări


Proiect initiat de HotNews.ro si Freedom House Romania
Proiect finantat de Comisia Europeana

Platforma initiata de Freedom House si Asociatia Actori Europeni, cu sprijinul HotNews.ro in cadrul programului „Combaterea fraudei in achizitii publice”, derulat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene prin „Programul de prevenire si lupta contra criminalitatii” – Directia Generala Afaceri Interne.

Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Aceasta sectiune nu reprezinta pozitia oficiala a Comisiei Europene sau a vreunuia dintre partenererii implicati in derularea proiectului. Este o platforma pusa la dispozitia publicului care isi propune sa ajute la transparentizarea procesului de achizitii publice si la monitorizarea unor dosare importante care se afla pe rolul instantelor.

Pentru informatii despre activitatea Comisiei Europene va invitam sa vizitati adresa web a Reprezentantei CE in Romania si pagina Comisiei Europene. Informatiile despre programe finantate de Uniunea Europeana sunt accesibile in sectiunea granturi a site-ului Comisiei Europene.

Proiectul „Combaterea fraudei in achizitiile publice” urmareste sa aiba un efect benefic atat asupra capacitatii institutionale a autoritatilor romane de a solutiona cazurile de frauda, coruptie si alte infractiuni in achizitii publice, cat si asupra posibilitatilor acestor institutii de a coopera.

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by