Dosare Achizitii
Manuale scolare
Foto: Agerpres

Manuale pentru clasa a IV-a: Ministerul Educatiei a lansat licitatia de manuale scolare digitale pentru clasa a IV-a. Vezi caietul de sarcini

de Raluca Pantazi HotNews.ro
Miercuri, 5 Aug 2015 Achizitii | Stiri
Ministerul Educatiei a lansat in dimineata aceasta licitatia pentru manuale scolare noi - in format print si digital - pentru clasa a IV-a. Ele trebuie sa fie pe bancile elevilor in anul scolar 2016-2017, atunci cand se va aplica si noua programa scolara. Potrivit documentatiei publicate in Sistemul Electronic de Achizitii Publice, pentru fiecare manual de la clasa a IV-a vor putea fi desemnate castigatoare maximum 3 firme (deci maximum 3 manuale alternative pe disciplina), durata acordului este de 4 ani, iar valoarea estimata fara TVA este de 22 de milioane de lei.
Manuale scolare
Foto: Agerpres

Ministerul Educatiei modifica procedura de achizitie a manualelor scolare: Contractele cu castigatorii licitatiei pentru manualele digitale nu vor mai putea fi prelungite, dupa cei 4 ani de valabilitate

de Raluca Pantazi HotNews.ro
Marţi, 4 Aug 2015 Achizitii | Stiri
Firmele care vor castiga licitatia pentru manualele scolare digitale vor incheia un contract de furnizare a acestora pe o perioada de 4 ani, fara sa mai aiba posibilitatea de extindere pentru inca 2 ani. Eliminarea prelungirii contractului cu 2 ani a fost realizata de Ministerul Educatiei, printr-un ordin de modificare a procedurii de achizitie a manualelor scolare - publicat luni in Monitorul Oficial. Schimbarile vin dupa o decizie a Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor.
  • Vezi in articol toate modificarile aduse de ministrul Educatiei la procedura de achizitie a manualelor
CNSC suspenda licitatia pentru manualele de limba franceza clasa I
Foto: SEAP

Consiliul de Solutionare a Contestatiilor a suspendat licitatia de manuale digitale de Limba franceza pentru clasa I

de Raluca Pantazi HotNews.ro
Vineri, 22 Mai 2015 Achizitii | Stiri
Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor a suspendat licitatia pentru manualele de Limba franceza - clasa I, in valoare de peste 800.000 de lei. Consiliul a admis astfel cererea depusa de Uniunea Editorilor din Romania, care a spus in contestatie, printre altele, ca licitatia care trebuie finalizata pana in septembrie a inceput cu mare intarziere (23 aprilie 2015) si ca pretul estimat de Ministerul Educatiei pentru un manual print si digital este prea mic, ceea ce ar permite dumpingul. In continuare, Ministerul trebuie sa trimita CNSC toate documentele de licitatie, iar Consiliul se va pronunta pe fondul contestatiei, in termen de 20 de zile de la primirea documentelor.
  • Vezi in articol ce anume a contestat Uniunea Editorilor din Romania
Sorin Oprescu
Foto: HotNews / DP
​INFOGRAFIE

Achizitiile publice la Primaria Municipiului Bucuresti. Ce firme au castigat fondurile publice pentru proiecte de infrastructura ale Capitalei

de Redactia HotNews.ro - Freedom House
Luni, 16 Mar 2015 Achizitii | Stiri
De la inceputul celui de-al doilea mandat de primar general al medicului Sorin Oprescu, din iunie 2012, Primaria Capitalei a acordat peste 120 de contracte in valoare de aproape 250 de milioane de euro fara TVA. Peste 300 de milioane de euro cu TVA, adica valoarea a 2,5 kilometri din autostrada suspendata promisa de primar. Oprescu promitea in ianuarie 2015 ca va realiza 13,5 kilometri de autostrada suspendata si estimeaza un cost de 1,6 miliarde de euro.
Evolutia lunara a contestatiilor depuse la CNSC
Foto:

De ce inregistreaza Romania cea mai mica rata de absorbtie a fondurilor europene. O explicatie diferita de a lui Victor Ponta

de Cititor HotNews.ro
Joi, 5 Feb 2015 Achizitii | Stiri
Comisia Europeana a atras atentia ca Romania inregistreaza cea mai mica rata de absorbtie a fondurilor europene. Sefa reprezentantei CE in Romania, Angela Filote, a precizat ca tara noastra nu mai are decat acest an pentru a incerca sa utilizeze cat mai mult din finantarile care au venit pe perioada 2007-2013. Premierul Victor Ponta a reactionat, afirmand ca in privinta achizitiilor publice este "o catastrofa nationala" si cauzele sunt "numeroasele contestatii depuse care blocheaza proiecte de sute de milioane de euro". Nu contestatiile reprezinta o frana in absorbtia fondurilor europene, ci, din contra, masurile luate de Guvernul actual in ultimii doi ani, scrie un cititor HotNews.ro care ne-a trimis o analiza pe aceasta situatie.

