Dosare de Achizitii Publice

Achizitiile lui Nicusor Constantinescu: Cum a cumparat CJ Constanta iaurt, cornuri, toner si servicii de consultanta de zeci de milioane de euro de la firmele pesedistilor din judet

de Redactia     HotNews.ro
Miercuri, 2 aprilie 2014, 15:57 Achizitii | Stiri


Nicusor Constantinescu (foto arhiva)
Foto: Agerpres
O analiza a achizitiilor facute de Consiliul Judetean Constanta (CJC) in ultimul mandat al lui Nicusor Constantinescu (2012-2014) arata ca o parte consistenta din bugetul judetean a fost directionat catre firmele unor membri de partid sau catre finantatorii PSD. CJC a organizat licitatii publice la care s-au prezentat, de regula, cate o firma, fara a exista o concurenta reala. Cel mai mare contract in valoare de 14 milioane euro pentru programul Cornul si laptele a fost adjudecat de o companie detinuta de un consilier local PSD si de fiul sau, deputat al aceluiasi partid. Citeste in text o analiza a achizitiilor publice facute de CJ Constanta.


In aceasta perioada, Consiliul Judetean Constanta (CJC) a publicat in sistemul electronic de achizitii publice (SEAP) anunturi de atribuire a 33 de contracte in valoare de peste 44 milioane de euro. De notat ca acestea sunt achizitiile declarate de CJC si inregistrate in sistemul electronic de licitatii.

Dintre cele 33 de proceduri de achizitie, 18 au fost realizate prin licitatii totalizand 36 milioane de euro, mentiunea ca la multe din licitatii au depus oferte doar companiile castigatoare. In cazul a 15 contracte in valoare totala de 8 milioane euro, achizitiile s-au facut fara licitatie (negociere fara anunt de participare sau negociere accelerata).

 • Consiliul Judetean Constanta este condus de catre Nicusor Constantinescu, cercetat in libertate de catre procurorii DNA si urmarit penal pentru trei infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor publice si 21 de infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor (toate in perioada 2011-2013). Detalii aici.

Top achizitii CJ Constanta 2012 – 2014:

1. 14 milioane de euro – contract pentru programul “Cornul si laptele” castigat de compania unui consilier local PSD si a unui deputat social democrat.

2. 13 milioane de euro pentru pentru fructe, jucariii si haine – un singur furnizor.

3. 800 de mii de euro dati prin ‘negociere accelerata’ catre patronul firmei de pe aerodromul din Tuzla.

4. 483.000 euro – contract cu firma unui inculpat din dosarul Valiza.

5. 130.000 euro pentru toner de la un consilier PSD acuzat de incompatibilitate.

Consiliul judetean Constanta si-a cumparat un elicopter pentru acordarea de prim ajutor de peste 4 milioane de euro si a dat contractul pentru intretinerea si utilizarea lui in valoare de aproape 800 de mii de euro, fara licitatie, firmei care administreaza aerodromul din Tuzla. Patronul firmei - un controversat personaj, Dorin Ivascu - incearca sa obtina pentru micul aerodrom statutul de aeroport international cu avantajele ce decurg de aici: punct de trecere a frontierei si birou vamal.

CJC a cumparat echipamente de prim ajutor de la firma miliardarului Vaslie Gorgan din Cluj, despre care evz.ro a dezvaluit ca a livrat ambulante catre SMURD si este un apropiat al fostului ministru al Sanatatii, Raed Arafat. Potrivit presei clujene, firma Deltamed a omului de afaceri Vasile Gorgan a cumparat un teren de la presedintele Consiliului judetean Cluj, Horia Uioreanu si a obtinut contracte de achizitii de la institutii aflate in subordinea acestuia.

Alte echipamente de interventie pe timp de iarna – ambulante, masini 4X4 - si de stingere a incendiilor au fost achizitionate de la o firma asociata in trecut cu ATSC Ltd. despre care presa britanica si americana au scris in 2010 ca a vândut Guvernului irakian dispozitive care nu funcţionau de detecţie a bombelor.

CJC a cumparat toner in valoare de 130 de mii de euro de la firma unui consilier local al PSD, actual director al Administratiei Canalelor navigabile, gasit incompatibil de ANI in 2013.

CJC a acordat un contract de peste 370 de mii de europentru ‘servicii de publicitate si informare a cetatenilor judetului Constanta in presa scrisa’ catre firma unui ziarist local, aflat in legaturi de afaceri cu primaria lui Radu Mazare si acuzat de santaj.

Firma arhitectului Ioan Aurel Boteza obtinut si ea un contract de peste 150 de mii de euro pentru proiectare pentru restaurarea cetatii Capidava. Potrivit lui Nicusor Dan de la Asociatia Salvati Bucurestiul, arhitectul Botez este autorul controversatului studiu in urma caruia a fost demolata cladirea din Sos. Kiseleff nr. 39. Ulterior, Tribunalul Bucuresti a constatat ca demolarea a fost ilegala.

13 milioane de euro pentru fructe, jucariii si haine – un singur furnizor

Potrivit portalului e-licitatii.ro, Consiliul Judetean Constanta a finalizat in 2014 doar trei proceduri de achizitie. CJC a acordat trei contracte in valoare de 13 milioane de euro catre aceeasi companie. Toate cele trei contracte fac parte din „Programului de sustinere a invatamantului prescolar si clasele 0-VIII din mediul rural al judetului Constanta, 2013-2017”. CJ a cumparat imbracaminte si incaltamninte de 9,6 milioane euro, legume si fructe de 820.000 euro si jucarii de 2,5 milioane euro de la aceeasi companie TOMIS RENT SRL.

Compania este detinuta de catre Viorel Popescu şi Vasilica Popescu. Presa locala a notat ca Tomis Rent a castigat constant contracte de la Consiliul Judetean, cat si de la Primaria Constanta in special contractele pentru furnizarea de cadouri elevilor din Constanta. In 2012, presa locala scria ca, de Paste, inainte de alegerile locale, in baza unui contract cu CJ Constanta, Tomis Rent s-a numarat printre furnizorii cadourilor trimise elevilor din mediul rural, in pungile cu cadouri fiind introduse si felicitari din partea lui Nicusor Constantinescu, cel care candidat atunci la un nou mandat de presedinte al Consiliului Judetean. Vezi detalii aici.

