Dosar finalizat in 4115 zile de la inceperea urmaririi penale

Dosarul Boriga - Primarul din Targoviste


​Primarul PDL din Targoviste, Gabriel Boriga, este judecat pentru ca a facut locuri de joaca in oras cu echipamente cumparate de la firma finului sau. Prejudiciul este de aproape 95 de mii de euro. Pe 29 aprilie 2013, edilul a fost condamnat de Judecatoria Targoviste la 3 ani de inchisoare cu suspendare. Decizia nu este definitiva fiind atacata cu recurs de primar.

PERSONAJELE IMPLICATE:

Gabriel Florin Boriga - primar (PDL in acte, PMP in realitate) al municipiului Târgovişte, acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată, dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial;

Mihai Olaru -  fost director al Direcţiei de construcţii edilitar gospodăreşti (directia a funcţionat până în 2011 în cadrul Consiliului Local Tărgovişte), acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată, dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial, instigare la fals material în înscrisuri oficiale în legătură directă cu infracţiunile asimilate celor de corupţie şi instigare la uz de fals în legătură directă cu infracţiunile asimilate celor de corupţie;

Gheorghe Simoiu, administrator al firmei Utilex Construct S.R.L. Pucioasa, acuzat de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, în forma calificată, dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial, fals material în înscrisuri oficiale în legătură directă cu infracţiunile asimilate celor de corupţie, uz de fals în legătură directă cu infracţiunile asimilate celor de corupţie, instigare la fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals.

ACUZATIILE:

A facut locuri de joaca cu echipamente de la firma finului

Procurorii DNA sustin ca, in 2009, primarul din Targoviste, Gabriel Florin Boriga, i-a solicitat directorului Direcţiei de construcţii edilitar gospodăreşti din cadrul Consiliului local, Mihai Olaru, să achiziţioneze echipamente de joacă de la firma Utilex Construct din Pucioasa, fără respectarea procedurilor legale de achiziţie publică. Potrivit DNA, directorul Olaru a încheiat 3 contracte de furnizare de echipamente de joacă fără a derula procedurile de achiziţii publice. Mai mult, firma furnizoare a echipamentelor era administrată de finul primarului Boriga, Gheorghe Simoiu. Edilul ar fi aprobat plata acestor contracte cu încălcarea prevederilor legale.

Prejudiciu: 95 de mii de euro

Astfel, bugetul orasului ar fi fost prejudiciat cu aproape 95 de mii de euro reprezentând diferenţa dintre preţul plătit de primarie şi preţul cu care Utilex Construct a achiziţionat echipamentele de joacă de la producător. Pentru recuperarea prejudiciului, procurorii au dispus sechestrul asigurător pe averea inculpatilor.

Ce avere are primarul

Potrivit ultimei sale declaratii de avere din 2013, primarul Boriga detine un apartament in Targoviste primit prin donatie si o casa in Ungaria, la Miskolc, cumparata de sotia sa. Primarul a declarat si o colectie de bijuterii in valoare de 10 mii de euro si trei conturi bancare totalizand 45 de mii de lei. Potrivit declaratiei de avere, primarul sustine ca a imprumutat doua persoane fizice - Monika Bukovski si Andreea Csavas - cu 35 de mii de euro. Edilul a declarat si un credit de 10 mii de euro scadent in 2015. Boriga a castigat din salariul de primar si din indemnizatiile din alte comisii peste 42 de mii de lei, in timp ce sotia sa a declarat un venit anual de 96 de mii de lei din indemnizatia de sportiv la clubul de baschet ICIM Arad.

Directorul Olaru, acuzat si de fals

Directorul Mihai Olaru este acuzat si de fals intrucat, în februarie 2010, ar fi solicitat unui subordonat să întocmească în fals nouă solicitări de oferte către Utilex Construct şi alte societăţi comerciale pentru a crea aparenţa de legalitate a achiziţiilor. În acelaşi scop, varul primarului, Gheorghe Simoiu  i-ar fi furnizat lui Olaru mai multe oferte întocmite în fals. De asemenea, pe 29 martie 2011, Simoiu ar fi folosit o adeverinţă medicală falsificată pentru a justifica lipsa de la audierile facute de procurori în acest dosar.

CINE SUNT PERSONAJELE:

Apropiat al Elenei Udrea

Primarul Targovistei, Gabriel Boriga, este la al doilea mandat. El a fost seful organizatiei municipale a PDL, insa in vara anului trecut a fost schimbat din functie, ca si seful PDL Dambovita, Florin Popescu. Cei doi sunt considerati apropiati ai Elenei Udrea. In locul lui Popescu a fost numit interimar de la centru Liviu Negoita, fostul primar PDL al sectorului 3 al Capitalei. La inceputul acestui an, primarul Targovistei, Gabi Boriga, a semnat o adeziune la Fundatia Miscarea Populara. Detalii aici.

