4571 de zile de la trimiterea in judecata

Dosarul Buldotancul - Mugurel Surupaceanu - prejudiciu 200.000 euro


In anul 2007 Complexul Energetic Turceni a cumparat de la o companie controlata de fostul deputat PSD, Mugurel Surupaceanu un tractor forestier vechi la un pret supraevaluat de patru ori. Procurorii DNA au aratat ca Mugurel Surupaceanu impreuna cu directorul Complexului Energetic Turceni, Dumitru Cristea au trucat procedura de achizitie a utilajului.

Dumitru Cristea in calitate de director al companiei de stat a dispus ca Directia de Investitii si Directia Comerciala sa intocmeasca actele prin care se justifica achizitionarea unui utilaj multifunctional. Aceasta achizitie nu era cuprinsa in planul anual de achizitii al Complexului Energetic Turceni. Tot din dispozitia directorului Cristea s-a dispus ca procedura de achizitionare a tractorului forestier sa fie negociere fara publicarea prealabila a unui anunt.

Intre timp procurorii sustin ca Mugurel Surupaceanu si directorul Cristea erau in permanenta leagtura. Surupaceanu ii transmitea directorului de la Turceni caracteristicile tehnice ale unui utilizaj pe care il avea in propiertate compania Voron Trans S.R.L. Atfle spus documentele achizitiei publice erau astfel concepute incat compania de stat sa cumpere exact utilajul societatii Voron Trans SRL.

Despre aceasta companie procurorii mai sustin ca era controlata de Mugurel Surupaceanu prin intermediul inculpatului Buşan Sorin. Procurorii au mai aratat ca "societatea Voron Trans S.R.L. nu avea ca obiect de activitate comercializarea de utilaje similare, nu avea experienţa necesară, nu avea angajaţi, iar în cursul anului 2006 a realizat o cifră de afaceri de 25 de ori mai mică decât suma pe care avea să o obţină prin vânzarea către complexul energetic a utilajului terasier".

DNA mai sustine ca Surupaceanu a efectuat o serie de operatiuni financiare astfel incat o buna parte din bani sa ajunga in conturile sale. Mai presc este vorba de 600.000 lei din cei peste 800.000 lei platiti din bugetul de stat. Suma de 586.570,04 lei a fost transferata în contul S.C. Tutto Mobili S.R.L., societate controlată tot de Surupăceanu Mugurel prin interpuşi. 

Pentru a disimula traferul acestei sume din contul S.C. Voron Trans S.R.L. în contul S.C. Tutto Mobili S.R.L. s-a încheiat un contract de vânzare-cumpărare prin care S.C. Voron Trans S.R.L. a cumpărat de la S.C. Tutto Mobili S.R.L. un circular pentru formatizat (utilaj folosit în prelucrarea lemnului) în valoare de 586.570,04 lei. În realitate S.C. Voron Trans S.R.L. nu avea nevoie de un astfel de circular, motiv pentru care nici nu a fost folosit vreodată.

In plus procurorii mai spun ca tractorul forestier pe care statul a platit 200.000 euro era vechi si pretul era de patru ori mai mare decat pretul unui utilaj similar nou.

In acest dosar alaturi de Murgurel Surupaceanu au mai fost trimisi in judecata Boiangiu Silvică şi Vasile Ioan Viorel, în calitate de şef al Direcţiei Investiţii, respectiv Direcţiei Comercială din cadrul complexului energetic Turceni, VASILE IOAN VIOREL, fost director Direcţia Comercială S.C. Complexul Energetic Turceni S.A si BUŞAN SORIN, fost administrator al S.C. Voron Trans S.R.L.

Cine este Mugurel Surupaceanu?

Mugurel Surupaceanu a fost pana in 2012 membru PSD. In 2004 in guvernarea Nastase a fost prefect de Gorj. In 2008 a intrat in parlament pe un loc de deputat intr-un colegiu din Gorj.

In Parlament Surupaceanu a initiat o propunere legislativa prin care averile de peste 500.000 euro sa fie impozitate cu 0,5% anual. Initiativa nu a mai fost promulgata.

De asemenea Surupaceanu a fost unul dintre cei care au militat pentru scoaterea in afara legii a comertului cu produse etnobotanice. Fostul deputat a intrat in conflict cu presedintele Traiana Basescu. In 2010 Surupaceanu a declarat ca Administratia Prezidentiala ar sustine consumul de etnobotanice.

