Dosare de Achizitii Publice

Unde se duc banii in baronatul lui Duicu de la Mehedinti: de la un client DNA catre clientii DIICOT

de Redactia     HotNews.ro
Miercuri, 23 aprilie 2014, 12:20 Achizitii | Stiri


Achitiile publice facute de Adrian Duicu
Foto: Agerpres
Achiziţiile lui Adrian Duicu, şeful reţelei de corupţie din Mehedinţi: pubele, cornuri, deszăpezire si asfaltări de 30 de milioane de euro de la evazionişti, sponsori şi membri PSD. Din 2012 de când Adrian Duicu a fost ales preşedinte, Consiliul Judeţean Mehedinti a declarat oficial achiziţii de bunuri şi servicii în valoare de peste 30 milioane euro.

 • Infografic: Achizitiile lui Adrian Duicu

Nota: Foloseste sagetile stanga/dreapta fie de pe tastatura, fie de sub infografic pentru a naviga.Infograficul dinamic poate fi viziualizat si aici (si pe mobil)

Lucrările de deszăpezire, asfaltare si ecologizare a gropilor de gunoi in valoare de 17 milioane de euro sunt făcute de companiile detinute sau controlate de Sorinel Duducea, Constantin Isvoranu si  Constantin Badescu, trei oameni de afaceri din Mehedinti anchetati de procurorii DIICOT pentru evaziune fiscală si spalare de bani de peste 20 de milioane de euro.

Muzeul Porţile de Fier este renovat în schimbul a 9 milioane de euro de companiile deţinute sau controlate de oameni de afaceri precum Georgică Cornu (anchetat si el de DIICOT pentru evaziune fiscala de 14 milioane de euro) sau Cristian Burci, un apropiat renumit al PSD.
 
Instituţia condusă de Duicu a cumpărat cornuri pentru programul „Cornul şi laptele” de la societatea unui pesedist, investigat si el pentru evaziune fiscală.

Consiliul judetean Mehedinti a cumpărat coşuri de gunoi, pubele de la un sponsor al PSD Constanta. Legaturile de afaceri duc catre fostul sef al SPP, Gabi Naghi, considerat de catre jurnalista Sorina Matei exponent al gruparii generalilor Mitica Iliescu-Catalin Voicu, ce isi are originile in judetul condus acum de Duicu, Mehedinti.

Cine e Duicu

Seful suspendat al CJ Mehedinti, Adrian Duicu, este acuzat de DNA că a condus o reţea de corupţie integrată in judet. Duicu ar fi facut trafic de influenţă chiar în sediul guvernului. El ar fi incercat sa il ajute pe şeful IPJ Mehedinti, Stefan Ponea, sa obtina un post la IGP, in Bucuresti, iar pe sotia acestuia sa ajunga sefa chiar la DNA sau Parchetul general. În schimb, Duicu dorea de la Ponea sa il ajute sa castige un proces de incompatibilitate cu ANI la Curtea de apel Craiova, acolo unde sora politistului este judecatoare.

La solicitarea prim-ministrului, numitul Tobă Petre s-a prezentat la Guvern, prilej cu care aici s-a întâlnit cu numitul Duicu Ioan-Adrian, care i-a solicitat menţinerea temporară a numitului Ponea Constantin Ştefan în funcţia deţinută şi promovarea sa ulterioară în funcţia de director adjunct al Direcţiei de Ordine Publică, solicitare cu care Tobă Petre s-a arătat de acord”, se arata in referatul procurorilor DNA cu propunerea de arestare preventiva a presedintelui CJ Mehedinti, Adrian Duicu.

Adrian Duicu a ajuns şeful CJ Mehedinţi în iunie 2012. In perioada 2008-2012 a ocupat funcţia de consilier judeţean din partea PSD. Duicu conduce şi filiala Mehedinţi a PSD. Ascensiunea lui Duicu a început în 2001, când a fost numit director al sucursalei Petrom din Mehedinţi. El derula afaceri cu combustibili, presa locală notând că acesta deţinea trei benzinării. De aici i se trage si porecla de Gioni Gazolina. În aceeaşi perioadă a intrat în PSD.

Top achiziţii ale baronului Duicu:

1.    Contracte de 17 milioane euro pentru deszăpezire, asfaltări şi ecologizare castigate de firme detinute sau controlate de oamenii de afaceri Sorinel Duducea, Constantin Isvoranu si Constantin Badescu, anchetati de DIICOT pentru evaziune fiscala si spalare de bani de 20 de milioane de euro.

2.    Act aditional la contractul de peste 8 milioane de euro pentru reabilitarea Muzeului Portile de fier, atribuit milionarului Georgică Cornu de la Timişoara, anchetat si el de DIICOT.

3.    2,2 milioane euro pentru pubele şi maşini de gunoi cumpărate de la o firmă care a sposorizat filiala PSD din Constanţa condusă de baronul Nicuşor Constantinescu. Legaturile de afaceri duc catre gruparea generalilor SPP Mitica Iliescu-Catalin Voicu.

