3885 de zile de la trimiterea in judecata

Dosarul "Gripa Aviara"


14 persoane - directorii din perioada 2005-2006 ai companiilor de stat CFR, Compania nationala de autostrazi si drumuri si Agentia de sanatate Publica din Ministerul Transporturilor si reprezentantii unor firme private - au fost trimisi in judecata in aprilie 2011 pentru incheierea unor contracte supraevaluate privind servicii de dezinfectie pentru combaterea gripei aviare. Prejudiciul este de 5,8 milioane euro.

PERSONAJELE IMPLICATE:

Victor Butean - director Directia Sanitar-Veterinara din cadrul Agentiei de Sanatate Publica a Ministerului Transporturilor - acuzat de luare de mita, complicitate la dare de mita, efectuarea de operatiuni financiare incompatibile cu functia, constituire de grup infractional organizat, spalare de bani, instigare la cesionare fictiva de actiuni si parti sociale, toate in forma continuata.

Tonel Ursachi -  administrator Lumi SRL Iasi - acuzat de dare de mita, complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice, aderare si constituire de grup infractional organizat si spalare de bani toate in forma continuata.

Sorina Mihaela Hincu - director general Agentia de Sanatate Publica din cadrul Ministerului Transporturilor - acuzata de luare de mita, complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice, aderare la grup infractional organizat, toate in forma continuata.

Traian Preoteasa - director general CFR

Consuela Ivanescu - director general adjunct economic al CFR

Traian Papa - director Directia de asistenta juridica a CFR

Dorina Voicu - director Directia comerciala a CFR

Aurel Balut - director general al CNADR

Laura Lupu - sefa Oficiu juridic CNADR

sunt acuzati de complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice.

Lazarica Adrian Apetri - administrator de facto Elis 96 Comprod Impex SRL (firma controlata de Victor Butean) - acuzat de aderare la un grup infractional organizat, spalare de bani prin cesionare fictiva repetata a partilor sociale sau a actiunilor detinute intr-o societate comerciala, toate in forma continuata

Lucian Andrei Ursache - asociat la Agrozoovet Consult-Impex SRL persoana aflata in relatie de rudenie cu Tonel Ursachi - este acuzat de dare de mita, spalare de bani, aderare la grup infractional organizat, toate in forma continuata

Valica Afrasinei - detinator al Agrozoovet Consult-Impex SRL persoana aflata in relatie de rudenie cu Tonel Ursachi - acuzat de spalare de bani si aderare la grup infractional organizat, ambele in forma continuata.

Andrei Maftei -  administrator Radu Market SRL Iasi - acuzat de marturie mincinoasa si favorizarea infractorului.

Scarlat Orzescu - administrator la Mior SRL - acuzat de complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma continuata.

ACUZATIILE

Contracte supraevaluate

Potrivit DNA, in octombrie 2005, in contextul aparitiei gripei aviare in Romania, directorul general al Agentiei de Sanatate Publica din cadrul Ministerului Transporturilor, Mihaela Sorina Hincu, l-ar fi ajutat pe patronul firmei Lumi SRL Iasi, medicul veterinar Tonel Ursachi, sa obtina ilegal contracte supraevaluate pentru dezinfectie. Firma a primit contracte atat de la CFR, cat si de la Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri din Romania - CNADR.

Contractele ar fi fost incheiate ilegal de conducerile celor doua companii.
Grup infractional organizat

Procurorii sustin ca patronul Tonel Ursachi si directorii Victor Butean si Mihaela Sorina Hincu, toti de profesie medici veterinari, au dezinformat autoritatile si au reusit sa obtina fonduri nejustificat de mari pentru dezinfectie pe drumuri si calea ferata. Banii ar fi fost directionati inutil catre firme private pentru asa-zisa dezinfectie. Cei trei s-ar fi constituit intr-un grup infractional organizat coordonat de directorul DSV Victor Butean si ar fi actionat intre octombrie 2005 si martie 2006.