Achizitiile primarului din Ploiesti, amicul premierului Victor Ponta si al deputatului Sebastian Ghita

de Redactia HotNews.ro - Freedom House
Vineri, 16 Ian 2015 Achizitii | Stiri


Primarul Ploiestiului, Iulian Badescu, a cheltuit aproape 90 de milioane de euro in cei doi ani si jumatate de mandat. Aproape cat l-a imprumutat amicul primarului, deputatul Sebastian Ghita, pe locotenentul sau Alex Iacobescu, managerul RTV. Cei mai multi bani s-au dus pe reabilitarea celor doua linii de tramvai din oras, pe reconstructia hipodromului, constructia unui nou parc in cartierul Vest si pe reabilitarea termica a blocurilor. Banii au mers in cea mai mare parte spre doua firme: Delta ACM a lui Florea Diaconu si compania de constructii a fratilor Erbasu. Au mai primit bani publici firme de casa ale baronilor PSD de Prahova si Braila, companii investigate in dosarul fostului consilier al Secretariatului general al Guvernului, Marcel Pavaleanu, firme anchetate de DNA si DIICOT si - nu in ultimul rand - Asesoft International, una dintre companiile fondate de Sebastian Ghita.
​INFOGRAFIE

Achizitiile de peste 51 de milioane de euro facute de primaria lui Rares Manescu, omul lui Crin de la Sectorul 6

de Redactia HotNews.ro - Freedom House
Luni, 8 Dec 2014 Achizitii | Stiri


Rares Manescu (PNL) a facut achizitii publice de peste 51 de milioane euro (fara TVA) in cei doi ani la conducerea Primariei sectorului 6 din Bucuresti. HotNews - Freedom House au monitorizat toate contractele acordate si publicate in Sistemul electronic de achizitii publice de catre Primaria si Administratia domeniului public (ADP) sector 6 incepand cu luna iunie 2012 de cand Manescu a devenit primar. Cele mai mari sume s-au dus pentru credite, modernizare urbanistica – strazi, trotuare, parcari - si amenajarea spatiilor verzi. Banii au mers la companii acuzate ca dau spaga pentru contracte sau la firme de partid. Incredintarile directe, licitatiile cu un singur participant si descalificarea competitorilor prin intermediul caietului de sarcini sunt metodele intalnite in achizitiile Primariei lui Manescu. Firme care faceau afaceri bune in sectorul 6 pe vremea fostului primar de la PDL, Cristian Poteras, castiga contracte in continuare.

Achizitiile unui lup tanar din PSD. Cui si pentru ce a dat bani publici primarita Craiovei, Lia Olguta Vasilescu

de Redactia HotNews.ro - Freedom House
Miercuri, 15 Oct 2014 Achizitii | Stiri


In cei doi ani de mandat la Primaria Craiova, Lia Olguta Vasilescu a cheltuit peste 80 de milioane de euro (fara TVA). In mare parte, banii au provenit din surse europene si au fost directionati catre santierele publice din oras. Craiovenii vor avea un Aqua park, o sala multifunctionala si o parcare subterana. Centrul istoric va fi reabilitat, la fel si cladirile Colegiului Carol si Teatrului liric, unele strazi si scoli. Linia de tramvai va fi, de asemenea, refacuta. Olguta Vasilescu se pregateste si sa reabiliteze termic blocurile din oras si a cumparat deja 50 de autobuze noi. Cine face lucrarile si ia banii?
  • O analiza HotNews.ro-Freedom House privind achizitiile primaritei Craiovei, Olguta Vasilescu, are raspunsul: firme cu legaturi de partid, chiar sponsori oficiali ai PSD, companii ale unor milionari anchetati de DIICOT si DNA, firme ale sotilor unor judecatoare si procuroare.
Horia Georgescu
Foto: Hotnews

Un nou sistem informatic care detecteaza conflictele de interese in cazul achizitiilor publice, prezentat de ANI. "Nu va mai putea spune nici un primar ca nu stia ca firma sotiei a participat la licitatie"

de Victor Cozmei HotNews.ro
Vineri, 10 Oct 2014 Achizitii | Stiri
Primele informatii legate de implementarea programului "PREVENT" - un sistem informatic menit sa detecteze automat situatiile de conflict de interese in cadrul procedurilor de achizitie publica - au fost prezentate, vineri, de catre Agentia Nationala de Integritate (ANI). Proiectul care costa peste 6,8 milioane de euro se afla in stadiu avansat de implementare, fiind in teste deja proiectul pilot. "Vom atinge parametri maximi la jumatatea anului viitor", sustine Horia Georgescu, presedintele ANI, care explica si situatiile in care PREVENT va actiona.