4.    Cornuri şi lapte de peste 1,1 milioane euro, furnizate de compania unui pesedist suspectat de evaziune fiscala de 2 milioane euro.

5.    Un million de euro pentru firma unui fost director de la Regia pentru activitati nucleare, fost membru PC si consilier judetean.

6.    600 de mii de euro reabilitări la acelaşi Muzeu al Porţilor de Fier. Contract adjudecat de o companie controlată de omul de afaceri Cristian Burci.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Contracte cu milionarul Georgica Cornu din Timisoara, inculpat de DIICOT pentru evaziune fiscala

1 iunie 2012: Consiliul Judetean Mehedinti a publicat anuntul de atribuire a unui contract in valoare de aproape 157 de mii de euro pentru lucrari de restaurare la Muzeul Regiunii Portile de Fier.

Atribuirea contractului s-a facut prin negociere fara anunt de participare. Este vorba de al 6-lea act aditional la contractul privind reabilitarea muzeului incheiat in septembrie 2010. Actul aditional a fost semnat cu firma Confort SA din Timisoara.

Contractul initial pentru restaurarea Muzeului Regiunii Portile de fier in valoare de aproape 8,2 milioane de euro a fost semnat in  septembrie 2010 tot cu firma Confort SA. Contractul initial a fost acordat prin licitatie deschisa. Firma Confort a depus singura oferta si a fost declarata castigatoare.  

Finantarea proiectului este asigurata din fonduri europene. De atunci au fost incheiate 6 acte aditionale in valoare de jumatate de milion de euro, toate fiind acordate prin negociere directa.

Firma lui Georgica Cornu  

Firma Confort SA din Timisoara a intrat in insolventa in septembrie 2012. Potrivit unui raport al administratorului judiciar, firma Expert din Arad (raport pe care il puteti vedea aici ) actionarul majoritar al Confort SA este firma M.C.T. Impex SRL cu peste 88 la suta din actiuni. Printre actionarii minoritari il regasim pe omul de afaceri Georgica Cornu cu peste 6 la suta din actiuni.

Potrivit unui document CNA (pe care il puteti vedea aici ) actionarul majoritar al MCT Impex SRL este Georgica Cornu cu 70 la suta din actiuni.

Cornu a sponsorizat Consiliul Judetean Mehedinti


Potrivit raportului administratorului judiciar de la Confort SA, firma Confort SA din Timisoara a sponsorizat Consiliul judetean Mehedinti cu 1.500 de lei in 2009 si cu 10 mii de lei in 2010.

Georgica Cornu si Balul Mehedintenilor

Confort SA a sponsorizat si Asociatia Fiii Mehedintiului cu 10 mii de lei in 2009 si cu 20 de mii de lei in 2011. Potrivit ziarului Buletin de Mehedinti (fost Mehedinteanul), in ultimii ani, omul de afaceri Georgica Cornu a organizat Balul Mehedintenilor, impreuna cu Asociatia Fiii Mehedintiului. Confort SA si Asociatia Fiii Mehedintiului au sediile pe aceeasi strada in Timisoara Enric Baader 11 si respectiv, 13.

Sponsorizari si pentru primariile din judetul Mehedinti

Potrivit raportului administratorului judiciar, Confort SA a sponsorizat cu sume considerabile si primariile din judetul Mehedinti. De exemplu, Primaria Severin a primit 30 de mii de lei in 2010 de la Confort SA.

Lucrari la Maternitatea din Severin. Acte aditionale incheiate prin incredintare directa

16 aprilie 2013: Consiliul Judetean Mehedinti a publicat anuntul de atribuire al unui contract in valoare de aproape 350 de mii de euro pentru lucrari de constructie la Maternitatea Spitalului Judetean Drobeta Turnu Severin catre firma Confort SA din Timisoara.

Este vorba de un act aditional la un alt act aditional incheiat in noiembrie 2009 la un contract din 1990 avind ca obiect construirea Maternitatii. Atribuirea contractului (actul aditional din aprilie 2013)   s-a facut prin negociere fara anunt de participare. CJ Mehedinti a justificat alegerea procedurii de negociere fara publicarea prealabila a unui anunt de participare prin faptul ca 'lucrarile pot fi furnizate numai de un anumit ofertant, din motive tehnice'. Criteriul de atribuire ar fi pretul cel mai scazut. A fost singura oferta primita si declarata castigatoare.

Valoarea initiala a contractului a fost de aproape 400 de mii de euro, iar valoarea finala de aproape 350 de mii de euro. Diferenta intre valoarea estimata si cea finala este de 50 de mii de euro.

9 iulie 2013: Nou act aditional in valoare de peste 376 de mii de euro incheiat intre Consiliul Judetean Mehedinti si firma Confort SA a omului de afaceri Georgica Cornu pentru lucrari de constructie la Maternitatea Spitalului Judetean Drobeta Turnu Severin.

Incheierea actului aditional s-a facut tot prin negociere fara anunt de participare. CJ Mehedinti a venit cu aceeasi justificare: 'lucrarile pot fi furnizate numai de un anumit ofertant, din motive tehnice'. Si de aceasta data a fost singura oferta primita si declarata castigatoare.
 