Seful lui Boriga, deputatul Florin Popescu, inculpat pentru coruptie

Fostul sef al PDL Dambovita si fost sef al CJ Dambovita, deputatul Florin Popescu, face obiectul unei anchete penale a DNA fiind acuzat ca, in 2012, a primit 70 de tone de pui de la Avicola Crevedia ca sa le dea alegatorilor din judet. DNA a cerut aviz pentru arestarea deputatului. El s-a restras de pe lista PMP pentru alegerile europarlamentare.

DATA INCEPERII URMARIRII PENALE:

24 august 2010: S-a inceput urmarirea penala fata de primarul Gabriel Boriga si fata de directorul Mihai Olaru.

17 martie 2011: S-a inceput urmarirea penala fata de Gheorghe Simoiu.

Decizii luate in dosar:

29 aprilie 2013 - Judecatoria Targoviste ii condamna pe Boriga si pe Simoiu pe fiecare la 3 ani de inchisoare cu suspendare, iar pe Mihai Olaru la 2 ani de inchisoare cu suspendare. Decizia nu este definitiva.

22 mai 2014 - Curtea de Apel Ploiesti respinge apelurile. Boriga ramane condamnat la 3 ani cu suspendare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice. Cu toate acestea, Boriga a declarat ca ramane in functia de primar.

DATA INCEPERII URMARII PENALE
24 AUGUST 2010
DATA TRIMITERII IN JUDECATA
17 MARTIE 2011
DATA PRESCRIERII FAPTEI

NUME: Gabriel Boriga

FUNCTIA (la data comiterii faptei) :primarul municipiului Targoviste

INSTANTE:

Judecatoria Targoviste - Primul termen, prima amanare

TERMEN: 27 iunie 2011
A inceput procesul la Judecatoria Targoviste. Amânat pt lipsă apărare.

Judecatoria Targoviste - Amanare

TERMEN: 7 septembrie 2011
Amână cauza pt lipsă de procedură cu partea responsabilă civilmente.

Judecatoria Targoviste - Amanare

TERMEN: 5 octombrie 2011
Amână pronunţarea la 11 octombrie 2011 pe excepţiile invocate.

Judecatoria Targoviste - Sunt respinse unele exceptii

TERMEN: 11 octombrie 2011
Respinge ca neintemeiate exceptiile de nelegalitate a actului de sesizare invocate de inculpatii Olaru Mihai si Boriga Gabriel Florin.

Judecatoria Targoviste - Amanare

TERMEN: 19 octombrie 2011
Amânat pt imposibilitate prezentare apărător inculpat.

Judecatoria Targoviste - Sunt date sanctiuni avocatilor

TERMEN: 28 octombrie 2011
Dispune amendarea d-lui avocat Octavian Popescu cu suma de 1000 lei. Emite adresă către Baroul Bucureşti pentru a comunica datele personale ale domnului avocat Popescu Octavian pentru a fi dat în debit. Emite adresă către Baroul Dâmboviţa pentru desemnarea unui apărător din oficiu pentru inculpatul Boriga Gabriel Florin. Pune în vedere inculpatului Boriga Gabriel Florin ca în cazul neprezentării apărătorului său ales, prezenta cauză va fi soluţionată în prezenţa apărătorului care va fi desemnat din oficiu. De asemenea, îi pune în vedere să ia legătura cu apărătorul său ales, iar dacă acesta nu înţelege să îşi onoreze obligaţiile contractuale, îşi poate angaja până la următorul termen, un alt apărător. Pune în vedere inculpaţilor să se prezinte şi la următorul termen de judecată.

Judecatoria Targoviste - Amanare

TERMEN: 10 noiembrie 2011
Amânat pentru administrare probe (audierea martorilor de la u.p.) şi pentru a se emite adresă către Primăria mun. Targoviste.

Judecatoria Targoviste - Continua judecata

TERMEN: 30 noiembrie 2011
Amânat pentru administrare probe (audierea martorilor de la u.p.)

Judecatoria Targoviste - Lipsesc martori

TERMEN: 12 ianuarie 2012
Amânat pt administrare probe. Emite mandate de aducere pentru martorii lipsă.