Contracte cu firma unui inculpat din dosarul Valiza

Data achizitiei: 22 noiembrie 2013, CJC a cumparat echipamente medicale pentru Spitalul Judetean in valoare de 483.000 euro de la compania TEHNO ELECTRO MEDICAL COMPANY S.R.L. Contractul a fost estimat initial la 1 milion de euro. Echipamentele au fost cumparate prin licitatie deschisa. Doar aceasta companie a depus oferta.

13 decembrie 2013 - Pat multifunctional pentru Spitalul Judetean – 700 euro


CJC a cumparat un pat cu saltea si un monitor de functii vitale a Sectiei de Chirurgie Generala a Spitalului Judetean Constanta. Contractul a fost de 31.000 lei realizat prin negociere fara anunt de paricipare. Patul a fost achizitionat tot de la compania TEHNO ELECTRO MEDICAL COMPANY SRL din Cluj.

Firma este detinuta de catre Pompiliu Manea, presedinte al PNG Cluj, profesor universitar la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca. Numele sau apare si in dosarul Valiza in care Gigi Becali a fost condamnat la inchisoare, Pompiliu Manea fiind trimis in judecata pentru marturie mincinoasa in acest dosar. A fost in final achitat dupa ce a recunoscut ca a dat declaratii false prin care sustinea ca mita pentru care Becali a fost condamnat era destinata cumpararii unor terenuri.

Vezi detalii aici

Potrivit Ziua de Constanta, ‘sub denumirea SC Tehno Electro Medical Company SRL, cu sediul în Cluj Napoca, dar şi în Bucureşti, firma figurează din 2007 până în prezent, singură sau în asociere cu alte firme, ca beneficiară a peste 50 de contracte câştigate din bani publici, valoarea acestora ridicându-se la peste 8 milioane lei. Printre cele nouă puncte de lucru ale firmei se găseşte şi unul în Constanţa, pe bulevardul Tomis nr. 142, deschis în 2010.’

Alte contracte cu firma lui Pompiliu Manea

18 aprilie 2013: Consiliul Judetean Constanta a publicat un anunt de atribuire a 5 contracte in valoare de peste 1,8 milioane de euro pentru dotarea cabinetelor medicale cu aparatura si echipamente ‘moderne, la standarde europene’ aferente proiectului „Reabilitarea Infrastructurii, Modernizarea, Dezvoltarea si Echiparea Ambulatoriului din cadrul Spitalului Clinic de Urgenta Constanta - Policlinica 2.

Atribuirea contractelor s-a facut prin licitatie deschisa. Criteriul de selectie a fost – potrivit CJC - pretul cel mai scazut. A fost o oferta primita si declarata admisibila.

Un prim contract cu denumirea ‘Echipamente specifice planificare familiala” de peste 452 de mii de euro a fost atribuit pe 7 martie 2013 catre firma TEHNO ELECTRO MEDICAL COMPANY S.R.L.

Un alt contract cu denumirea ‘Echipamente specifice radiologie’ de aproape 1,1 milioane de euro a fost atribuit aceleiasi firme pe 7 aprilie 2013. A fost o oferta primita si declarata admisibila.

Un alt treilea contract cu denumirea ‘Echipamente specifice laborator’ de peste 124 de mii de euro a fost atribuit tot catre firma TEHNO ELECTRO MEDICAL COMPANY S.R.L. Au fost  2 oferte primite si una declarata admisibila.

Alte doua contracte, unul cu denumirea: ‘Echipamente specifice fizioterapie’ de peste 120 de mii de euro si un altul cu denumirea ‘Echipamente specifice sala gimnastica’ de aproape 17 mii de euro au fost atribuite pe 7 martie 2013 tot catre firma lui Pompiliu Manea.  Au fost primate 3 oferte si doar cea a lui Manea a fost declarata admisibila.

30 noiembrie 2012: Constanta isi cumpara elicopter

Consiliul Judetean Constanta a publicat un anunt de atribuire a unui contract in valoare de 4.221.524 de euro pentru achizitionarea unui elicopter medicalizat si a unor servicii de instruire utilizator catre  EUROCOPTER ROMANIA.

Elicopterul a fost achizitionat pentru proiectul „Equipment to Save Our Lives” în Programul de Cooperare Transfrontaliera România – Bulgaria 2007-2013 in vederea interventiei in situatii deosebite pentru salvarea de vieti omenesti in judetul Constanta, Romania si districtul Dobrich, Bulgaria.

Atribuirea contractului s-a facut prin licitatie deschisa. Criteriul de selectie a fost oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere economic. Au fost 2 oferte primite si doar una declarata admisibila.

800 de mii de euro dati prin ‘negociere accelerata’ catre patronul firmei de pe aerodromul din Tuzla

29 martie 2013: Consiliul Judetean Constanta a atribuit un contract in valoare de aproape 800 de mii de euro pentru servicii de operare si întretinere a elicopterului. E vorba de servicii de transport aerian ocazional si servicii de reparare si de intretinere a elicopterului.

Atribuirea contractului pentru servicii de operare a elicopterului s-a facut prin negociere accelerata, iar criteriile de selectie au fost, potrivit Consiliului Judetean Constanta, oferta cea mai avantajoasa economic si respectarea caietului de sarcini. O conditie minimala din caietul de sarcini a fost un tarif mediu anual de 157.700 euro, la care se adauga, în primul an, 4500 euro pentru costurile de introducere a elicopterului in sistemul propriu de operare si întretinere, iar in perioada de post garantie se adauga costuri pentru perioada postgarantie. A fost o oferta primita si declarata admisibila.

Contractul a fost atribuit catre firma SC REGIONAL AIR SERVICES SRL (RAS).

Valoarea initiala estimata a contractului a fost de 850 de mii de euro fara TVA. Valoarea finala a fost de 793 de mii de euro fara TVA. Diferenta dintre valoarea estimata si cea finala a contractului este de 57 de mii de euro.