Valoarea initiala estimata a contractului a fost de peste 400 de mii de euro. Valoarea finala a fost de peste 376 de mii euro. Diferenta este peste 27 de mii de euro.

Cine este omul de afaceri Georgica Cornu

Pe 27 martie 2014, omul de afaceri Georgica Cornu a fost retinut fiind acuzat de DIICOT intr-un dosar de evaziune fiscala de aproape 14 milioane de euro. El este anchetat in libertate sub control judiciar, ca urmare a deciziei judecatorilor. Detalii aici.

Omul de afaceri Georgica Cornu este supranumit de presa “Regele astfaltului’ din Banat pentru ca a obtinut numeroase contracte cu statul de deszapezire si reabilitare drumuri. El a devenit cunoscut la nivel national in urma relatiei cu ‘vedeta’ TVR Marina Almasan. Detalii aici.

Potrivit revistei Forbes Romania din 2010, Georgica Cornu avea o avere estimata la 55 milioane de euro.


--------------------------------------------------------------------------------------------

Un million de euro pentru firma unui fost director de la Regia pentru activitati nucleare, fost membru PC si consilier judetean

30 mai 2013: Un contract in valoare de aproape 1,2 milioane de euro pentru servicii de constructii a unui pavilion multifunctional in cadrul proiectului “Reabilitarea Muzeului Regiunii Portilor de Fier si valorificarea lui ca produs turistic” a fost incheiat intre CJ Mehedinti  si firma CIV Group din Drobeta Turnu Severin.

Contractul vizeaza lucrari privind executia unei cladiri P+2: “structura de rezistenta, închideri exterioare, compartimentari interiore, hidroizolatii, finisaje interioare si exterioare, termoizolatii, bransare la utilitati, amenajari exterioare, alei pietonale si carosabile, platforme, rampe.”

Atribuirea contractului s-a facut prin licitatie deschisa, iar criteriul de atribuire a fost – potrivit CJ Mehedinti - pretul cel mai scazut. Au fost primate 6 oferte si doar 2 declarate admisibile.

Valoarea initiala estimata a contractului a fost de aproape 1,4 milioane de euro, in timp ce valoarea finala a fost de aproape 1,2 milioane de euro. Diferenta intre valoarea estimata si cea finala este de peste 200 de mii de euro.

Firma unui fost director de la RAAN, membru PC si consilier judetean

Potrivit Monitorului oficial din 18 iunie 2008, actionarii firmei CIV Group SRL din Drobeta Turnu Severin sunt Silviu-Ionel Cioclei si Iulian Iovanescu.

Silviu Cioclei a fost director adjunct la Regia autonoma pentru activitati nucleare din Severin, sucursala Romag Termo, adica  termocentrala Halînga din judetul Mehedinti. Regia este acum in insolventa declarata in toamna anului trecut. Potrivit ultimelor sale declaratii de avere si de interese din 2012, Cioclei detine 50 la suta din firma CIV Group din Drobeta Turnu Severin. In 2013, Cioclei nu mai figureaza cu declaratii de avere si interese la RAAN, intre timp el parasind compania.

Potrivit ziarului online indiscret.ro, informatii confirmate pentru Hotnews de surse locale, Silviu Cioclei a fost membru PC, chiar presedintele filialei judetene a partidului pana in 2007 si consilier judetean. Detalii aici:

----------------------------------------------------------------------------------------

Potul cel mare. Banii pentru drumuri

31 iulie 2013: Consiliul Judetean Mehedinti a publicat un anunt de atribuire a 2 contracte (acorduri-cadru) in valoare de peste 13,5 milioane de euro pentru servicii de intretinere si deszapezire a drumurilor judetene din judetul Mehedinti in perioada 2013 – 2016.

Atribuirea contractelor s-a facut prin licitatie deschisa. Consiliul Judetean Mehedinti sustine ca pretul cel mai scazut a fost criteriul de atribuire.

Contract pentru firma lui Duducea, un client al DIICOT

Un contract pentru intretinerea drumurilor din zona de sud a judetului Mehedinti in valoare de peste 6,7 milioane de euro a fost atribuit catre firma Via Vita Constructi S.R.L. din Drobeta Turnu Severin. Au fost doua oferte primite si doar una declarata admisibila.

Valoarea estimata a contractului a fost de peste 7,8 milioane de euro si valoarea finala de peste 6,7 milioane de euro. Diferenta intre valoarea estimata si cea finala a contractului este de 1,1 milioane de euro.
 
Cine e firma castigatoare

Potrivit presei locale, firma Via Vita apartine 'regelui asfaltului din Mehedinti', Sorin Duducea, arestat in vara lui 2013 pentru o evaziune de peste douã milioane de euro.

