
Pe 11 decembrie 2013, fostii edili au fost condamnati la o pedeapsa de 5 ani de inchisoare de catre Curtea de apel Alba Iulia. Acum, dosarul este in faza de recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie.
In acest moment, fostii edili se afla in penitenciar pentru ca, pe 3 octombrie 2013, au fost condamnati definitiv de Inalta Curte la 5 ani de inchisoare intr-un alt dosar privind achiziitiile publice facute de primarie. In acest al doilea dosar, prejudiciul s-a ridicat la peste 40 de mii de euro. In acest al doilea caz, fostii edili au fost trimisi in judecata pe 28 iunie 2011.
Ironia face ca o sentinta definitva a venit mai repede in cel de-al doilea dosar, trimis in judecata la cateva luni dupa primul.
PERSONAJELE IMPLICATE:
In primul dosar, cel in care nu s-a pronuntat inca o sentinta definitiva, fostul primar al municipiului Hunedoara Ovidiu Hada este acuzat de 10 infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice si 16 infracţiuni de complicitate la conflict de interese.
Fostul viceprimar Nicolae Robert Dan este acuzat 22 de infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice si 41 infracţiuni de complicitate la conflict de interese.
Daniela Căpâlnă, şefa serviciului buget finanţe-contabilitate din cadrul Primăriei Municipiului Hunedoara si fostul inspector Ioan Ţiplea sunt acuzati de aceleasi infractiuni. In plus,. fostul inspector este acuzat si de 12 infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată;
Tatal fostului primar si preşedinte al Asociaţiei Misionar Umanitare Maranatha Hunedoara, Gligor Hada, este acuzat de complicitate la conflict de interese şi complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice.
ACUZATIILE:
Potrivit procurorilor, intre septembrie 2008 si iunie 2009, Primăria Hunedoara a facut mai multe achiziţii publice de la firmele T&R Logistics Plastico Deva şi Timkar Deva, controlate de către Ioan Ţiplea, fost inspector de specialitate la Compartimentul Achiziţii Publice al Primăriei (in perioada 13 august 2008 - 13 februarie 2009).
Procurorii sustin ca achiziţiile publice au fost aprobate ilegal de fostii edili. Ei avizau referatele, notele justificative şi comenzile adresate firmelor lui Ioan Ţiplea. Procurorii sustin ca s-a incalcat si regimul conflictelor de interese intrucat documentele necesare pentru realizarea achiziţiilor publice erau facute chiar de inspectorul Ioan Tiplea. Tot prin intermediul lui se livrau bunurile si serviciile comandate.
De o parte din sumele plătite de Primărie a beneficiat şi Asociaţia Umanitară al cărei preşedinte era Gligor Hada, tatăl fostului primar. Potrivit procurorilor, toate contractele s-au încheiat pe fondul existenţei unor relaţii personale între fostul primar Ovidiu Hada şi Ioan Ţiplea.
Fostul inspector ar fi întocmit în fals 12 facturi fiscale, în care ar fi ‘umflat' cantităţile de bunuri şi servicii livrate Primariei.
O alta acuzatie de refera la faptul ca, pe 1 septembrie 2008, T&R Logistics Plastico Deva, administrata de Ioan Ţiplea Ioan, a închiriat buldoexcavator catre Asociaţia Misionar Umanitară Maranatha Hunedoara, condusă de tatal primaruluii Ovidiu Hada. In aceeasi zi, Primăria Hunedoara a închiriat la randul ei buldoexcavatorul de la firma lui Tiplea. Banii încasati de firmă în baza acestui contract, peste 93 de mii de lei, adica peste 20 de mii de euro, a fost virată în contul asociaţiei conduse de tatal primarului.
Consiliul Local al Municipiului Hunedoara s-a constituit parte civilă in proces si solicita recuperarea prejudiciului total de peste 150 de mii de euro. Procurorii au instituit sechestru asupra unor terenuri si case ale lui Ioan Ţiplea Ioan şi Gligor Hada.
Info plus:
Potrivit ziarului Adevarul, in luna noiembrie a anului trecut, fostul primar detinut in penitenciarul Bârcea Mare de lângă Hunedoara a intrat in grva foamei pentru ca penitenciarul i-a refuzat primirea unei paturi in plus de la familie.
Ovidiu Hada a solicitat o întrevedere cu reprezentanţii ambasadei Statelor Unite ale Americii în România pentru ca este si cetăţean american.