Firma Regional Air Services (RAS) din Tuzla a organizat mai multe spectacole aviatice la Tuzla si Mangalia cu sprijinul primarului Constantei, Radu Mazare.

Detalii aici

Reprezentantii RAS spera ca Aerodromul din Tuzla sa obtina statut de aeroport international. Potrivit ziarului Telegraf din Constanta din 19 iulie 2013, “In curand, profesionalismul şi dedicaţia întregii echipe a Regional Air Services (RAS) de la Aeroportul Tuzla vor fi răsplătite cu obţinerea statutului de aeroport internaţional, ceea ce presupune deschiderea unui punct de trecere a frontierei şi a unui birou vamal, o iniţiativă ce nu poate decât să aducă noi privilegii turismului pe litoralul românesc.”

Potrivit evz.ro din 7 august 2013, “Aerodromul de la Tuzla este administrat de firma Regional Air Services, controlată de Dorin Ivascu. Acesta a fost director Tarom în perioada 1981-1988, ocupându-se de liniile pentru Libia, Singapore, Anglia si America de Nord. În perioada 1990-1996 a fost director general al Romanian Air Lines, prima companie de aviatie privata din România. În 1995 a ajuns presedinte al Romanian Air Services, iar în 1998 a devenit actionar unic al Regional Air Suport. Din 2006 apare ca actionar al Regional Air Services SRL - Aerodrom Tuzla.”

Potrivit evz.ro, “un proiect de hotarare de guvern, publicat la sfârsitul lui 2012, prevedea că Ministerul Afacerilor Interne si Ministerul Finantelor să asigure personalul necesar pentru efectuarea controalelor necesare trecerii frontierei de stat si sa suporte si cheltuielile aferente pe aeroportul de la Tuzla. Proiectul de Hotărâre de Guvern a fost initiat în noiembrie anul trecut, dar în iunie 2013, Ministerul Transporturilor l-a supus dezbaterii publice pentru doar 11 zile. Din document reiese că la Tuzla se pot efectua toate tipurile de operaţiuni de aviaţie civilă prevăzute de Codul aerian civil: aviaţie generală, lucru aerian, transport aerian public. ‘

Ziua News din 23 noiembrie 2012 publica in facsimil proiectul de HG prin care aerodromul din Tuzla urma sa obtina statutul de aeroport international. Potrivit publicatiei online, patronul RAS Tuzla a fost ofiţer DIE. Ivascu ar fi fost acuzat in scandalul „Tigareta 2” din 1997, de trafic de armament către tări africane, sustine Ziua News. Detalii aici:

9 iulie 2013: 40.000 euro – macara de la Eurocopter


CJC a cumparat cu 40.000 de euro o macara tot de la compania Eurocopter. Contractul a fost dat prin incredintare directa. In anuntul de atribuire a contractului din 2013 se mentioneaza ca a fost aleasa procedura de "negociere fara publicarea prealabila a unui anunt de participare" pentru ca "Lucrarile / produsele / serviciile pot fi furnizate numai de un anumit ofertant, din motive tehnice".

6 aprilie 2013: 179.000 euro – contract cu un inculpat din dosarul Motorola

CJC a contractat serviciile companiei SC ALFA- BIT SRL pentru realizarea documentatiei necesare unui parc eolian in comuna Lumina. Alfa-Bit a catigat de la CJC un contract de 799.000 lei in urma unei licitatii la care nu au mai depus oferte alte companii. Contractul este finantat din fonduri europene si face parte din proiectul CJC de construire a unui parc eolian. Reamintim ca una din acuzatiile DNA la adresa lui Nicusor Constantinescu este aceea ca a refuzat sa puna in executare mai multe sentinte judecatoresti prin care era obligat sa elibereze autorizatii pentru constructia unor parcuri eoliene finantate de investitori privati.

Compania care a castigat contractul CJC este detinuta de catre Ion Afendulis, om de afaceri judecat in dosarul Motorola. In anii 90, Ion Afendulis, alaturi de alte companii, ar fi vandut Ministerului Apararii echipamente de comunicatii Motorola supraevaluate de 10 ori.

In 1990, MApN a cumparat prin intermediul ALFA- BIT SRL, dar si prin intermediul altor companii, echipamente de comunicatii in valoare totala de 6 milioane de dolari, insa in realitate aceste echipamente ar fi valorat doar 600.000 dolari. In acest dosar a fost inculpat si generalul Atanasie Stanculescu. In 2002, Curtea Suprema a constat insa ca faptele din dosar s-au prescris.

20 august 2013: 25.000 euro pentru fina lui Nicusor Constantinescu

CJC a atribuit un contract subsecvent de lucrari in valoare de 25.000 lei companiei SC MARA CONSTRUCT SRL - lider asociere cu & SC PETROCONST SA. Compania Mara Construct este detinuta de catre fina lui Nicusor Constantinescu. Contractul care consta in alimentarea cu energie electrica a Monumentului Triumfal Tropaeum Traiani a fost acordat prin negociere directa fara anunt de participare, explicatia fiind aceea ca este vorba de un contract subsecvent. Consiliul Judetean a accesat o finantare de 4 milioane de euro pentru reabilitarea moumentului in 2010.

Presa a relatat ca parte din lucrari au fost atribuite firmei SC Structural Ing SRL detinuta de Constantin Stanciu, membru PSD Constanta. Potrivit inregistrarilor din e-licitatii, SC Structural Ing SRL este una din companiile care castiga constant contracte de la autoritatile locale din Constanta. Potrivit EVZ, in ultimii cinci ani, Mara Construct a castigat de la CJC contracte in valoare totala de 4,5 milioane euro, iar compania Structural ING contracte totalizand 700.000 euro.

22 noiembrie 2013: 321.000 euro consultanta ROMAIR CONSULTING S.R.L

Institutia condusa de Nicusor Constantinescu a cumparat servicii de consultanta in valoare de 321.000 euro de la compania ROMAIR CONSULTING S.R.L. Contractul a fost atribuit prin negociere fara anunt si prevede servicii de “asistenta tehnica din partea proiectantului pe durata executiei proiectelor aferente Sistemului de management integrat al deseurilor în judetul Constanta”. Compania este detinuta de catre Dragos Marian Boeru.