Achizitiile baronului rosu al Brailei, Gheorghe Bunea Stancu. Pe ce a dat banii publici si mai ales cui. Analiza HotNews-Freedom House pe ultimii 3 ani. PLUS: conexiunile penale si politice ale achizitiilor lui Bunea

de Redactia HotNews.ro
Joi, 7 Aug 2014 Achizitii | Stiri


Consiliul Judetean Braila a facut in ultimii 3 ani achizitii publice de peste 16 de milioane de euro. Spre deosebire de alti baroni locali, seful CJ Braila, Gheorge Bunea Stancu, a folosit mai putin metoda incredintarilor directe. A organizat aproape intotdeauna licitatie, insa - in foarte multe cazuri – s-a prezentat doar firma castigatoare. De cele mai multe ori, compania castigatoare are conexiuni cu seful CJ Braila sau cu PSD. Vezi in articol o ampla ancheta HotNews.ro - Freedom House Romania, despre achizitiile publice facute de Bunea Stancu la sefia CJ Braila.
Florin Popescu si Elena Udrea
Foto: Agerpres

Achizitiile baronului Florin Popescu, omul Elenei Udrea. Un soi de Duicu al PMP-PDL

de Redactia HotNews.ro
Marţi, 27 Mai 2014 Achizitii | Stiri
Florin Popescu, baronul de Dambovita al Partidului Miscarea Populara si al Partidului Democrat Liberal, a cheltuit intre 2008 si 2012, in mandatul de sef al Consiliului Judetean, peste 120 milioane de euro fara TVA. Cat o transa FMI in anii '90. Monitorizarea independenta realizata de FreedomHouse si HotNews.ro arata ca majoritatea contractelor ridica semne de intrebare in legatura cu modul de atribuire si existenta unor posibile conflicte de interese.
Noi dosare de Achizitii Publice
Foto: HotNews.ro

Noi monitorizari in sectiunea "Dosare de Achizitii Publice": Dosarul familiei "Cosma" din Prahova, Dosarul Buldotancul sau dosarul lui Vasile Astarastoae

de Redactia HotNews.ro
Miercuri, 21 Mai 2014 Achizitii | Stiri
Sase noi dosare au fost publicate de catre HotNews.ro in sectiunea dedicata monitorizarii Achizitiilor Publice. Intre acestea se regasesc dosarul familiei "Cosma" din Prahova, cel al lui Mugurel Surupaceanu, al fostului primar din Ramnicu Valcea, al actualului edil din Targoviste sau dosarul de mita de Ia Institutul de pneumoftiziologie Marius Nasta din Bucuresti. Vezi in articol detalii despre noile Dosare.
Modificarea cifrelor de afaceri - conditie pentru licitatie
Foto: e-licitatie.ro

Ministerul Educatiei a modificat cifrele de afaceri cerute firmelor care vor sa participe la licitatia pentru manualele digitale. Cum a fost scazut de aproape 10 ori cuantumul cifrelor de afaceri, dupa sesizarea HotNews.ro

de Raluca Pantazi HotNews.ro
Luni, 28 Apr 2014 Achizitii | Stiri
Dupa ce HotNews.ro a sesizat Ministerul Educatiei cu privire la nelegalitatea cifrelor de afaceri cerute firmelor drept conditie de participare la licitatia pentru manualele digitale, Ministerul a modificat in SEAP limita minima a acestor cifre de afaceri, scazand-o si de pana la 10 ori. Ministerul Educatiei a demarat in sambata dinaintea Pastelui, la 1 dimineata, licitatia privind achizitia de manuale scolare tiparite si digitale pentru clasele I si a II-a. Potrivit anuntului publicat atunci in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP), o firma care voia, de exemplu, sa faca manualele de Romana - clasa I putea sa intre in licitatie numai daca facea dovada unei cifre de afaceri medii pe ultimii trei ani de minimum 11 milioane de RON. Dupa ce HotNews.ro a notificat Ministerul Educatiei, aceasta cifra de afaceri a scazut la aproape 1,4 milioane de RON. Practic, in acest moment, la licitatie pot participa mai multe firme decat se incadrau initial in conditiile cerute.
Contestatiile la licitatiile publice in 2013 - pe judete
Foto: CNSC

Licitatii publice de aproape 10 miliarde de euro, contestate in 2013. In cazul a 5 miliarde de euro, contestatiile au fost admise

de Victor Cozmei HotNews.ro
Luni, 28 Apr 2014 Achizitii | Stiri
In 2013, Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) a pronuntat decizii in cadrul unor licitatii publice cu valoare estimata de 9,9 miliarde de euro si a admis contestatii pentru proceduri in valoare de aproape 4,97 miliarde de euro, potrivit raportului anual al institutiei. Din totatul deciziilor emise anul trecut de catre Consiliu, 97,57% au ramas definitive si irevocabile dupa contestarea la Curtea de Apel.
Dosare de Achizitii Publice