Iata ce scria ziarul Saptamana in Oltenia din 25 noiembrie 2013: ‘Sorinel Duducea a fost arestat pe 6 iunie 2013 pentru 29 de zile pentru sãvârsirea infractiunilor de evaziune fiscalã si spãlare de bani. Procurorii DIICOT sustin cã Duducea face parte dintr-un grup infractional constituit din 20 de persoane, specializat în sãvârsirea infractiunilor de evaziune fiscalã si spãlare de bani. Pe 5 iunie 2013, procurorii DIICOT au efectuat 24 de perchezitii pe raza judetelor Mehedinti, Dolj si Olt, la locuintele învinuitilor, precum si la sediile unor societãti comerciale. Potrivit anchetatorilor, membrii grupãrii au obtinut beneficii financiare substantiale, utilizând mai multe societãti comerciale, controlate direct sau prin persoane interpuse, prin înregistrarea în evidentele contabile a unor facturi fiscale aferente unor operatiuni comerciale fictive, în cuantum de peste 29.000.000 de lei, pentru care au dedus în mod ilegal TVA si au diminuat impozitul pe profit. DIICOT sustine cã activitatea infractionalã a fost sprijinitã de comisarul-sef Gheorghe Huza, din cadrul Gãrzii Financiare Mehedinti si de fostul director executiv în cadrul DGFP Mehedinti, Violeta Crãciun. Prejudiciul cauzat prin eludarea plãtii taxelor si impozitelor aferente bugetului de stat depãseste 2.200.000 de euro.’

Presa locala nota la acea data ca ‘Sorin Duducea a încasat de la Consiliul Judetean Mehedinti si Primãria Drobeta Turnu-Severin, în ultimii ani, pe contracte de infrastructurã, 4,5 milioane de euro pentru reabilitare de drumuri, prin firma Via Vita Constructii SRL. Via Vita, firma sotiei sale, Manuela, a încasat 7 milioane de euro din contracte pentru reabilitare sau întretinere drumuri si infrastructurã de la CJ Mehedinti si 1,9 milioane lei de la Directia Regionalã de Drumuri Craiova.’ Detalii aici.

Cine e Sorinel Duducea

Potrivit ziarului Gazeta de sud din 6 iunie 2013, ‘Duducea a fost director adjunct al Sectiei Drumuri Nationale Drobeta Turnu Severin din 2007 si pânã în februarie 2012 când a preluat functia de director general. Omul de afaceri este unic asociat al SC Via Vita Constructii (fostã Tehno Proiect). Potrivit Registrului Comertului, dar si propriei declaratii de avere, sotia omului de afaceri, Manuela Duducea, este asociatã, alãturi de alte douã persoane, într-o altã societate, Via Vita SRL, al cãrui administrator este Victor Bâlbã, ridicat si el de anchetatorii DIICOT. Potrivit declaratiei de avere, familia Duducea are în proprietate nouã terenuri, dintre care trei agricole, cinci în intravilan si unul extravilan.

Cinci din cele nouã terenuri au fost cumpãrate numai între anii 2008 si 2010. Pe lângã terenuri, familia Duducea detine si trei case, dintre care douã din mosteniri, iar una a fost cumpãratã în 2005. Sorin Duducea a mai fost în vizorul anchetatorilor, când Agentia Nationalã de Integritate a constatat un conflict de interese, iar afaceristul si-a pierdut functia de director al Sectiei Drumuri Nationale Drobeta Turnu Severin. Avocatul lui Duducea si al altor suspecti ridicati de DIICOT, Pompiliu Drãghici, a declarat cã dosarul clientului sãu a apãrut dupã ce l-a deranjat pe Sorin Frunzãverde, presedintele CJ Caras-Severin. „Duducea, care a avut lucrãri la Severin, l-a deranjat pe Frunzãverde luând licitatii si în Caras-Severin. Acesta, prin oamenii pe care îi are, a pus Garda Financiarã si s-a fãcut un dosar, care este acum la DIICOT Craiova“, a explicat Pompiliu Drãghici.’

Alti bani pentru drumuri, alt client DIICOT

Un alt doilea contract pentru intretinerea drumurilor judetene din partea de nord a judetului Mehedinti in valoare de 6,8 milioane de euro a fost atribuit catre firma Alpha  Construct Sistem S.A. din Drobeta Turnu Severin. Au fost doua oferte primite si una declarata admisibila.

Valoarea estimata a contractului a fost de aproape 7 milioane de euro si valoarea finala de 6,8 milioane de euro. Diferenta este de peste 150 de mii de euro.

Milionar in euro

Potrivit revistei Forbes Romania din 1 octombrie 2010, firma Alpha Construct Sistem din Mehedinti apartine multi-milionarului Constantin Isvoranu. In topul Forbes din acel an, Isvoranu era cotat cu o avere de 8-9 milioane de euro. “Potrivit presei locale, el este un apropiat al reprezentanţilor PSD din Mehedinţi” – noteaza revista. Detalii aici.