In 2012, ROMAIR CONSULTING S.R.L a fost investigata alaturi de alte fime de catre Consiliul Concurentei, existand suspiciunea ca licitatiile publice erau trucate. Consiliul a aratat ca nu a descoperit destule probe pentru a incrimna firmele participante la licitatiile publice. Presa locala din Constanta nota insa ca ROMAIR CONSULTING S.R.L are un palmares negativ reusind sa indatoreze CJ Constanta pe 20 de ani in cadrul unui contract de finantare. Detalii  puteti gasi aici.

28 noiembrie 2013 – 14 milioane euro pentru membri de partid

In octombrie 2013, Consiliul Judetean a acordat unei companii detinute de un consilier local PSD si fiului sau, deputat PSD de Constanta, un contract de 14 milioane euro.

Contractul prevede furnizarea de produse alimentare in cadrul proiectului national “Laptele si cornul”. CJC a organizat licitatie, dar a existat un singur ofertant, firma colegilor de partid a lui Nicusor Constantinescu. Contractul are o durata de patru ani si prevede furnizarea de lapte, iaurt si cornuri in scolile din Constanta.

Compania SC DOBRE si FIII SRL, cea care a castigat licitatia, este detinuta de Mircea Dobre si Mircea Dobre Titus, tata si fiu, amandoi pesedisti. Tatal este colaboratorul lui Radu Mazare din Consiliul Local Constanta, fiind consilier local. Fiul este deputat PSD de Constanta. Compania SC DOBRE si FIII SRL este cea care a castigat in permanenta contractele pentru furnizarea produselor din programul “Cornul si Laptele”.

25 octombrie 2013: 662.000 euro

In octombrie 2013. CJC a atribuit un alt contract pentru furnizarea produselor din cadrul programului Cornul si laptele, castigatoarea fiind din nou SC DOBRE si FIII SRL prin procedura de negociere fara anunt. Contractul a fost in valoare de 662.000 euro.

CJC mentioneaza ca a negociat cu doua firme in acest caz si a ales acesta procedura pentru ca a intervenit o ”situatie de urgenta extrema survenita in urma unor evenimente care nu puteau fi prevazute de autoritatea contractanta ”

25 februarie 2013: 23.000 euro - Contract pentru servicii de arhitectură dat unei companii deţinută de finanţatori PSD

În iunie 2013, CJC a acordat companiei PROIECT S.A. un contract de 103.000 lei pentru servicii de arhitectură. Contractul a fost dat prin negociere directă fără anunţ de participare. CJC a motivat astfel procedura: „Serviciile pot fi furnizate numai de un anumit ofertant, din motive legate de protejarea unor drepturi de exclusivitate”.

Potrivit unor relatări din presă, printre acţionarii companiei sunt Costin Pitu si Sorin Zaif. Cei doi deţin şi compania Fluid Serv. Asociaţia Pro Democraţia a publicat în 2004 o listă cu sponsorizările primite de partidele politice în 2004. Pe listă se regăseşte şi Fluid Serv, companie care are acţionari comuni cu Proiect SA, cu o donatie catre PSD.

Pe 6 august 2012, firma Proiect S.A. a mai castigat un contract in valoare de aproape 10 mii de euro pentru servicii de proiectare în cadrul Proiectului „Reabilitarea Infrastructurii, Modernizarea, Dezvoltarea si Echiparea Ambulatoriului din cadrul Spitalului Clinic de Urgenta Constanta - Policlinica 2”.

Atribuirea contractului s-a facut prin negociere fara anunt de participare. Consiliul Judetean Constanta a invocat faptul ca serviciile pot fi furnizate numai de un anumit ofertant, din motive tehnice, pentru a justifica alegerea procedurii de negociere. Potrivit CJC, un alt criteriu de selectie a fost pretul cel mai scazut.   

Pe 25 februarie 2013, Proiect S.A. a mai castigat un contract in valoare de 23 de mii de euro pentru servicii proiectare pentru „Reabilitarea spatiilor aferente etajelor superioare ale Policlinicii 2 – Constanta.” Atribuirea contractului s-a facut tot prin negociere fara anunt de participare. Diferenta dintre valoarea estimata si cea finala a contractului este de 3000 de euro. A fost o oferta primita si declarata admisibila.

Proiect SA a mai câştigat un contract cu RAJA SA companie aflată în subordinea Consiliului Judeţean. Pe propriul site, Proiect SA se laudă că a proiectat clădirile unde funcţionează Biblioteca Judeţeană Constanţa, Tribunalul Constanţa, Spitalul Clinic din localitate, Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri, dar şi că a efectuat lucrări la clădirea Cazinoului din Constanţa.

Fluid Serv, compania care a finanţat PSD, a câştigat constant contracte cu autorităţile locale din Constanţa. În 2013 a primit un contract de jumătate de milion de lei de la RADET Constanţa pentru lucrări de reparaţie la sistemul de distribuţie a energiei. Acest contract nu a fost publicat pe portalul de achiziţii publice e-licitaţii.ro, deşi acest contract a parcurs o procedură de achiziţie. Detalii aici

12 iunie 2013: 70.000 euro - audit financiar de la un lichidator judiciar

CJC a cumpărat în 2013 serviciile de audit financiar cu 301.000 lei de la compania STAFF S.R.L. Contractul a fost acordat în urma unei proceduri de cerere de ofertă. Presa locală a notat că Staff SRL face parte din Staff Group, companie ce activează pe piata lichidatorilor judiciari. Compania sustine că nu este la primul contract cu CJC si că a acordat expertiză si unor companii precum Rompetrol Petrochemicals S.A.