Dezinfectie inutila si scumpa

Procurorii sustin ca directiile sanitar-veterinare puteau combate singure gripa aviara si nu era necesara interventia unor firme private. Mai mult, firmele nu aveau nici macar expertiza in domeniu. Lumi SRL din Iasi nu mai facuse niciodata astfel de dezinfectii, avea un singur angajat si niciun fel de utilaje.

De altfel, dezinfectia a fost facuta de 12 firme subcontractante si de cele mai multe ori - sustin procurorii - prost.

Contracte subcontractate

Potrivit rechizitoriului DNA, Lumi SRL a subcontractat catre Mior SRL, desi prevederile stipulau clar ca subcontractarea este nepermisa. Mai departe, Mior SRL a subcontractat altor 12 firme si a prezentat facturi si devize de plata neconforme pentru a ascunde lipsa de activitate a Lumi SRL, dar si prestatiile slabe ale subcontractantilor. Astfel s-a permis continuarea platilor nejustificate de catre companiile de stat.

Prejudiciul

Prejudiciul cauzat in dauna CFR si a CNADR se ridica la peste 5,8 milioane de euro, iar Lumi SRL Iasi a inregistrat un profit net de peste 6 milioane de euro.

Mita si subcontractari pentru directorii de la stat

Procurorii sustin ca directorul DSV Victor Butean a primit mita aproape 20 de mii de euro pentru a asigura protectia si a favoriza firma Lumi SRL. Mai mult, o parte din banii primiti de firma lui Tonel Ursachi - sustin procurorii - s-au intors la directorul DSV Victor Butean sub forma unor contracte incheiate intre Lumi SRL si Elis 96 Comprod Impex SRL (firma pe care Butean o controla prin intermediul lui Adrian Lazarica Apetri). Astfel, firma controlata de Butean a fost introdusa in mod artificial in lantul de furnizori de substante dezinfectante si a incasat de la Lumi SRL peste 7 milioane de lei, ceea ce la cursul mediu de la acea vreme inseamna peste 2 milioane euro. Toate acestea s-ar fi produs prin efectuarea de operatiuni financiare ca acte de comert, incompatibile cu functia detinuta de catre directorul DSV Victor Butean. In acea perioada, Butean era medic veterinar, angajat succesiv, ca functionar in cadrul Ministerului Transporturilor cu rang de director si apoi in ANSVSA cu rang de consilier superior, membru al Corpului de Control.

Si sefa de la Sanatate publica din Ministerul Transporturilor, Sorina Mihaela Hincu, ar fi primit in contul personal de card, in perioada 28 septembrie 2005 - 20 aprilie 2006, suma totala de 12.050 lei, atat direct de la directorul DSV Victor Butean, cat si indirect de la colaboratori ai lui Tonel Ursachi. Ulterior, banii au fost ridicati de catre directoare atat in numerar sau au fost utilizati pentru plati cu cardul la comercianti.

Spalare de bani

Ca sa acopere banii primiti ilegal, atat directorul DSV Victor Butean, cat si medicul veterinar Tonel Ursachi ar fi recurs la diferite operatiuni financiare - achizitii de actiuni, cesionari fictive.

Sechestru asigurator

Procurorii au pus sechestru pe bunuri imobile de peste 2,1 milioane de lei, conturi bancare de peste 1,3 milioane de lei si 170.000 de euro.

NOTA: Inculpatii ocupau posturile mentionate la data comiterii faptelor.DATA INCEPERII URMARII PENALE
10 SEPTEMBRIE 2009
DATA TRIMITERII IN JUDECATA
12 APRILIE 2011
DATA PRESCRIERII FAPTEI

NUME:

FUNCTIA (la data comiterii faptei) :

INSTANTE:

Tribunalul Bucuresti - Primul termen din proces. Prima amanare

TERMEN: 6 mai 2011
Dosarul se amana pentru ca inculpatii nu si-au angajat aparatori. // Pana in prezent (martie 2014) au fost 42 de termene // LINK DOSAR: http://portal.just.ro/3/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=300000000400320&id_inst=3

Tribunalul Bucuresti - Sunt admise probe cu inscrisuri si martori

TERMEN: 12 iulie 2012
Instanta admite proba cu înscrisuri şi proba testimonială cu martorii Dobre Gheorghe (fost ministru PD al Transporturilor –n.r.), Flutur Gheorghe (fost ministru PNL al Agriculturii – n.r.) şi David Adrian solicitată de inculpatele Lupu Laura şi Voicu Dorina.

