3988 de zile de la trimiterea in judecata

Dosarul "Hada"


Fostul primar PNL al municipiului Hunedoara, Ovidiu Hada, edil in perioada 2008-2012, tatal lui, un fost viceprimar si doi fosti angajati ai Primariei sunt judecati intr-un dosar privind achiziitiile publice facute de primarie. Prejudiciul se ridica la aproape 700 de mii de lei, adica peste 150 de mii de euro. In acest dosar, fostii edili au fost trimisi in judecata pe 18 februarie 2011.

Pe 11 decembrie 2013, fostii edili au fost condamnati la o pedeapsa de 5 ani de inchisoare de catre Curtea de apel Alba Iulia. Acum, dosarul este in faza de recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

In acest moment, fostii edili se afla in penitenciar pentru ca, pe 3 octombrie 2013, au fost condamnati definitiv de Inalta Curte la 5 ani de inchisoare intr-un alt dosar privind achiziitiile publice facute de primarie. In acest al doilea dosar, prejudiciul s-a ridicat la peste 40 de mii de euro. In acest al doilea caz, fostii edili au fost trimisi in judecata pe 28 iunie 2011.

Ironia face ca o sentinta definitva a venit mai repede in cel de-al doilea dosar, trimis in judecata la cateva luni dupa primul.

PERSONAJELE IMPLICATE:


In primul dosar, cel in care nu s-a pronuntat inca o sentinta definitiva, fostul primar al municipiului Hunedoara Ovidiu Hada este acuzat de 10 infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice si 16 infracţiuni de complicitate la conflict de interese.

Fostul viceprimar Nicolae Robert Dan este acuzat 22 de infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice si 41 infracţiuni de complicitate la conflict de interese.

Daniela Căpâlnă, şefa serviciului buget finanţe-contabilitate din cadrul Primăriei Municipiului Hunedoara si fostul inspector Ioan Ţiplea sunt acuzati de aceleasi infractiuni. In plus,. fostul inspector este acuzat si de 12 infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată;

Tatal fostului primar si preşedinte al Asociaţiei Misionar Umanitare Maranatha Hunedoara, Gligor Hada, este acuzat de complicitate la conflict de interese şi complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice.

ACUZATIILE:

Potrivit procurorilor, intre septembrie 2008 si iunie 2009, Primăria Hunedoara a facut mai multe achiziţii publice de la firmele T&R Logistics Plastico Deva şi Timkar Deva, controlate de către Ioan Ţiplea, fost inspector de specialitate la Compartimentul Achiziţii Publice al Primăriei (in perioada 13 august 2008 - 13 februarie 2009).

Procurorii sustin ca achiziţiile publice au fost aprobate ilegal de fostii edili. Ei avizau referatele, notele justificative şi comenzile adresate firmelor lui Ioan Ţiplea. Procurorii sustin ca s-a incalcat si regimul conflictelor de interese intrucat documentele necesare pentru realizarea achiziţiilor publice erau facute chiar de inspectorul Ioan Tiplea. Tot prin intermediul lui se livrau bunurile si serviciile comandate.

De o parte din sumele plătite de Primărie a beneficiat şi Asociaţia Umanitară al cărei preşedinte era Gligor Hada, tatăl fostului primar. Potrivit procurorilor, toate contractele s-au încheiat pe fondul existenţei unor relaţii personale între fostul primar Ovidiu Hada şi Ioan Ţiplea.

Fostul inspector ar fi întocmit în fals 12 facturi fiscale, în care ar fi ‘umflat' cantităţile de bunuri şi servicii livrate Primariei.

O alta acuzatie de refera la faptul ca, pe 1 septembrie 2008, T&R Logistics Plastico Deva, administrata de Ioan Ţiplea Ioan, a închiriat buldoexcavator catre Asociaţia Misionar Umanitară Maranatha Hunedoara, condusă de tatal primaruluii Ovidiu Hada. In aceeasi zi, Primăria Hunedoara a închiriat la randul ei buldoexcavatorul de la firma lui Tiplea. Banii încasati de firmă în baza acestui contract, peste 93 de mii de lei, adica peste 20 de mii de euro, a fost virată în contul asociaţiei conduse de tatal primarului.

Consiliul Local al Municipiului Hunedoara s-a constituit parte civilă in proces si solicita recuperarea prejudiciului total de peste 150 de mii de euro. Procurorii au instituit sechestru asupra unor terenuri si case ale lui Ioan Ţiplea Ioan şi Gligor Hada.

Info plus:

Potrivit ziarului Adevarul, in luna noiembrie a anului trecut, fostul primar detinut in penitenciarul Bârcea Mare de lângă Hunedoara a intrat in grva foamei pentru ca penitenciarul i-a refuzat primirea unei paturi in plus de la familie.

Ovidiu Hada a solicitat o întrevedere cu reprezentanţii ambasadei Statelor Unite ale Americii în România pentru ca este si cetăţean american.


DATA INCEPERII URMARII PENALE
1 FEBRUARIE 2011
DATA TRIMITERII IN JUDECATA
18 FEBRUARIE 2011
DATA PRESCRIERII FAPTEI

NUME: Ovidiu Hada

FUNCTIA (la data comiterii faptei) :primar al municipiului Hunedoara

INSTANTE:

Curtea de Apel Alba Iulia - Primul termen din proces

TERMEN: 17 martie 2011
Din martie 2011 si pana in maertie 2014 au avut loc 48 de termene in acest dosar. // LINK DOSAR: http://portal.just.ro/57/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=5700000000013359&id_inst=57#Şedinţe

Curtea de Apel Alba Iulia - Toti inculpatii sunt condamnati. Hada primeste 5 ani de inchisoare

TERMEN: 11 decembrie 2013
Toti inculpatii au fost condamnati la cate 5 ani de inchisoare. Doar tatal fostului primar a primit o amenda penala de 15 mii de lei. // Urmeaza recursul la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Primul termen de recurs

TERMEN: 18 septembrie 2014
LINK DOSAR: http://www.scj.ro/dosare.asp?view=detalii&id=5700000000013359&pg=1&cauta=

760 vizualizări


Proiect initiat de HotNews.ro si Freedom House Romania
Proiect finantat de Comisia Europeana

Platforma initiata de Freedom House si Asociatia Actori Europeni, cu sprijinul HotNews.ro in cadrul programului „Combaterea fraudei in achizitii publice”, derulat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene prin „Programul de prevenire si lupta contra criminalitatii” – Directia Generala Afaceri Interne.

Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Aceasta sectiune nu reprezinta pozitia oficiala a Comisiei Europene sau a vreunuia dintre partenererii implicati in derularea proiectului. Este o platforma pusa la dispozitia publicului care isi propune sa ajute la transparentizarea procesului de achizitii publice si la monitorizarea unor dosare importante care se afla pe rolul instantelor.

Pentru informatii despre activitatea Comisiei Europene va invitam sa vizitati adresa web a Reprezentantei CE in Romania si pagina Comisiei Europene. Informatiile despre programe finantate de Uniunea Europeana sunt accesibile in sectiunea granturi a site-ului Comisiei Europene.

Proiectul „Combaterea fraudei in achizitiile publice” urmareste sa aiba un efect benefic atat asupra capacitatii institutionale a autoritatilor romane de a solutiona cazurile de frauda, coruptie si alte infractiuni in achizitii publice, cat si asupra posibilitatilor acestor institutii de a coopera.

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by