19 octombrie 2013: solarii de 1 milion de euro
 

CJC a cumpărat în octombrie 2013 solarii complet echipate în valoare de 1,174,824 euro. Achizitia s-a realizat prin licitatie deschisă. Au fost depuse trei oferte. Contractul a fost câstigat de compania AKILEX LOGISTIC S.R.L. Compania este deţinută de către Cristina Gălăţan din Constanţa. Potrivit înregistrărilor din e-lictatotii.ro, societatea a mai câştigat un contract mic de peste 100.000 lei cu Direcţia judeţeană de Sănătate Constanţa.

Credite contractate

27 iulie 2012: Consiliul Judetean Constanta a publicat anuntul de atribuire al unui contract in valoare de peste 520 de mii de euro pentru servicii de acordare a unui credit de 1,1 milioane de euro.

Este vorba de contractarea unei finantari rambursabile in valoare de 1.100.000 euro pentru achizitia de echipamente si aparatura medicala necesare dotarii Sectiei de Ortopedie Traumatologie si Urgente din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta.

Atribuirea contractului s-a facut prin negociere fara anunt de participare. Potrivit portalului guvernamental www.e-licitatie.ro, CJC a justificat alegerea procedurii de negociere fara publicarea prealabila a unui anunt de participare prin faptul ca ‘serviciile suplimentare sunt comandate in conditiile stricte stabilite in directiva.’ Criteriul de atribuire a fost pretul cel mai scazut. A fost o oferta primita si declarata admisibila.

27 iulie 2012: Consiliul Judetean Constanta a publicat un anunt de atribuire a unui contract in valoare de aproape 2,7 milioane de euro pentru servicii de acordare a unui credit in valoare de 5,6 milioane de euro.

Este vorba de contractarea unei finantari rambursabile pentru achizitie de echipamente si aparatura medicala necesare dotarii Sectiei de Ortopedie Traumatologie si Urgente din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta

Durata contractului este de minimum 15 ani si maximum 20 ani, ca urmare a negocierii. Atribuirea contractului s-a facut prin negociere accelerata, iar criteriile de selectie au fost, potrivit Consiliului Judetean Constanta, oferta cea mai avantajoasa economic si respectarea caietului de sarcini.
 
Contractul  a fost atribuit pe 16 mai 2012 catre CEC Bank. Au fost 2 oferte primite si declarate admisibile.
 
1 septembrie 2012: Consiliul Judetean Constanta a publicat un anunt de atribuire a unui contract in valoare de peste 2 milioane de euro pentru servicii de acordare a unui credit in valoare de 10 milioane de euro.

Este vorba de contractarea unei linii de finantare pe o perioada de 4 ani în vederea asigurarii resurselor financiare necesare finantarii proiectelor din fonduri postaderare.

Atribuirea contractului s-a facut prin negociere accelerata, iar criteriile de selectie au fost, potrivit Consiliului Judetean Constanta, oferta cea mai avantajoasa economic si respectarea caietului de sarcini.
 
Contractul a fost atribuit pe 13 iunie 2012 tot catre CEC Bank. Valoarea initiala estimata a contractului a fost de 3,75 milioane de euro fara TVA. Valoarea finala totala a contractului a fost de peste 2 milioane de euro fara TVA, adica peste 8,7 milioane de lei. Diferenta dintre valoarea estimata si valoarea finala a contractului este de 1,75 milioane de euro. A fost o oferta primita si declarata admisibila.

11 septembrie 2012: Consiliul Judetean Constanta a publicat anuntul de atribuire a 3 contracte in valoare de peste 2,6 milioane de euro pentru achizitionare de echipamente de acordare a primului ajutor.

Este vorba de echipamente speciale de interventie pe timp de iarna (vehicule pentru intretinere pe timp de iarna, masini 4x4, ambulante), echipamente de stingere a incendiilor si echipamente de acordare a primului ajutor pentru proiectul „Sustenabilitate, Mobilitate, Accesibilitate in Regiunea Transfrontaliera Constanta – Dobrich, finantat din fonduri europene. Atribuirea contractelor s-a facut prin licitatie deschisa, iar criteriul de atribuire ar fi fost pretul cel mai scazut.

Astfel, un contract in valoare de aproape 440 de mii de euro fara TVA a fost atribuit la data de 27 august 2012 catre firma DELTAMED S.R.L. A fost o oferta primita si declarata admisibila.

Potrivit evz.ro  din 11 ianuarie 2012, firma Deltamed din Cluj este detinuta de omul de afaceri Vasile Gorgan. Firma a castigat 'majoritatea licitaţiilor pentru dotarea cu ambulanţe şi maşini de pompieri'. Patronul Vasile Gorgan 'este un apropiat şi vechi prieten al lui Raed Arafat, fondatorul şi coordonatorul SMURD', sustine evz.ro.

Potrivit Gazetei de Cluj din 10 februarie 2013, presedintele Consiliului Judetean Cluj, Horea Uioreanu, 'este suspect de incompatibilitate in urma unei tranzactii facuta cu Deltamed, cunoscuta pentru contractele pe banda rulanta pentru furnizarea de ambulante. Uioreanu a vandut la inceputul anului trecut (2012 - n.n.) un teren de 75.000 de euro pentru societatea clujeana, iar acestia au primit un contract de 900.000 de lei de la Agenţia de Dezvoltare Regionala Nord-Vest, Uioreanu fiind presedintele Consiliul pentru Dezvoltare Regionala care patroneaza agentia, dar si o alta achizitie de 417.067 lei la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Cluj, institutie aflata in subordinea Consiliului Judetean Cluj. Uioreanu nu considera acest lucru ca fiind o incompatibilitate. '

Potrivit revistei Forbes Romania din 2011, patronul Deltamed, Vasile Gorgan, avea o avere estimata la 9-10 milioane de euro.


Parteneri acuzati de frauda
 
Un contract cu denumirea 'Echipamente speciale de interventie pe timp de iarna' in valoare de aproape 1,3 milioane de euro fara TVA a fost atribuit pe 27 august 2012 catre firma MIRA TELECOM S.R.L. A fost o oferta primita si declarata admisibila.

Potrivit ziarului Ziua de Constanta din 11 noiembrie 2013 care citeaza date de la Registrul Comerţului, firma Mira Telecom 'are trei asociaţi: Dragoş Băsmăluţă (15%), Stelian Ilie (80%) şi Florin Dănuţ Modoran (5%).