Tribunalul Bucuresti - Este admisa efectuarea unei expertize

TERMEN: 30 septembrie 2013
Admite in parte cererea inculpaţilor şi încuviinţează efectuarea a unei expertize contabile având următoarele obiective: - evidenţierea destinaţiei sumelor de bani ramase la dispozitia Lumi SRL si Mior SRL in urma desfasurarii operatiunilor de dezinfectie contra gripei aviare in perioada octombrie 2005-septembrie 2006, cu precizarea pentru fiecare societate in parte a sumelor de bani ridicate in numerar, respectiv totalul acestora precum si justificarea economica a ridicarilor de numerar efectuate precum si a sumelor de bani virate catre alte persoane fizice si juridice, respectiv totalul acestora si justificarea economica a acestor operatiuni; - natura relatiilor comerciale existente intre Lumi SRL si Elis 96 Comprod Impex SRL, Sanprodmed SRL si Cardinal Groupe SRL, cu referire la cantitatile de substante livrate catre Lumi SRL utilizate in operatiunile de dezinfectie contra gripei aviare in perioada octombrie 2005-septembrie 2006, cantitatile de substante dezinfectate achizitionate de firme in perioada mentionata, in scopul vanzarii catre Lumi SRL, sumele de bani incasate de la Lumi SRL, a celor platite pentru substantele achizitionate si a celor ramase la dispozitia firmelor, cu precizarea destinatiei data acestora si a justificarii economice a operatiunilor derulate; - natura relatiilor economice existente intre Agrozoovet Consult Impex SRL si Lumi SRL, precum si a operatiunilor financiare derulate intre acestea in perioada decembrie 2006-decembrie 2009; - raporturile comerciale referitoare la achizitionarea/livrarea de substanta dezinfectanta Aldekol DES FF utilizata de Lumi SRL in operatiunile de dezinfectie contra gripei aviare in perioada octombrie 2005-septembrie 2006, pe relatia Elis 96 Comprod Impex SRL- Vetexpert SRL-Minizoo Serv SRL, cu precizarea cantitatilor achizitionate/livrate si a sumelor platite/incasate de cele 3 firme; - care a fost profitul net inregistrat de Lumi SRL si Mior SRL in urma relatiilor comerciale cu firmele subcontractante a serviciilor obiect ale contractelor incheiate initial cu CNADNR si CFR SA; - care a fost profitul net inregistrat de Lumi SRL si Mior SRL in perioada octombrie 2005-septembrie 2006; - daca au existat oferte de pret si devize aferente trimise de Lumi SRL, CNADNR si CFR anterior incheierii contractelor de prestari servicii si care era rata de profit estimata; - daca a existat o renegociere ulterioara a preturilor contractate de Lumi SRL si influenta asupra profitului inregistrat; - care a fost pretul la care s-a executat operatiunea de dezinfectie de catre societatile comerciale implicate efectiv; - care a fost profitul net inregistrat de cele 12 firme subcontractoare in urma desfasurarii operatiunilor de dezinfectie contra gripei aviare, in baza contractelor incheiate. Desemnează ca expert in cauza pe expertul contabil Ion D. Reasilvia. Încuviinţează participarea experţilor parte: Pîrvan Mary-Elsa pentru inculpaţii: UrsachiTonel, Ursache Adrian Lucian, Afrăsinei Valică şi Maftei Andrei şi a exp. Opris Adrian pentru inculpaţii Voicu Dorina, Lupu Laura şi Preoteasa Traian. Fixează onorariu de plata in sarcina inculpaţilor: Lupu Laura, Voicu Dorina, Preoteasa Traian, Papa Traian, Ursachi Tonel, Ursache Adrian Lucian, Afrăsinei Valică Maftei Andrei, Băluţ Aurel, Hâncu Mihaela Sorina şi Ivănescu Florina Consuela 5.000 lei.