Judecatoria Targoviste - Continua audierea martorilor

TERMEN: 2 februarie 2012
Amânat pt administrare probe - audiere martori acte; dispune amendarea martorului Ghinea I. cu suma de 500 lei şi emite din nou mandat de aducere pentru aceasta.   

Judecatoria Targoviste - Amanare

TERMEN: 9 martie 2012
Amânat pt administrare probe - audiere martori acte; ia act că încetează delegaţia apărătorului din oficiu, av. Chiriţescu Alexandru şi stabileşte onorariu în cuantum de 100 lei.

Judecatoria Targoviste - Lipsese Boriga

TERMEN: 19 aprilie 2012
Amânat pt imposibilitate prezentare inc. Boriga Gabriel Florin şi av. ales Popescu Octavian. Emite mandat de aducere pt. martorul A.G.B.

Judecatoria Targoviste - Se cere sesizarea CCR

TERMEN: 14 mai 2012
Amână pronunţarea la data de 18 mai 2012 asupra oportunităţii sesizării Curţii Constituţionale cu privire la excepţia de neconstituţionalitate a disp. art. 13 al. 1 lit b din OUG 43/2002 invocată de inc. Olaru prin apărător, dar şi asupra probelor în completare solicitate de inculpaţi. Emite mandate de aducere pentru martorii din acte lipsă. Emite adresă către Primăria Municipiului Târgovişte pentru a înainta documentul din care să rezulte că această instituţie nu se constituie parte civilă. Citează în vederea audierii alţi martori din acte.

Judecatoria Targoviste - Amanare

TERMEN: 18 mai 2012
Amână pronunţarea asupra oportunităţii sesizării Curţii Constituţionale şi asupra probelor solicitate la data de 21 mai 2012.

Judecatoria Targoviste - Se admite sesizarea CCR

TERMEN: 21 mai 2012
Admite cererea formulată de inculpatul Mihai Olaru. Sesizează Curtea Constituţională în vederea soluţionării excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.13 alin.1 lit.b din O.U.G. nr.43/2002. // Admite proba cu expertiză în specialitatea contabilitate solicitată de inculpatii Boriga Gabriel Florin, Mihai Olaru si Gheorghe Simoiu. Stabileşte ca obiective ale expertizei: > Identificarea resurselor bugetare ale Municipiului Targovişte din care s-au efectuat plăţile pentru achiziţionarea în perioada 2008-2009 a echipamentelor pentru locuri de joacă şi dacă acestea au fost alocate înainte de achiziţionarea produselor în cauză; > Să se determine valoarea echipamentelor pentru locurile de joacă achiziţionate de la Utilex Construct S.R.L., prin raportare la valoarea de piaţă a unor astfel de echipamente, dar şi în raport de preţurile practicate în relaţia cu Municipiul Târgovişte de alţi furnizori/distribuitori pentru produse similare; Să se stabilească dacă şi în ce masură execuţia bugetară şi soldul bugetului pe anii 2008-2009 au fost afectate de plăţile făcute furnizorului Utilex Construct S.R.L. Pucioasa pentru echipamentele locurilor de joacă. Respinge ca neutile celelalte obiective propuse de inculpaţi. Numeşte expert contabil pe d-na Albu Sanda. Stabileste onorariul provizoriu de expert în cuantum de 1.500 lei în sarcina inculpaţilor – câte 500 lei fiecare şi dispune citarea acestora cu menţiunea de a face dovada achitării onorariului. Dispune emiterea unei adrese către expertul desemnat pentru a întocmi şi depune raportul de expertiză. Încuviinţează proba testimonială cu audierea martorilor B.C. şi P. D., solicitată de inculpatul Boriga. Respinge ca neutilă solicitarea inculpatului Boriga privind emiterea unei adrese către Curtea de Conturi Dambovita pentru a răspunde la pct.1-3 din nota de probe depusă la dosar. Cu recurs o dată cu fondul.

Judecatoria Targoviste - Amanare

TERMEN: 29 iunie 2012
Amânare judecare cauză pentru audierea martorilor.

Judecatoria Targoviste - Lipseste un raport de expertiza

TERMEN: 17 septembrie 2012
Amânat pt lipsa raportului de exeprtiză şi pentru lipsa martorilor. Revine cu adrese către experţi şi emite mandat de aducere.

Judecatoria Targoviste - Avocatii si procurorii cer amanare

TERMEN: 15 octombrie 2012
Amânare judecare cauză la cererea procurorului şi a avocaţilor inculpaţilor pentru a lua cunoştinţă de raportul de expertiză contabil depus la dosarul cauzei.

Judecatoria Targoviste - Amanare

TERMEN: 5 noiembrie 2012
Amânare judecare cauză pentru efectuarea expertizei merceologice de către expertul evaluator de bunuri mobile Niculescu Petre.