Potrivit adevarul.ro din 25 ianuarie 2010, Mira Telecom a fost asociata cu compania britanica ATSC ltd. acuzata de frauda.

'Firma ATSC era învinuită că a vândut dispozitive de detecţie a bombelor care nu funcţionau. Principalul beneficiar al acestor dispozitive a fost guvernul irakian, care a cumpărat, începând din anul 2005, câteva mii de bucăţi, care au intrat în dotarea poliţiei irakiene.' 'Firma Mira Telecom din Bucureşti, asociată cu firma englezească acuzată de fraudă, ATSC Ltd., a adus şi în România câteva asemenea dispozitive, care au fost livrate „unor structuri guvernamentale", după cum au declarat pentru „Adevărul" atât Stelian Ilie, unul dintre patronii Mira Telecom, cât şi James McCormick, proprietarul ATSC Ltd.'

Un alt contract cu denumirea 'Echipamente de stingere a incendiilor' a fost atribuit pe 27 august 2012 tot catre firma MIRA TELECOM S.R.L. Valoarea finala totala a contractului a fost de peste 900 de mii de euro fara TVA. Au fost 2 oferte primite si doar oferta Mira Telecom declarata admisibila.

Toner de la firma unui consilier local PSD declarat incompatibil
 

18 septembrie 2012: Consiliul Judetean Constanta a publicat un anunt de atribuire a unui contract in valoare de peste 130 de mii de euro pentru achizitionarea de toner pentru imprimante si fax-uri.

Atribuirea contractului s-a facut prin licitatie deschisa. Criterul de selectie a fost – potrivit CJC – pretul cel mai scazut.

Contractul cu denumirea ‘Furnizare consumabile (tonere) pentru echipamente periferice si de copiere’ a fost atribuit pe 9 august 2012 catre firma EXPERTISSA CONSTANTA S.R.L. Au fost 3 oferte primite si una singura declarata admisibila.

Potrivit unui comunicat al ANI din aprilie 2013, Daniel Georgescu  deţine în cadrul S.C. EXPERTISSA CONSTANTA S.R.L. următoarele functii si calităti: director (începând cu data de 04.09.2008), administrator (începând cu data de 26.02.2009) si asociat (începând cu data de 01.04.2010).

Daniel Georgescu este consilier local in Constanta din partea PSD si director general al Administratiei Canalelor navigabile, potrivit propriei declaratii de avere.

In aprilie 2013, ANI l-a declarat incompatibil pe Daniel Georgescu. Detalii aici

Acesta a contestat decizia in instanta. Detalii aici.

Potrivit Ziua de Constanta din 27 ianuarie 2014, care citeaza Registrul Comertului, ‘Expertissa Constanţa SRL are in prezent ca asociat persoană juridică pe SC Expertissa HQ SRL, care la rândul ei îi are ca asociaţi pe Ion Coltan şi Alexandru Mihail Marica, aceasta din urmă fiind şi administrator al societăţii.’ Detalii aici.

Peste 370 de mii de euro pentru servicii de informare catre firma unui ziarist de casa

28 septembrie 2012: Consiliul Judetean Constanta a publicat anuntul de atribuire al unui contract (acord-cadru) in valoare de 372.480 de euro pentru servicii de publicitate si informare a cetatenilor judetului Constanta in presa scrisa. 

Atribuirea contractului s-a facut prin licitatie deschisa. Au fost 2 oferte primite si declarate admisibile. Pana la urma, contractul a fost atribuit la data de 4 septembrie 2012 catre SC COMBAT PRESS SRL.

Valoarea initiala estimata a contractului a fost de 496.000 de euro fara TVA, iar valoarea finala de 372.480 de euro fara TVA. Diferenta dintre valoarea estimata si cea finala a contractului este de 123.520 de euro..

Patronul firmei, afaceri cu primaria lui Radu Mazare

SC COMBAT PRESS SRL editeaza ziarul local Liderul de opinie, condus de Valentin Popescu. Potrivit Ziua de Constanta, Valentin Popescu este si administrator la firma SC Octav Tour SRL.

In mai 2011, Valentin Popescu a fost implicat impreuna cu directorul Agentiei locale de mediu intr-un scandal cu acuzatii reciproce. Ziaristul a fost acuzat de santaj de catre directorul de la mediu. In schimb, Popescu l-a acuzat pe director ca i-a cerut mita pentru eliberarea unui certificat. Potrivit Ziua de Constanta din 7 mai 2011, firma lui Valentin Popescu a cumparat un teren de la primaria lui Radu Mazare pe care ulterior a vrut sa construiasca un bloc de 7 etaje.

'SC Octav Tour SRL îi are ca asociaţi pe Lygia Popescu (născută în 1923) - 5%, Octavian Mihai Popescu - 80% şi Radu Nicolae Bologa - 15%. Administrator este Valentin Corvin Popescu, directorul cotidianului Liderul de Opinie. Acesta a fost şi asociat al firmei. În 2007, Valentin Corvin Popescu îi cesiona asociatului Octavian Mihai Popescu 85% din Octav Tour. În 2008, cei doi îl cooptează în afacere şi pe Bologa. În acelaşi an, SC Octav Tour SRL se pricopseşte cu un punct de lucru de 100 m pe plaja Modern, conform contractului de închiriere 4 din 18 iunie 2008, valabil de la 18.06.2008 până la 15.09.2008. Cât despre terenul de pe Ferdinand, trebuie subliniat faptul că a fost cumpărat de la Primăria Constanţa, condusă de Radu Mazăre, prin licitaţie. Prin contractul 2518 din 8 august 2008, semnat de Radu-Ştefan Mazăre - primar, Fulvia-Antoanela Dinescu - director executiv adjunct al Direcţiei de Administraţie Publică Locală, Marcela Mariana Frigioiu - director al Direcţiei Financiare şi Valentin Corvin Popescu - în calitate de administrator al SC Octav Tour SRL, societatea cumpără de la municipiul Constanţa terenul de 350 mp, situat pe bulevardul Ferdinand nr. 33-39, lot 1, zona bloc C1. Preţul tranzacţiei a fost de 147.000 de euro fără TVA. Popescu a dat avans 29.400 de euro, iar diferenţa de 117.600 de euro a plătit-o în 12 rate de 9.800 de euro, din trei în trei luni. Plata se va finaliza, de altfel, pe 15 iunie anul acesta.' Detalii aici.