Contracte in Gorj la Complexul energetic Turceni

Potrivit ziarului online Gorjnews.ro din 15 iunie 2012, “afaceristul mehedinţean Constantin Isvoranu a ajuns prin Gorj acum vreo cinci ani, când s-a înfipt puternic în afacerile cu Complexul Energetic Turceni. Ulterior, când banii încasaţi fie pentru transportul ortacilor la serviciu, fie pentru închirierea de buldozere prin cariere nu au mai fost suficienţi, Isvoranu s-a reorientat spre construcţia de drumuri. A început timid, pe la primării PDL gen Săuleşti şi Dăneşti, după care a trecut la partenerii tradiţionali. În data de 31mai 2012, în ziua în care Societatea Naţională a Lignitului Oltenia a fost radiată de la Registrul Comerţului, pentru a fuziona cu complexurile ca să constituie CE Oltenia, şefii companiei, în frunte cu Daniel Burlan, şi-au făcut timp să îi atribuire lui Isvoranu un contract de 1,5 milioane de euro, pentru devierea unui drum judeţean. Este vorba de drumul judeţean 674B, în lungime de 5,5 kilometri între Roşia de Amaradia şi Negomir. Drumul a fost afectat de lucrările miniere şi SNLO îşi asumă construcţia unei noi rute. Pentru asta, în 31 mai, a semnat cu Alpha Construct Sistem un contract în valoare de peste 6.5 milioane lei.” Detalii aici.

Afaceri in guvernarea PDL

Potrivit site-ului televiziunii locale din Targu Jiu, www.tvsud.ro, ‘omul de afaceri Constantin Isvoranu are numeroase contracte încheiate cu unitățile miniere și energetice din Gorj. În perioada guvernării PDL, acesta câștiga contracte pe bandă rulantă.’

Potrivit adevarul.ro din 22 noiembrie 2013, care citeaza un raport guvernamental, “firma Alpha Construct Sistem SA a încheiat, în perioada 1 ianuarie 2010 – 31 mai 2012, 45 de contracte cu SC Complexul Energetic Oltenia în valoare de peste 82 de milioane de lei din care s-au efectuat plăţi în sumă de peste 49 milioane de lei”, adica aproape 11 milioane de euro. “În acelaşi document se mai arata că în perioada 1 iunie 2012 – 31 octombrie 2012, Complexul Energetic Oltenia a încheiat cu firma lui Izvoranu şi cu o altă firmă din judeţul Gorj, SC Trustul penru Servicii cu Utilaje Diverse Bâlteni, 9 contracte cu o valoare totală contractată de peste 45 milioane de lei, din care s-au efectuat plăţi în sumă de peste 6 milioane de lei”, adica aproape 1,5 milioane de euro.

Client DIICOT

In noiembrie 2013, Isvoranu a fost retinut de DIICOT alaturi de alte 6 persoane sub acuzatiile de evaziune fiscală şi spălare de bani. Judecatorii au decis insa cercetarea lui in libertate. Prejudiciul se ridica la aproape 6,5 milioane de euro. Detalii.

Milioane de euro pentru familie din deseuri  

Octombrie 2013: CJ Mehedinți a acordat trei contracte pentru construirea a 4 stații de transfer a deșeurilor în valoare totală de aproape peste 3,5 milioane euro. Contractul a fost împărțit în trei loturi.

Pentru construirea stațiilor Orșova și Baia de Aramă la licitații s-au înscris cinci firme, insa doar două oferte au fost admise. Câștigătoare fiind desemnată compania Via Vita Constructii SRL, deținută de Sorinel Duducea. Valoarea totală a fost de 1,7 milioane euro.

Lucrările pentru stația de transfer Strehaia. Contractul a fost de aproape un million de euro. La licitație au fost patru companii care au depus oferte din care două au fost admise. În final, căștigătoare a fost declarată compania Trustul de constructii Drobeta SA.

Oamenii lui Badescu, cel mai bogat om din Mehedinti, arestat de DIICOT

Potrivit datelor de la Registrul Comertului, firma Trustul de constructii Drobeta SA apartine lui Dorin Ciortea si Victor Sutoi. Dorin Ciortea este si administrator la compania Trans Baco a milionarului Constantin Badescu, considerat cel mai bogat om de afaceri din Mehedinti. Victor Sutoi si Constantin Badescu au fost retinuti la inceputul lunii noiembrie 2013 de procurorii DIICOT pentru evaziune fiscala de 12 milioane de euro si spalare de bani.

Doar Constantin Badescu a primit mandat de arestare. Victor Sutoi a fost eliberat cu interdictia de a nu parasi localitatea.

Cine e milionarul Badescu din Mehedinti


Constantin Badescu este unul dintre cei mai prosperi oameni de afaceri din Drobeta Turnu Severin. In topul afaceristilor, realizat in 2011 de Revista Forbes, Constantin Badescu ocupa pozitia 382 in clasament, avand o avere estimata la 10 - 11 milioane de euro si cea mai mare cifra de afaceri din judetul Mehedinti. Badescu este unul dintre oamenii de afaceri cei mai influenti din Mehedinti, proprietarul unor firme de transport local si regional, desfasoara activitati in domenii precum distributia de produse alimentare si bauturi, restaurante si constructii. Potrivit ziarului adevarul.ro, Badescu este var primar cu milionarul mehedintean, Constantin Isvoranu.