Unde se duc banii in baronatul lui Duicu de la Mehedinti: de la un client DNA catre clientii DIICOT

de Redactia HotNews.ro
Miercuri, 23 Apr 2014 Achizitii | Stiri


Achiziţiile lui Adrian Duicu, şeful reţelei de corupţie din Mehedinţi: pubele, cornuri, deszăpezire si asfaltări de 30 de milioane de euro de la evazionişti, sponsori şi membri PSD. Din 2012 de când Adrian Duicu a fost ales preşedinte, Consiliul Judeţean Mehedinti a declarat oficial achiziţii de bunuri şi servicii în valoare de peste 30 milioane euro.
Nicusor Constantinescu (foto arhiva)
Foto: Agerpres
Dosare de Achizitii Publice

Achizitiile lui Nicusor Constantinescu: Cum a cumparat CJ Constanta iaurt, cornuri, toner si servicii de consultanta de zeci de milioane de euro de la firmele pesedistilor din judet

de Redactia HotNews.ro
Miercuri, 2 Apr 2014 Achizitii | Stiri
O analiza a achizitiilor facute de Consiliul Judetean Constanta (CJC) in ultimul mandat al lui Nicusor Constantinescu (2012-2014) arata ca o parte consistenta din bugetul judetean a fost directionat catre firmele unor membri de partid sau catre finantatorii PSD. CJC a organizat licitatii publice la care s-au prezentat, de regula, cate o firma, fara a exista o concurenta reala. Cel mai mare contract in valoare de 14 milioane euro pentru programul Cornul si laptele a fost adjudecat de o companie detinuta de un consilier local PSD si de fiul sau, deputat al aceluiasi partid. Citeste in text o analiza a achizitiilor publice facute de CJ Constanta.
Ce achizitii face CNADNR
Foto: Captura de ecran
Monitorizarea Achizitiilor Publice

Pe ce a atribuit Compania Nationala de Drumuri si Autostrazi peste 300 de milioane de euro in noiembrie. Vezi contractele

de Redactia HotNews.ro
Luni, 31 Mar 2014 Achizitii | Stiri
In noiembrie 2013, Compania de Drumuri si Autostrazi a publicat in SEAP anunturi de atribuire a 32 contracte in valoare de peste 300 milioane de euro. 24 de contracte cu licitatie in valoare de aproape 300 milioane de euro si 8 contracte fara licitatie (negociere fara anunt de participare) in valoare de peste jumatate de million de euro. Firmele apropiate a doi politicieni PSD, fostul senator Catalin Voicu si fostul presedinte al CJ Botosani, Constantin Contac, au castigat contracte de deszapezire in valoare de peste 8 milioane de euro. Vezi in articol o monitorizare a contractelor atribuite de CNADNR in toata luna noiembrie 2013.
A10 Sebes - Turda (pe loturi)
Foto: Hotnews

UPDATE Autostrada Sebes-Turda - licitatie de 700 de milioane de lei, incerta

de C.Z. HotNews.ro
Luni, 31 Mar 2014 Achizitii | Stiri
Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR) s-a ales cu o licitatie blocata in valoare de peste 700 de milioane de lei, in urma unei decizii luate de Consiliul National pentru Solutionarea Contestatiilor (CNSC) in 7 februarie 2014, ca urmare a unor nereguli constatate la procedura de achizitie.


Proiect initiat de HotNews.ro si Freedom House Romania
Proiect finantat de Comisia Europeana

Platforma initiata de Freedom House si Asociatia Actori Europeni, cu sprijinul HotNews.ro in cadrul programului „Combaterea fraudei in achizitii publice”, derulat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene prin „Programul de prevenire si lupta contra criminalitatii” – Directia Generala Afaceri Interne.

Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Aceasta sectiune nu reprezinta pozitia oficiala a Comisiei Europene sau a vreunuia dintre partenererii implicati in derularea proiectului. Este o platforma pusa la dispozitia publicului care isi propune sa ajute la transparentizarea procesului de achizitii publice si la monitorizarea unor dosare importante care se afla pe rolul instantelor.

Pentru informatii despre activitatea Comisiei Europene va invitam sa vizitati adresa web a Reprezentantei CE in Romania si pagina Comisiei Europene. Informatiile despre programe finantate de Uniunea Europeana sunt accesibile in sectiunea granturi a site-ului Comisiei Europene.

Proiectul „Combaterea fraudei in achizitiile publice” urmareste sa aiba un efect benefic atat asupra capacitatii institutionale a autoritatilor romane de a solutiona cazurile de frauda, coruptie si alte infractiuni in achizitii publice, cat si asupra posibilitatilor acestor institutii de a coopera.

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by