Directorul ziarului Liderul de opinie, Valentin Popescu, scrie si editoriale. Iata cateva fragmente:

'Menţinerea „enigmei“ despre târşâita afacere cu cele 290 hectare de pământ, împinsă cu hăhăieli şi ameninţări până la sfârşitul mandatului, ar trebui să-l decredibilizeze forever pe găozarul Cotrocenilor. (...) ăl ciumat din vârful Dealului se bucură încă de imunitate prezidenţială. (....) În toată această afacere cu miros greu, când apucăturile de gibon ale unui preşedinte de stat au ajuns să-i surclaseze până şi pe sforarii de case şi terenuri, ne aşteptam la cel de-al doilea om în stat să percuteze rapid şi devastator."

Contract cu un architect acuzat de implicare in demolarea ilegala a unei case cu valoare istorica din Bucuresti

6 octombrie 2012: Consiliul Judetean Constanta a publicat anuntul de atribuire al unui contract in valoare de peste 152 de mii de euro pentru servicii de proiectare arhitectura si inginerie pentru „Restaurarea, consolidarea, protectia, conservarea si punerea în valoare a sitului arheologic Cetatea Capidava”.

Atribuirea contractului s-a facut prin licitatie deschisa. Criteriul de atribuire a fost oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere economic, potrivit CJC. Au fost 5 oferte primite si doar 2 declarate admisibile. Contractul a fost atribuit la data de 7 septembrie 2012 catre S.C. ABRAL ART PRODUCT S.R.L. 
 
Valoarea initiala estimata a contractului a fost de aproape 317 mii de euro, in timp ce valoarea finala de peste 152 de mii de euro fara TVA. Diferenta dintre valoarea estimata si cea finala a contractului este de 165 de mii de euro.

S.C. ABRAL ART PRODUCT S.R.L. este firma arhitectului Aurel Ion Botez.
In februarie 2012, Botez a fost nominalizat presedinte al Comisiei Nationale a monumentelor istorice de catre ministerul Culturii, condus si pe atunci tot de Kelemen Hunor. Nominalizarea lui Botez a fost contestata de ONG-uri. Potrivit lui Nicusor Dan, presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul, citat de Hotnews din 6 februarie 2012, 'presedintele propus al Comisiei, Ioan Aurel Botez, este autorul studiului istoric in urma caruia a fost demolata cladirea din Sos. Kiseleff nr. 39. Ulterior, Tribunalul Bucuresti a constatat ca demolarea a fost ilegala.'

6 noiembrie 2012:
Consiliul Judetean Constanta a publicat un anunt de atribuire a unui contract in valoare de peste peste 2300 de euro pentru lucrari suplimentare la contractul de executie nr. 15042/03.09.2012 -"Revizuire panouri si amenajare acces Pavilion Expozitional Constanta".

Atribuirea contractului s-a facut prin negociere fara anunt de participare. Consiliul Judetean Constanta a invocat faptul ca e vorba de noi lucrari, constituind o repetare a lucrarilor existente si solicitate in conformitate cu conditiile stricte conforme cu cele stabilite in directiva pentru a justifica alegerea procedurii de negociere. Criteriul de selectie a fost pretul cel mai scazut.

Contractul a fost atribuit pe 16 octombrie 2012 catre firma MOBITOM S.A.

9 ianuarie 2013: Consiliul Judetean Constanta a anuntat atribuirea  unui contract in valoare de 60.240 de euro pentru servicii informatice.

E vorba de servicii de mentenanta si service postgarantie pentru aplicatia ,,Sistem Integrat de Gestiune a Veniturilor si Cheltuielilor Publice -ATLAS".

Atribuirea contractului s-a facut prin negociere fara anunt de participare. Consiliul Judetean Constanta a invocat faptul ca serviciile pot fi furnizate numai de un anumit ofertant, din motive tehnice
pentru a justifica alegerea procedurii de negociere fara publicarea prealabila a unui anunt de participare.

In plus, CJC sustine ca a selectat firma castigatoarea pe baza criteriului pretului celui mai scazut. A fost o oferta primita si declarata admisibila. Contractul a fost atribuit pe 19 decembrie 2012 catre firma SC ADVANCED TECHNOLOGY SYSTEMS SRL din Targoviste.

Valoarea initiala estimata a contractului a fost de 100 de mii de euro fara TVA. Valoarea finala a contractului a fost de 60.240 de mii de euro fara TVA. Diferenta dintre valoarea estimata si cea finala a contractului este de aproape 40 de mii de euro.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

11365 vizualizari

 • +15 (15 voturi)    
  acesti borfasi sunt alesi, culmea! (Miercuri, 2 aprilie 2014, 16:34)

  Piticot9 [utilizator]

  si nu e singular acest dezmat pe bani publici. De acesta s-a aflat, dar acest fel de cotropire are loc in toate consiliile judetene ce au actualmente presedinti P$D, dar nu numai. Iar acest dezmat va continua atata timp cat votul unui betiv asistat va fi egal cu a unui intelectual, ce nici nu voteaza, de altfel.
  • +3 (3 voturi)    
   Asta e numai varful varfului (Joi, 3 aprilie 2014, 1:57)

   UnOarecare [utilizator] i-a raspuns lui Piticot9

   aisbergului coruptiei.
 • +12 (12 voturi)    
  Trebuie marita acciza si extinsa! (Miercuri, 2 aprilie 2014, 17:41)

  marty70 [utilizator]

