Dosar finalizat in 4952 zile de la inceperea urmaririi penale

Dosarul “Mircia Gutău – locuri de joacă” prejudiciu de 100.000 euro


In 2009 Mircia Gutau a fost trimis in judecata de procurorii DNA pentru abuz in serviciu si un prejudiciu de peste 100 000 de euro. Anchetatorii au stabilit ca in mai-iunie 2005 Mircia Gutau, pe atunci primar al municipiului Ramnicu Valcea initiat achizitionarea componentelor necesare pentru un loc de joaca din oras.

Potrivit procurorilor licitatia a fost trucata de la inceput. Anchetat a aratat ca inainte de demararea procedurii de achizitie primarul si proprietarul companiei care avea sa fie contractata si care era si nasul sau s-au deplasat in Bulgaria unde au stabilit ce produse vor achizitiona. In final primaria Ramnicu Valcea a cumparat mobilierul pentru mai multe spatii de joaca de trei ori mai scump decat pretul initial.


Procurorii DNA spun ca Primaria Ramnicu Valcea a decis sa cumpere mobilierul necesar pentru un loc de joaca din oras. Procurorii au aratat ca achizitia s-a realizat prin cerere de oferta nu prin licitatie. "In calitate de autoritate contractanta, a incheiat cu firma S.C. DANCOMAR S.R.L. Rm.Valcea, reprezentata de inculpatul Georgescu Ion, 6 contracte de furnizare de produse, achizitie "Dotari locuri de joaca pentru copii", desi s-a derulat o singura procedura prin cerere de oferta, stabilindu-se achizitionarea unui singur loc de joaca", au explicat procurorii DNA.

Primaria a platit de 852.636 RON, in conditiile in care acestea au fost cumparate de la o firma din Bulgaria la pretul de 321.622 RON. Mai precis INTER GRUP COM SRL Ramnicu Valcea a cumparat produsele din Bulgaria dupa care le-a revandut ulterior societatii DANCOMAR S.R.L. care le-a revandut Primariei de trei ori mai scump. DNA a sstabilit ca 531.014 RON reprezinta prejudiciul produs primariei Ramnicu Valcea.

Ancheta a stabilit ca dotarile pentru un loc de joaca au costat primaria valceana 30.000 euro cand in realitate furnizorul din Bulgaria le comercializa cu maxim 9000 de euro. Procurorii spun ca un loc de joaca valora exact cat o garsoniera.

DNA sustine ca Primaria Ramnicu Valcea avea posibilitatea sa faca achizitia direct de la bulgari. "Mircia Gutau s-a deplasat personal in Bulgaria impreuna cu Georgescu Ion, administratorul firmei care avea sa fie ulterior declarata castigatoare a contractului de achizitie publica", mai spun procurorii

Au mai fost trimisi in judecata

- MESEA NICOLAE - consilier juridic la Primaria municipiului Rm.Valcea in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul a obtinut pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, in forma continuata;

- GEORGESCU ION - administrator la S.C. DANCOMAR S.R.L. Rm.Valcea, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de complicitate la abuz in serviciu, in forma continuata.

Cine este Mircea Gutau

Mircia Gutau a fost primar in Ramnicu Valcea din partea PDL. A fost unul dintre primii politicieni cu influenta arestati intr-un dosar DNA. In ianuarie 2010 Gutau a fost condamnat intr-un alt dosar de coruptie in care era acuzat de luare de mita. In acest caz fostul primar a fost condamnat la 3 ani de inchisoare, sentinta fiind data de Livida Doina Stanciu, actualul presedinte al Curtii Supreme. In 2010 condamnarea sa a generat o serie de dezbateri publice avand in vedere ca dupa condamnare el a fost numit cetatean de onoare al orasului.

Dosarul de fata, care este distinct celui in care a fost condamnat in 2010 este inca judecat de instantele din Romania.

Inceperea Urmaririi Penale: Procurorii DNA au dispus IUP in data de 11-05-2008. Ancheta in faza de acte premergatoare fiind demarata inca din anul 2006.

Trimiterea in judecata: 12 februarie 2009

Decizii in Dosar:

22 decembrie 2011 - Judecatoria Drobeta Tr Severin - Instanta dispune achitarea inculpaţilor

11 iunie 2012 - Curtea de Apel Craiova dispune rejudecarea pe fond

18 decembrie 2013 - Judecatoria Drobeta Tr Severin il condamna pe Gutau la 3 ani si 6 luni cu executare

12 iunie 2014 - Curtea de Apel Craiova, dupa judecarea apelului, il condamna pe Gutau la 2 ani si 6 luni cu suspendare. Decizia este definitiva.