Tribunalul Bucuresti - Se ia act de decesul inculpatului Tonel Uraschi

TERMEN: 15 octombrie 2013
Iinstanta ia act de decesul inculpatului Tonel Ursachi

Tribunalul Bucuresti - Dosarul este mutat la un alt complet de fond

TERMEN: 11 februarie 2014

Tribunalul Bucuresti - Amanare. Lipseste expertiza

TERMEN: 7 martie 2014
Se decide amanarea dosarului din caza lipsei expertizei solicitate // Dosarul a fost mutat la alt complet de fond:http://portal.just.ro/3/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=300000000569885&id_inst=3

Tribunalul Bucuresti - Expertiza lipseste din nou. Inca o amanare

TERMEN: 4 aprilie 2014
Pentru lipsa raportului de expertiză contabilă. Pune în vedere expertilor desemnati, sub sanc?iunea amendării, să deună raportul de expetiză până la termenul din 16.05.2014.

Tribunalul Bucuresti - Amanare

TERMEN: 16 mai 2014

Tribunalul Bucuresti - Amanare

TERMEN: 27 iunie 2014
"Pentru a da posibilitate părtilor si reprezentantului Ministerului Public să ia la cunostintă de obiectiunile formulate, acordă un nou termen de judecată. "

Tribunalul Bucuresti - Instanta decide asupra obiectiunilor la raportul de expertiza

TERMEN: 10 iulie 2014

Tribunalul Bucuresti - Sunt admise observatiile la raportul de expertiza si se cere un supliment

TERMEN: 14 iulie 2014
Instanta admite in parte observatiile DNA si ale inculpatilor si dispune realizarea unui supliment la raportul de expertiza. In detaliu, aici: http://portal.just.ro/3/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=300000000569885&id_inst=3

Tribunalul Bucuresti - Amanare

TERMEN: 5 septembrie 2014

Tribunalul Bucuresti - Termen nou

TERMEN: 17 octombrie 2014
Tip solutie: Amână cauza Solutia pe scurt: Pentru întocmirea suplimentului la raportul de expertiza, pentru a se depune extrasul certificatului de deces privind pe inculpatul Butean Victor.

2273 vizualizări


Proiect initiat de HotNews.ro si Freedom House Romania
Proiect finantat de Comisia Europeana

Platforma initiata de Freedom House si Asociatia Actori Europeni, cu sprijinul HotNews.ro in cadrul programului „Combaterea fraudei in achizitii publice”, derulat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene prin „Programul de prevenire si lupta contra criminalitatii” – Directia Generala Afaceri Interne.

Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Aceasta sectiune nu reprezinta pozitia oficiala a Comisiei Europene sau a vreunuia dintre partenererii implicati in derularea proiectului. Este o platforma pusa la dispozitia publicului care isi propune sa ajute la transparentizarea procesului de achizitii publice si la monitorizarea unor dosare importante care se afla pe rolul instantelor.

Pentru informatii despre activitatea Comisiei Europene va invitam sa vizitati adresa web a Reprezentantei CE in Romania si pagina Comisiei Europene. Informatiile despre programe finantate de Uniunea Europeana sunt accesibile in sectiunea granturi a site-ului Comisiei Europene.

Proiectul „Combaterea fraudei in achizitiile publice” urmareste sa aiba un efect benefic atat asupra capacitatii institutionale a autoritatilor romane de a solutiona cazurile de frauda, coruptie si alte infractiuni in achizitii publice, cat si asupra posibilitatilor acestor institutii de a coopera.

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by