  Eu nu inteleg de unde atitia bani. Cum face fata Ponta cu doar 0.7 Euro/litru acciza?
  Pai citi litri de motorina trebuiesc sa acopere cheltuielile baronilor de 130 000 euro pe toner? Va dati seama cite miliarde de copii au facut in Constanta?
  Dumnezeule, trebuie urgent extinsa la zahar , ulei peste si carne pentru ca mai trebuiesc citeva sute de mii de euro pt hirtia de copiator
  • +2 (2 voturi)    
   acciza (Miercuri, 2 aprilie 2014, 20:20)

   sebas90 [utilizator] i-a raspuns lui marty70

   0.07 euro/litru
 • +3 (5 voturi)    
  părere (Miercuri, 2 aprilie 2014, 19:58)

  Arl [utilizator]

  Pariez că la viitoarele alegeri tot ăștia câștigă detașat.
  • 0 (0 voturi)    
   V-am dat plus pt. ca si mie mi-e teama (Joi, 3 aprilie 2014, 14:23)

   Maniu [utilizator] i-a raspuns lui Arl

   ca asa stau lucrurile!
 • +9 (9 voturi)    
  Ati vazut!? (Miercuri, 2 aprilie 2014, 20:25)

  , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator]

  E bolnav, nu?!
  Ce vreti sa stea la puscarie?!
  Pai, cine gestioneaza sumele alea imense?!
 • +8 (8 voturi)    
  Un gunoi!!!!!!!! (Miercuri, 2 aprilie 2014, 22:08)

  delacerbi [utilizator]

  ca multe altele ajuns prin imprejurari cel putin ciudate intr-o pozitie deosebita.
  Sper ca acesti procurori tineri sa tina seama doar de lege si sa ai trimita acolo unde le este locul...
 • +5 (5 voturi)    
  stiam eu (Miercuri, 2 aprilie 2014, 23:01)

  UglyKidJoe [utilizator]

  vedeti ma ca iaurtul nu face bine la prostata... uite cat a mancat porcul asta si degeaba
 • +4 (4 voturi)    
  erori (Joi, 3 aprilie 2014, 11:23)

  mihai23 [utilizator]

  Se tot face eroarea de a lega firma EXPERTISSA CONSTANTA prin care s-au derulat milioane de euro din banii judetului ,fara licitaie sau cu licitatii trucate de consilierul PSD-ist Georgescu Daniel exclusiv.Acesta nu a fost decat un paravan,firma fiind de fapt in familia lui Nicusor Constantinescu pt ca apartine vestitului ION COLTAN ,var primar cu Nicusor.
 • +2 (2 voturi)    
  O IDEE DE RUMEGAT (Joi, 3 aprilie 2014, 11:36)

  pointless man [utilizator]

  Toți, dar TOȚI, hoții din România, de la ultimul ciorditor care zulește șina de sub tren sau găina vecinului pînă la miniștri și baroni ”locali” sînt trădători. Explic: orice furt slăbește-subminează economia, adică țara. Iar o țară slabă nu se poate opune eficient agresiunilor externe. În contextul evenimentelor din Ucraina este clar unde bat. Desigur gradul de conștientizare al poziției de trădător merge de la zero în cazul unor idioți precum hoții de tablouri (olandeze) de la Carcaliu, pînă la asumarea completă a laturii politice a ticăloșiei. Spre exemplu Dinu Patriciu sau Nicușor Constantinescu știu precis că manevrele lor distrug Valahia, Mazăre sau Duicu sînt prea proști și egocentriști pentru asta. De fapt ”deștepții” îi scot în față pe maimuțoi pentru ca prostimea să stea holbată la circ în timp ce ei trag sforile. Și în spatele ultimilor stau cei foarte bine ascunși, cei care ”au tras în noi 21-22”.
  • +1 (1 vot)    
   ne conduc aceleasi nulitati ca pe vremea PCR (Joi, 3 aprilie 2014, 22:31)

   Maniu [utilizator] i-a raspuns lui pointless man

   oameni de nimic, creaturi cu chip numai de om, care traiesc pentru intestine.
 • 0 (0 voturi)    
  CJC (Duminică, 6 aprilie 2014, 1:17)

  vanghelie [utilizator]

  ati sarit tocmai cea mai de casa firma a lui Nicusor, alstom company, care castiga tot ce ofera CJC. e acceasi firma care i-a construit casa vicelui Cristinel Dragomir, cea de la agigea pe numele socrilor. plus contractele de consultanta juridica a sotiei acestuia cu toate primariile PSD din judet, inclusiv cu alstom company, pentru a-si lua Dragomir banii care i se cuveneau. iar cu valentin popescu, ziaristul cu probleme la cap, treaba e simpla: ziarul ala exista doar pentru ca mazare sa anunte chipurile licitatiile sau alte acorduri fictive. de fapt din tot tirajul ramane un singur exemplar, ca proba, iar restul ziarelor efectiv sunt aruncate.


Abonare la comentarii cu RSS


Proiect initiat de HotNews.ro si Freedom House Romania
Proiect finantat de Comisia Europeana

Platforma initiata de Freedom House si Asociatia Actori Europeni, cu sprijinul HotNews.ro in cadrul programului „Combaterea fraudei in achizitii publice”, derulat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene prin „Programul de prevenire si lupta contra criminalitatii” – Directia Generala Afaceri Interne.

Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Aceasta sectiune nu reprezinta pozitia oficiala a Comisiei Europene sau a vreunuia dintre partenererii implicati in derularea proiectului. Este o platforma pusa la dispozitia publicului care isi propune sa ajute la transparentizarea procesului de achizitii publice si la monitorizarea unor dosare importante care se afla pe rolul instantelor.

Pentru informatii despre activitatea Comisiei Europene va invitam sa vizitati adresa web a Reprezentantei CE in Romania si pagina Comisiei Europene. Informatiile despre programe finantate de Uniunea Europeana sunt accesibile in sectiunea granturi a site-ului Comisiei Europene.

Proiectul „Combaterea fraudei in achizitiile publice” urmareste sa aiba un efect benefic atat asupra capacitatii institutionale a autoritatilor romane de a solutiona cazurile de frauda, coruptie si alte infractiuni in achizitii publice, cat si asupra posibilitatilor acestor institutii de a coopera.

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by