Pedepsele fostului primar sunt contopite si Gutau ramane in libertate.DATA INCEPERII URMARII PENALE
10 MAI 2008
DATA TRIMITERII IN JUDECATA
12 FEBRUARIE 2009
DATA PRESCRIERII FAPTEI

NUME: Mircea Gutau

FUNCTIA (la data comiterii faptei) :primar al Municipiului Ramnicu Valcea

INSTANTE:

Judecatoria Ramnicu Valcea - Primul Termen al procesului

TERMEN: 27 februarie 2009
primul termen la Judecătoria Râmnicu Vâlcea

Judecatoria Ramnicu Valcea - Dosarul este trimis la Judecatoria Drobeta

TERMEN: 10 aprilie 2009
Judecătoria decide scoaterea de pe rol şi transferul dosarului la Judecătoria Drobeta Turnu Severin

Judecatoria Drobeta Turnu Severin - Primul termen

TERMEN: 20 mai 2009

Judecatoria Drobeta Turnu Severin - Prima decizie: Achitare

TERMEN: 22 decembrie 2011
Instanta dispune achitarea inculpaţilor - decizia nu este definitivă

Curtea de Apel Craiova - Se dispune rejudecarea pe fond a dosarului

TERMEN: 11 iunie 2012
Curtea de Apel Craiova decide rejudecarea pe fond a dosarului

Judecatoria Drobeta Turnu Severin - Mircia Gutau este condamnat cu executare

TERMEN: 18 decembrie 2013
Judecătoria Drobeta Turnu Severin dispune condamnarea lui Mircia Gutău la 3 ani şi şase luni de închisoare cu executare

Curtea de Apel Craiova - Se judeca apelul

TERMEN: 4 martie 2014
Primul termen este pe 4 martie. Vor urma inca 3 termene in luna aprilie. http://portal.just.ro/54/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=22500000000087102&id_inst=54

Curtea de Apel Craiova - Amână pronunţarea

TERMEN: 15 mai 2014

Curtea de Apel Craiova - Decizia: Gutau este condamnat. Definitiva

TERMEN: 12 iunie 2014
Gutau este la doi ani și șase luni închisoare cu executare, dar magistrații au decis contopirea pedepselor și acesta va rămâne în libertate // Ion Georgescu a fost si el condamnat la 2 ani si sase luni cu suspendare //Pe lângă această pedeapsă, cei doi inculpați au fost obligați la plata sumei de 320.899 de lei daune către Consiliul Local Râmnicu Vâlcea și, totodată, li s-a pus sechestru asigurător pe avere. // Lui Mircia Gutău i se aplică și interzicerea dreptului de a fi ales într-o funcție publică timp de doi ani după executarea pedepsei principale.

1308 vizualizări


Proiect initiat de HotNews.ro si Freedom House Romania
Proiect finantat de Comisia Europeana

Platforma initiata de Freedom House si Asociatia Actori Europeni, cu sprijinul HotNews.ro in cadrul programului „Combaterea fraudei in achizitii publice”, derulat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene prin „Programul de prevenire si lupta contra criminalitatii” – Directia Generala Afaceri Interne.

Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Aceasta sectiune nu reprezinta pozitia oficiala a Comisiei Europene sau a vreunuia dintre partenererii implicati in derularea proiectului. Este o platforma pusa la dispozitia publicului care isi propune sa ajute la transparentizarea procesului de achizitii publice si la monitorizarea unor dosare importante care se afla pe rolul instantelor.

Pentru informatii despre activitatea Comisiei Europene va invitam sa vizitati adresa web a Reprezentantei CE in Romania si pagina Comisiei Europene. Informatiile despre programe finantate de Uniunea Europeana sunt accesibile in sectiunea granturi a site-ului Comisiei Europene.

Proiectul „Combaterea fraudei in achizitiile publice” urmareste sa aiba un efect benefic atat asupra capacitatii institutionale a autoritatilor romane de a solutiona cazurile de frauda, coruptie si alte infractiuni in achizitii publice, cat si asupra posibilitatilor acestor institutii de a coopera.

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by