Judecatoria Targoviste - Amanare pentru expertiza

TERMEN: 26 noiembrie 2012
Amânare judecare cauză pentru efectuarea expertizei merceologice în cauză.

Judecatoria Targoviste - Amanare

TERMEN: 7 ianuarie 2013
Amânare judecare cauză la cererea experţilor pentru efectuarea expertizei şi pentru depunerea la dosarul cauzei a raportului întocmit.

Judecatoria Targoviste - Amanare - lipseste raportul de expertiza

TERMEN: 11 februarie 2013
Amânare judecare cauză faţă de lipsa raportului de expertiză de la dosarul cauzei.

Judecatoria Targoviste - Amanare

TERMEN: 5 martie 2013
Amânare judecare cauză pentru a lua cunoştinţă de rapoartele de expertiză evaluatoare de bunuri mobile depuse la dosar de către experţii Bragorenco Ioana şi Tudor Nicoleta.

Judecatoria Targoviste - Inca o amanare

TERMEN: 27 martie 2013
Amânare judecare cauză pentru ca avocaţii Matei Danil şi Marian Gheorghe să îşi pregătească apărarea cu privire la cererea avocatului Popescu Octavian de restituire a cauzei pentru refacerea urmăririi penale.

Judecatoria Targoviste - Se cere schimbarea icnadrarii juridice in cazul lui Boriga

TERMEN: 15 aprilie 2013
Amânare judecare cauză la cererea avocaţilor Matei Danil şi Gheorghe Marian pentru a-şi pregăti apărarea faţă de cererea avocatului Popescu Octavian de schimbare a încadrării juridice a faptelor reţinute în sarcina inculpatului Boriga Gabriel.

Judecatoria Targoviste - Este respinsa cererea de reincadrare juridica pentru Borgia

TERMEN: 29 aprilie 2013
Respinge ca neîntemeiata cererea de schimbare a incadrarii juridice data faptei prin actul de sesizare in ce-l priveşte pe inculpatul Boriga Gabriel Florin, din infracţiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata in infracţiunea de neglijenta in serviciu.

Judecatoria Targoviste - Boriga si ceilalti sunt condamnati cu suspendare. Nedefinitiva

TERMEN: 29 aprilie 2013
Condamna pe inculpatul Boriga Gabriel Florin, cetăţenie romana, fara antecedente penale, la pedeapsa de 3 ani închisoare pentru savarsirea infracţiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata. Aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor pe o perioadă de 3 ani după executarea pedepsei principale. Suspenda conditionat executarea pedepsei aplicate inculpatului pe durata unui termen de incercare de 5 ani. Suspenda executarea pedepsei accesorii pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei inchisorii. Condamna pe inculpatul Olaru Mihai, cetăţenie romana, fara antecedente penale, la pedeapsa de 2 ani închisoare pentru savarsirea infracţiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata. Aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor pe o perioadă de 2 ani după executarea pedepsei principale. Suspenda conditionat executarea pedepsei aplicate inculpatului pe durata unui termen de incercare de 4 ani. Condamna pe inculpatul Simoiu Gheorghe, cetăţenie romana, fara antecedente penale, la pedeapsa de 3 ani închisoare pentru complicitate la savarsirea infracţiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata. Aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor (...) pe o perioadă de 2 ani după executarea pedepsei principale. Suspenda executarea pedepsei sub supraveghere pe un termen de încercare de 5 ani, compus din durata pedepsei aplicate (3 ani) si intervalul de timp stabilit de instanţa, respectiv 2 ani. Ia act ca partea vătămata unitatea administrativ teritoriala Municipiul Târgovişte prin Consiliul Local Târgovişte nu s-a constituit parte civila in procesul penal. Confisca de la inculpatul Simoiu Gheorghe suma de 382.813,21 lei. Mentine măsura sechestrului asigurator instituit prin ordonanta procurorului din data de 25.03.2011 asupra autoturismului marca Audi tip A4 2.0 TDI cu numărul de înmatriculare DB-07-FAG, aparţinând inculpatului Simoiu Gheorghe. Ridica sechestrul asigurator instituit prin ordonanţa procurorului din data de 25.03.2011 asupra apartamentului situat in Târgovişte, B-dul Unirii, bl.68, sc.A, et.2, ap.9, jud.Dambovita, imobil aparţinând inculpatului Boriga Gabriel Florin, precum si asupra apartamentului situat in Târgovişte, B-dul Unirii, bl.72, sc.B, et.1, ap.6, jud.Dambovita, aparţinând inculpatului Olaru Mihai. // 10-23 mai 2013: Inculpatii declara recurs.

