Dosar finalizat in 3917 zile de la inceperea urmaririi penale

Dosarul primarului din Targu Secuiesc


Fostul primar din Targu Secuiesc, Karoly Racz, este acuzat ca a cerut si primit mita de la reprezentantii unei firme ca sa faca platile aferente unui contract de achizitii publice. In martie 2011, el a fost prins in flagrant in timp ce primea o transa din banii ceruti.

DNA Brasov il acuza pe fostul primar din Targu Secuiesc, Karoly Racz, de comiterea a 10 infractiuni de luare de mită, în formă continuată.

ACUZATIILE:

Potrivit DNA, in februarie 2010, primarul din Târgu Secuiesc, judeţul Covasna, Karoly Racz, i-a cerut mita patronului unei firme, fara a specifica suma exact. Patronul l-a denuntat insa la DNA.

Primarul ar fi cerut mita ca sa asigure derularea normală a unui contract (acord-cadru) de prestări servicii încheiat între orasul Târgu Secuiesc şi firma denunţătorului, având ca obiect furnizarea pe o perioadă de 36 luni de nisip, balastru şi transportul materialelor.

Contractul era in valoare de totală de 2.123.224,5 lei, fără TVA, adica aproape 475 de mii de euro.

Primarul ar fi trebuit să asigure emiterea de comenzi din partea primăriei şi aprobarea rapida a plăţii produselor livrate.

Intre aprilie - octombrie 2010 şi februarie - martie 2011, Karoly Racz  ar fi primit suma totală de 51.000 lei de la denunţător. Pe 1 martie 2011, primarul Racz a fost prins in flagrant in timp ce primea de la omul de afaceri denuntator 10.000 lei.

Procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor imobile aparţinând inculpatului in vederea confiscării. Pe 12 martie 2011, Tribunalul Covasna a dispus arestarea preventivă a primarului Racz pentru 29 zile.

CINE SUNT PERSONAJELE:

Denuntatorul primarului

Potrivit Hotnews.ro din 14 martie 2011, "cel care l-a denuntat pe primarul Racz Karoly este Ada Jozsef, un om de afaceri din Targu Secuiesc, actionar al companiei Demon Sped. Dupa cum mentioneaza si procurorii in februarie 2010 compania Demon Sped si primaria Targu Secuiesc au incheiat un acord-cadru pentru furnizarea de balastru si alte materiale. Szarvadi József-István, viceprimarul municipiului  Targu Secuiesc a declarat pentru HotNews.ro ca Demon Sped a castigat contractul in urma unei licitatii. “Au fost cinci ofertanti si compania respectiva a avut oferta cam cu 30% mai mica decat restul. A fost o licitatie corecta. Firma in cauza are un CV bun in zona. Din ce stiu are contracte cu mai multe mine. Contractul avea ca obiectiv furnizarea de pietris, de materiale pentru drumuri si altele”, a declarat viceprimarul  Szarvadi József-István.

Potrivit e-licitatie.ro la finalul anului 2009 primaria Targu Secuiesc a postat un anunt de licitatie pentru incheierea unui acrod-cadru pentru “Achizitie produse de cariera si balastiera inclusiv transportul si servicii de transport diferite materiale de constructii”. Valoarea estimata a contractului era de 2,3 milioane lei si avea o durata de 3 ani. Contactat de HotNews.ro, Ada Iozsef, denuntatorul primarului din Targu Secuiesc, nu a dorit sa comenteze cazul. Detalii aici.


DATA INCEPERII URMARII PENALE
10 MARTIE 2011
DATA TRIMITERII IN JUDECATA
6 APRILIE 2011
DATA PRESCRIERII FAPTEI

NUME: Karoly Racz

FUNCTIA (la data comiterii faptei) :primar Targu Secuiesc

INSTANTE:

Tribunalul Covasna - Dosarul ajunge la instanta

TERMEN: 6 aprilie 2011
Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Covasna. Detalii aici: http://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=2292&jftfdi=&jffi=comunicat

Tribunalul Covasna - Procesul incepe cu o amanare la solicitarea avocatilor

TERMEN: 18 aprilie 2011
Incepe procesul la Tribunalul Covasna. Se amana la cererea avocatului ales al inculpatului pentru pregătirea apărării. Vor urma 20 de termene la Tribunalul Covasna. http://portal.just.ro/119/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=11900000000013599&id_inst=119

Tribunalul Covasna - Amanare

TERMEN: 2 mai 2011

Tribunalul Covasna - Amanare

TERMEN: 18 mai 2011
Amanare pentru continuarea probatoriului

Tribunalul Covasna - Dosarul este iarasi amanat

TERMEN: 29 iunie 2011
Lipsa martorului Daniel Prunel şi în vederea audierii martorului Cornel Molnar, încuviinţat la acest termen de judecată, la cererea procurorului de sedinta.

Tribunalul Covasna - Inca o amanare a dosarului

TERMEN: 28 septembrie 2011
amanare la cererea formulată de apărătorul ales al inculpatului, av. Ioan Adam.

Tribunalul Covasna - Aparatorul propune martori

TERMEN: 26 octombrie 2011
amanare in vederea audierii martorilor propusi de apărătorul inculpatului

Tribunalul Covasna - Lipsesc martorii. Dosarul se amana

TERMEN: 23 noiembrie 2011

Tribunalul Covasna - Se continua judecata

TERMEN: 19 decembrie 2011
Amanare in vederea continuării probatoriului

Tribunalul Covasna - Amanare

TERMEN: 16 februarie 2012
Amânare in vederea continuării probatoriului, prin audierea martorului Szarvadi Jozsef Istvan.