Badescu si Isvoranu sunt anchetati intr-un dosar de evaziune de 6,5 milioane de euro.

Pentru stația de deșeuri de la Vânju Mare, CJ Mehedinti a dat un contract de 800.000 euro. La licitația s-au înscris patru companii, dar numai o ofertă a fost admisă cea a companiei Alpha Construct Sistem S.A. deținută de către Constantin Isvoranu.


------------------------------------------------------------------------------------------

Pubele de peste 2,2 milioane euro pentru sponsorii partidului – legătura lui Duicu cu Nicuşor Constantinescu

Septembrie 2013: CJ Mehedinți a acordat două contracte în valoare de peste 2,2 milioane euro pentru pubele, mașini de gunoi, copactoare de deșeuri. Pentru unul din contracte a licitat o singură firmă care a fost desemnată câștigătoare. Pentru al doilea contract au depus oferte trei firme, dar a fost admisă doar o oferta. Ambele contracte au fost adjudecate de firma Gradinariu Import Export SRL din Bucuresti. Societatea este deținută de familia Grădinariu, administrator și reprezentant legal fiind Radu Grădinariu. Compania este specializată pe importul de echipamente destinate serviciilor de salubrizare.

Sponsor PSD

În 2008, Gradinariu Import Export SRL s-a aflat cu 10 mii de lei pe lista sponsorilor de partid ai PSD Constanța, feuda baronului Nicușor Constantinescu, anchetat penal și el de DNA.

Sub-furnizor al Mira Telecom, alta firma de partid

Anul trecut, Gradinariu Import Export s-a asociat cu o companie bucuresteana, Mira Telecom, pentru a castiga un contract cu Consiliul Judetean Constanta pentru achizitia de echipamente speciale de interventie pe timp de iarna in valoare de aproape 1,3 milioane de euro.

Potrivit Ziua de Constanta din 21 martie 2013: “SC Mira Telecom SRL are sediul social în Bucureşti, sectorul 2, pe strada Doamna Ghica nr. 12, bloc 1, scara 3, etaj 7, apartament 87 şi, potrivit Registrului Comerţului, a fost înfiinţată în anul 1998. Asociaţi sunt Stelian Ilie, Dănuţ Florin Modoran şi Dragoş Băsmăluţă, cel din urmă fiind şi administratorul Mira Telecom.”

Potrivit presei centrale si locale, patronul Mira Telecom, Stelian Ilie, este prieten cu fostul sef al SPP Gabi Naghi, pe vremea caruia firma a castigat numeroase contracte cu Serviciul de paza si protectie. Alte detalii aici.

NOTA: FOTO CU FOSTUL MINISTRU DE INTERNE DAN NICA, PRIMARUL CONSTANTEI RADU MAZARE SI PATRONUL MIRA TELECOM STELIAN ILIE

Gabi Naghi a fost demis de la conducerea SPP prin decizie a CSAT pe 7 decembrie 2005. Acum, el este consilier general in Bucuresti din partea PSD si decan la Facultatea de drept a Univeristatii Andrei Saguna din Constanta.

documente
Naghi si Stelian Ilie au scris impreuna in revista Delicventa juvenila din mai 2008 aparuta la editura Univeritatii Saguna din Constanta. Detalii aici.

Fostul sef al Gabriel Naghi este considerat ca facand parte din gruparea Mitica Iliescu-Catalin Voicu, care isi are radacinile in judetul Mehedinti condus acum de Adrian Duicu. Generalul Dumitru Iliescu a fost seful SPP in primul mandat al presedintelui Ion Iliescu. Fostul general SPP si fost senator PSD Catalin Voicu se afla in acest moment in detentie dupa ce a fost condamnat in aprilie 2013 la 7 ani de inchisoare pentru coruptie.

Despre gruparea Mitica Iliescu-Catalin Voicu-Gabriel Naghi a scris in detaliu pe blogul ei jurnalista Sorina Matei.

Fostul consilier la Cotroceni si fost avocat al lui Catalin Voicu, actualul senator PSD Serban Nicolae, a fost ales intr-un colegiu din judetul lui Duicu, Mehedinti.

Asociata cu un partener britanic acuzat de frauda


Potrivit adevarul.ro din 25 ianuarie 2010, Mira Telecom a fost asociata cu compania britanica ATSC ltd, acuzata de frauda.

'Firma ATSC era învinuită că a vândut dispozitive de detecţie a bombelor care nu funcţionau. Principalul beneficiar al acestor dispozitive a fost guvernul irakian, care a cumpărat, începând din anul 2005, câteva mii de bucăţi, care au intrat în dotarea poliţiei irakiene.' 'Firma Mira Telecom din Bucureşti, asociată cu firma englezească acuzată de fraudă, ATSC Ltd., a adus şi în România câteva asemenea dispozitive, care au fost livrate „unor structuri guvernamentale", după cum au declarat pentru „Adevărul" atât Stelian Ilie, unul dintre patronii Mira Telecom, cât şi James McCormick, proprietarul ATSC Ltd.'