Traseul dosarului:

Pe 25 mai 2009 dosarul sau a fost trimis in judecata la Curtea Suprema pentru ca acesta avea calitatea de deputat.  In 2012 in timp judecatorii finalizau judecarea dosarului sau, Surupaceanu si-a dat demisia din Parlament. Astfel ca procesul a fost mutat la Tribunalul Gorj.

Pe 1 octombrie Tribunalul Gorj pronunta sentinta de condamnare la sapte ani de inchisoare cu executare. Acum dosarul se judeca la Curtea de Apel Craiova.

Inceperea Urmaririi Penale: mai 2008

Data trimiterii in judecata: 25 mai 2009DATA INCEPERII URMARII PENALE
1 MAI 2008
DATA TRIMITERII IN JUDECATA
25 MAI 2009
DATA PRESCRIERII FAPTEI

NUME: Mugurel Surupaceanu

FUNCTIA (la data comiterii faptei) :deputat PSD

INSTANTE:

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Primul termen

TERMEN: 23 septembrie 2009
Primul termen are loc la Curtea Suprema

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Este respinsa o sesizare a CCR

TERMEN: 4 mai 2010
ICCJ respinge sesizarea CCR pentru o execeptia de neconstitutionalitate

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Trimite dosarul la Tribunalul Gorj

TERMEN: 17 octombrie 2012
ICCJ dispune declinarea dosarului la Tribunalul Gorj

Tribunalul Gorj - Primul termen la Tribunalul Gorj

TERMEN: 20 noiembrie 2012

Tribunalul Gorj - Prima sentinta: condamnare la 7 ani

TERMEN: 1 octombrie 2013
Instanta pronunta sentinta de condamnare a 7 ani de inchisoare. Nu este definitiva

Curtea de Apel Craiova - Primul termen din apel

TERMEN: 28 noiembrie 2013
Primul termen de apel la Curtea de Apel Craiova. Vor urma alte 5 termene pana in mai 2014. http://portal.just.ro/54/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=9500000000101754&id_inst=54

Curtea de Apel Craiova - Se asteapta finalizarea unui raport de expertiza

TERMEN: 19 mai 2014
Acordă termen intermediar la 4.06.2014, pentru când instanţa se va pronunţa asupra probei privind suplimentul la raportul de expertiză contabilă. Acordă termen de fond la 10.12.2014

Curtea de Apel Craiova - Dosarul este amanat pana in decembrie. Va fi audiat un martor din Rusia

TERMEN: 4 iunie 2014
Amână cauza la 10.12.2014, în vederea realizării procedurii de audiere prin comisie rogatorie a martorului Colun Vasile, cu Federatia Rusă

Curtea de Apel Craiova - Termen Nou

TERMEN: 10 decembrie 2014
LINK: http://portal.just.ro/54/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=9500000000101754&id_inst=54

2011 vizualizări


Proiect initiat de HotNews.ro si Freedom House Romania
Proiect finantat de Comisia Europeana

Platforma initiata de Freedom House si Asociatia Actori Europeni, cu sprijinul HotNews.ro in cadrul programului „Combaterea fraudei in achizitii publice”, derulat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene prin „Programul de prevenire si lupta contra criminalitatii” – Directia Generala Afaceri Interne.

Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Aceasta sectiune nu reprezinta pozitia oficiala a Comisiei Europene sau a vreunuia dintre partenererii implicati in derularea proiectului. Este o platforma pusa la dispozitia publicului care isi propune sa ajute la transparentizarea procesului de achizitii publice si la monitorizarea unor dosare importante care se afla pe rolul instantelor.

Pentru informatii despre activitatea Comisiei Europene va invitam sa vizitati adresa web a Reprezentantei CE in Romania si pagina Comisiei Europene. Informatiile despre programe finantate de Uniunea Europeana sunt accesibile in sectiunea granturi a site-ului Comisiei Europene.

Proiectul „Combaterea fraudei in achizitiile publice” urmareste sa aiba un efect benefic atat asupra capacitatii institutionale a autoritatilor romane de a solutiona cazurile de frauda, coruptie si alte infractiuni in achizitii publice, cat si asupra posibilitatilor acestor institutii de a coopera.

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by