Curtea de Apel Ploiesti - Incepe judecarea apelului

TERMEN: 11 decembrie 2013
Incepe judecarea recursului la Curtea de apel Ploiesti. Amână cauza. Detalii aici: http://portal.just.ro/42/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=31500000000045573&id_inst=42

Curtea de Apel Ploiesti - Avocatii cer amanare

TERMEN: 23 ianuarie 2014
Având în vedere cererea de amânare a cauzei formulată de apărătorul inculpatului acordă termen de judecată la data de 20 februarie 2014.

Curtea de Apel Ploiesti - Se fac rectificari procedurale

TERMEN: 20 februarie 2014
Recalifică calea de atac din recurs în apel ca urmare a a intrarii in vigoare a Noului Cod Penal. Amână pronunţarea la data de 24 februarie 2014, cu privire la chestiunea prealabilă invocată de apărători referitoare la aplicarea legii penale mai favorabile în cursul judecăţii.

Curtea de Apel Ploiesti - Se respinge o cerere de sesizare a ICCJ

TERMEN: 24 februarie 2014
Respinge cererea formulată de inculpatul Boriga Gabriel Florin privind sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în vederea pronunţării unei hotărâri prealabile. 

Curtea de Apel Ploiesti - Amanare

TERMEN: 21 martie 2014
În vederea discutării probelor solicitate acordă termen de judecată la data de 28 martie 2014.

Curtea de Apel Ploiesti - Amanare

TERMEN: 28 martie 2014
Amână cauza la data de 5 mai 2014 pentru administrarea probelor.

Curtea de Apel Ploiesti - O noua amanare

TERMEN: 5 mai 2014
La solicitarea apărării de a se amâna cauza faţă de ora înaintată şi amploarea dezbaterilor de astăzi şi totodată de a se acorda un termen numai pentru a se pune concluzii pe fond, se fixează termen la data de 12 mai 2014.

Curtea de Apel Ploiesti - Este amanat dosarul pentru studierea sa

TERMEN: 12 mai 2014
Având nevoie de itmp pentru studierea actelor şi lucrărilor dosarului, amână pronunţarea la data de 22 mai 2014.

Curtea de Apel Ploiesti - Este respins apelul. Boriga ramane condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu suspendare

TERMEN: 22 mai 2014
Respinge ca nefondate apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie –DNA – Serviciul Teritorial Ploieşti şi de inculpaţii Boriga Gabriel Florin, Simoiu Gheorghe şi Olaru Mihai împotriva sentinţei penale nr.337/29.04. 2013 pronunţată de Judecătoria Târgovişte. Respinge, ca tardiv formulat, apelul declarat de partea vătămată unitatea administrativ teritorială – Municipiul Târgovişte. Obligă pe apelanţii inculpaţi la câte 400 lei cheltuieli judiciare către stat. Dispune plata sumelor de câte 50 lei reprezentând onorariile parţiale ale apărătorilor din oficiu desemnaţi pentru inculpaţi, din fondurile Ministerului Justiţiei în contul Baroului Prahova. Definitivă. // Boriga ramane condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu suspendare

2377 vizualizări


Proiect initiat de HotNews.ro si Freedom House Romania
Proiect finantat de Comisia Europeana

Platforma initiata de Freedom House si Asociatia Actori Europeni, cu sprijinul HotNews.ro in cadrul programului „Combaterea fraudei in achizitii publice”, derulat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene prin „Programul de prevenire si lupta contra criminalitatii” – Directia Generala Afaceri Interne.

Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Aceasta sectiune nu reprezinta pozitia oficiala a Comisiei Europene sau a vreunuia dintre partenererii implicati in derularea proiectului. Este o platforma pusa la dispozitia publicului care isi propune sa ajute la transparentizarea procesului de achizitii publice si la monitorizarea unor dosare importante care se afla pe rolul instantelor.

Pentru informatii despre activitatea Comisiei Europene va invitam sa vizitati adresa web a Reprezentantei CE in Romania si pagina Comisiei Europene. Informatiile despre programe finantate de Uniunea Europeana sunt accesibile in sectiunea granturi a site-ului Comisiei Europene.

Proiectul „Combaterea fraudei in achizitiile publice” urmareste sa aiba un efect benefic atat asupra capacitatii institutionale a autoritatilor romane de a solutiona cazurile de frauda, coruptie si alte infractiuni in achizitii publice, cat si asupra posibilitatilor acestor institutii de a coopera.

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by