Contracte de achizitii cu scandal la Iasi

Revenind la firma Gradinariu Import Export, in 2005, firma a fost implicată într-un scandal la Iași, unde presa locală a dezvăluit că autoritatea locală a dat firmei contracte publice fără licitație. Detalii aici

Cine e Radu Gradinariu

Radu Grădinaru a început afacerea cu importul de pubele la mijlocul anilor 90. Înainte de 89 a fost sef de sectie la uzina 23 August.

Contracte si cu pedelisti

Nu doar administrațiile conduse de pesediști i-au acordat contracte publice. În 2011 a pus mâna și pe un contract de 2 milioane de euro cu Consiliul Judetean Arad pentru livrarea de autospeciale pentru ridicarea și procesarea deșeurilor. Detalii aici.

În 2011, CJ Arad era condus de către Petru Nicolae Iotcu din partea PDL.

Compania a mai câștigat și contracte cu Primăria Capitalei. Anul acesta, compania a câștigat contracte de la: CN Aeroporturi Bucuresti SA – peste 350 de mii de euro, CJ Iași – 3,1 milioane de euro pentru echipamente pentru colectarea deșeurilor, Municipiul Bacău - 200 de mii de euro.

-------------------------------------------------------------------------------------------

Bani de la Duicu pentru o companie deţinută de omul de afaceri Cristian Burci

26 septembrie 2013: Instituția condusă de Adrian Duicu a adjudecat un contract de 600.000 euro pentru ”Reabilitarea Complexului Muzeul Regiunii Portilor de Fier si valorificarea lui ca produs turistic”.

Contractul a fost dat prin negociere directă fără anunț de participare. Contractul a fost acordat companiei ICIM ARAD S.A. Compania ICIM Arad este deținută de Astra Vagoane Arad S.A. compania care este la rândul ei detinuta de International Railway Systems care aparține omului de afaceri Cristi Burci.

Burci, omul PSD

Presa a relatat că omul de afaceri Cristian Burci este apropiat de PSD fiind colaborator al lui Miron Mitrea. Iata si un fragment din rechizitoriul DNA de trimitere in judecata a omului de afaceri Ioan Niculae si a presedintelui CJ Braila, Gheorghe Bunea Stancu pentru finantarea ilegala a campaniei prezidentiale a lui Mircea Geoana din 2009:

“Invinuitul, în calitatea sa de preşedinte al Comitetului Financiar al PSD la acel moment (Gheorghe Bunea Stancu, presedintele CJ Braila – n.r.) îi precizează martorului Burci Cristian că doreşte să atragă lângă el 3-4 importanţi oameni de afaceri care să susţină financiar PSD-ul, mai ales pentru a acoperi datoriile create în perioada de campanie electorală din toamna anului 2009 şi bănuim că nu dezinteresat. Înv.Gheorghe Bunea Stancu îi confirmă martorului Burci Cristian că a vorbit şi cu noul preşedinte al partidului – Ponta Victor, despre oamenii de afaceri pe care întenţionează să îi atragă de partea sa pentru a sprijini financiar partidul şi chiar enumeră 2 dintre aceştia: IOAN NICULAE (patron INTERAGRO – contract cu INSOMAR septembrie 2009) şi SEBASTIAN GHIŢĂ (patron ASESOFT – contract cu INSOMAR septembrie 2009)”.

Burci a preluat în 2013 trustul de presă Adevărul Holding și Prima TV.

---------------------------------------------------------------------------------------

Peste 1,1 milioane euro – programul laptele şi cornul – Aurora SA - administrata de un pesedist

19 octombrie 2013:
Consiliul Judeţean Mehedinti a scos la licitaţie programul „Laptele şi Cornul” pentru anul şcolar 2013-2014. Contractul a fost acordat companiei Aurora SA printr-o licitaţie la care a participat doar această companie. Valoarea contractului este de 500.000 euro. Pe 25 februarie, CJ Mehedinţi a mai acordat aceleiaşi companii un contract de 635.000 euro pentru aceeaşi companie. Din nou la licitaţia a dupus ofertă doar Aurora SA.

Cine e firma Aurora SA

Aurora SA este unul dintre producătorii de pâine din Mehedinţi. Compania are următorul acţionariat: Severpam - P.A.S 52%, SC Proora Impex SA 32%, alţi acţionari 15%.

Pesedist anchetat pentru evaziune de 2 milioane de euro

Compania este administrată de către Alin Udrişte, membru PSD şi fost preşedinte al TSD Mehedinţi. Proora Impex SA, companie acţionară la Aurora SA, este deţinută de Alin şi Mihai Udrişte. În ianuarie 2013, cei doi au fost ridicaţi de procurori într-un dosar de evaziune fiscală. Dosarul a pornit de la verificările Fiscului care au stabilit că Aurora SA ar fi făcut evaziune fiscală de 2 milioane de euro. Detalii aici.