Tribunalul Covasna - Amanare

TERMEN: 5 martie 2012
Amânare in vederea audierii martorilor propuşi în apărarea inculpatului.

Tribunalul Covasna - Lipseste inculpatul

TERMEN: 2 aprilie 2012
Amânare faţă de lipsa inculpatului şi a martorilor propuşi în apărare de inculpat.

Tribunalul Covasna - Amanare la cererea apărătorului ales al inculpatului

TERMEN: 30 aprilie 2012

Tribunalul Covasna - Lipseste avocatul. Disarul se amana

TERMEN: 21 mai 2012
Decizia: Amânare faţă de lipsa asistenţei juridice a inculpatului, având în vedere că apărătorul ales al acestuia, din motive obiective nu se poate prezenta, având pe rolul Tribunalului Covasna o altă cauză de susţinut.

Tribunalul Covasna - Lipsesc martorii

TERMEN: 25 iunie 2012
Amanare - Lipsa martorilor Marti Aron, Torok Barna şi Rettegi Janos.

Tribunalul Covasna - Continua judecarea dosarului

TERMEN: 26 septembrie 2012
Amânare in vederea continuării audierii martorilor propuşi în apărarea inculpatului.

Tribunalul Covasna - Amanare pentru citarea martorilor.

TERMEN: 24 octombrie 2012

Tribunalul Covasna - Amanare

TERMEN: 21 noiembrie 2012
Amânare in vederea reaudierii martorului denunţător, Ada Jozsef.

Tribunalul Covasna - Inca o amanare

TERMEN: 12 decembrie 2012
Amânare in vederea deliberării. Din lipsă de timp, amână pronunţarea pentru data de 13 decembrie 2012.

Tribunalul Covasna - Instanta ramane in pronuntare

TERMEN: 13 decembrie 2012
Amânare in vederea deliberării. Amână pronunţarea hotărârii pentru data de 14 decembrie 2012

Tribunalul Covasna - Racz Karoly este confamnat la 4 ani cu suspendare

TERMEN: 14 decembrie 2012
Condamnă pe inculpatul Racz Karoly la pedeapsa de 4 (patru) ani închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată (2 fapte) si il achită pentru alte 8 infracţiuni de luare de mită. Obligă pe inculpatul Racz Karoly să restituie martorului denunţător Ada Jozsef suma de 3000 de lei, reprezentând obiectul mitei.

Tribunalul Covasna - Se declara apel

TERMEN: 20 decembrie 2012
Atat DNA, cat si inculpatul declara apel

Curtea de Apel Brasov - Incepe judecarea apelului

TERMEN: 12 martie 2013
Incepe apelul la Curtea de apel Brasov. Au fost 4 termene la CA BV. Amana judecarea cauzei la data de 9 aprilie 2013 având în vedere cererea de amânare formulată de apelantul inculpat Racz Karoly. http://portal.just.ro/64/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=11900000000013599&id_inst=64

Curtea de Apel Brasov - Amanare

TERMEN: 9 aprilie 2013
Amana pronuntarea cauzei la data de 16 aprilie 2013

Curtea de Apel Brasov - Amanare

TERMEN: 16 aprilie 2013
Amana pronuntarea cauzei la data de 24 aprilie 2013.

Curtea de Apel Brasov - Racz Karoly este achitat

TERMEN: 24 aprilie 2013
Curtea de Apel Brasov il achită pe inculpatul Racz Karoly pentru săvârsirea infractiunii de luare de mită (10 acte materiale). Revocă sechestrul asigurător. Respinge cererea de obligare a inculpatului Racz Karoly la restituirea sumei de 41000 lei către martorul denuntător Ada Iosef.

Curtea de Apel Brasov - DNA declara recurs

TERMEN: 25 aprilie 2013

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Racz Karoly este achitat definitiva

TERMEN: 9 decembrie 2013
Inalta Curte de Casatie si Justitie respinge, ca nefondat, recursul declarat de DNA Brasov. Asadar, fostul primar din Targu Secuiesc, Karoly Racz, a fost achitat definitiv.

901 vizualizări


Proiect initiat de HotNews.ro si Freedom House Romania
Proiect finantat de Comisia Europeana

Platforma initiata de Freedom House si Asociatia Actori Europeni, cu sprijinul HotNews.ro in cadrul programului „Combaterea fraudei in achizitii publice”, derulat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene prin „Programul de prevenire si lupta contra criminalitatii” – Directia Generala Afaceri Interne.

Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Aceasta sectiune nu reprezinta pozitia oficiala a Comisiei Europene sau a vreunuia dintre partenererii implicati in derularea proiectului. Este o platforma pusa la dispozitia publicului care isi propune sa ajute la transparentizarea procesului de achizitii publice si la monitorizarea unor dosare importante care se afla pe rolul instantelor.

Pentru informatii despre activitatea Comisiei Europene va invitam sa vizitati adresa web a Reprezentantei CE in Romania si pagina Comisiei Europene. Informatiile despre programe finantate de Uniunea Europeana sunt accesibile in sectiunea granturi a site-ului Comisiei Europene.

Proiectul „Combaterea fraudei in achizitiile publice” urmareste sa aiba un efect benefic atat asupra capacitatii institutionale a autoritatilor romane de a solutiona cazurile de frauda, coruptie si alte infractiuni in achizitii publice, cat si asupra posibilitatilor acestor institutii de a coopera.

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by