Anchetati alaturi de Adrian Nastase

Atât Alin Udrişte, cât şi tatăl său au fost investigaţi în dosarul privind  privatizarea Piscicola Neamţ în anii 2000. În acest dosar a fost reclamat şi Adrian Năstase. Dosarul a fost însă clasat anul trecut. Presa a mai relatat şi că Alin Udrişte ar fi fost finul familiei Năstase.


-------------------------------------------------------------------------------------------

De la Cornul si laptele la mere pentru copii   
 
5 aprilie 2013: Consiliul Judetean Mehedinti a publicat anuntul de atribuire al unui contract in valoare de peste 68 de mii de euro pentru furnizarea si distribuirea de mere care elevii din clasele pregatitoare si I-VIII care frecventeaza învatamântul de stat si privat acreditat din judetul Mehedinti, în anul scolar 2012 - 2013.

Atribuirea contractului s-a facut prin licitatie deschisa. Criteriul de atribuire a fost pretul cel mai scazut. A fost 2 oferte primite si declarate admisibile. Contractul a fost atribuit catre Gemasoti Com SRL din Drobeta-Turnu Severin.

Valoarea initiala estimata a contractului a fost de peste 128 de mii de euro, iar valoarea finala de peste 68 de mii de euro. Diferenta dintre valoarea estimata si cea finala este de 60 de mii de euro. Potrivit Monitorului oficial, actionarii firmei Gemasoti din Severin sunt Gheorghita si Doru Tiganele.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Carburanti de la Rompetrol

13 aprilie 2013: Consiliul Judetean Mehedinti a publicat anuntul de atribuire al unui contract (acord-cadru) in valoare de peste 140 de mii de euro pentru achizitia de carburanti auto sub forma de bonuri valorice.

Atribuirea contractului s-a facut prin licitatie deschisa. Criteriul de atribuire a fost pretul cel mai scazut. Contractul a fost atribuit catre Rompetrol Downstream. 

Valoarea initiala estimata a contractului a fost de peste 180 de mii de euro, iar valoarea finala de peste 140 de mii de euro. Diferenta intre valoarea estimata si cea finala e de 40 de mii de euro.

Septembrie 2013: Consiliul Județean Mehedinti a achizționat carduri de benzină în valoare de 173 de mii de euro de la compania OMV Petrom. Contractul a fost dat prin licitație deschisă. S-a prezentat o singură firmă - OMV - care a și câștigat.

30 mai 2013: Consiliul Judetean Mehedinti a incheiat un contract in valoare de 4500 euro pentru servicii de auditare anuala a proiectului „Sistem de management integrat al deseurilor solide, in judetul Mehedinti”. 

Atribuirea contractului s-a facut prin licitatie deschisa. Contractul a fost atribuit catre firma Audit Expert din Deva. 

--------------------------------------------------------------------------------------------

Peste 100 de mii de euro pentru consultanță

August 2013: Consiliul Județean Mehedinți a cumpărat de 108.000 de euro servicii de consultanță de la compania Unitatea de Suport pentru Integrare SRL. Contractul a fost estimat inițial la peste 175 de mii de euro si a fost acordat în urma unei licitații publice la care au participat trei companii. Unitatea de Suport pentru Integrare SRL este deținută de către Sergiu Mihuț. Compania a mai câștigat licitații publice. Numele ei apare si în documentația depusă de Gabriel Resources pentru exploatarea de la Roșia Momntană.

------------------------------------------------------------------------------------------

Alti 250 de mii de euro pentru asistenta tehnica

CJ Mehedinţi a mai cheltuit 250.000 euro ca să achiziţioneze serviciile de monitorizare şi asistenţă tehnică ale unei compani care urmăreşte implementarea unui proiect finanţat din fonduri europene. Contractul câştigat de compani Nox International SRL a fost acordat prin licitaţie publică la care au depus oferte 8 companii fiind acceptate doar trei. Nox Internaţional SRL aparţine companiei franceze NGEDIA-NOX Group, specializată în consultanţă şi servicii de inginerie.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

11486 vizualizari

 • -15 (17 voturi)    
  who? (Miercuri, 23 aprilie 2014, 12:25)

  Mazeta [utilizator]

  Propaganda băsistă are o mare problemă: nici 1/100.000 de români nu știe cine naiba este Duicu. Asta nu înseamnă că are sau n-are dreptate.
  • +9 (9 voturi)    
   /// (Miercuri, 23 aprilie 2014, 13:44)

   hmara [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Bravo.
   Matur. Inteligent chiar.
   Inseamna ca a fost bine acoperit de antene, nu? Atentia s-a calat permanent pe altceva la latrine.
 • +5 (13 voturi)    
  wow! (Miercuri, 23 aprilie 2014, 12:40)

  corvus coraX [utilizator]

  Şi toate astea se întâmplă în Republica Mitică România (puneţi accentul unde vreţi)


Abonare la comentarii cu RSS
Proiect initiat de HotNews.ro si Freedom House Romania
Proiect finantat de Comisia Europeana

Platforma initiata de Freedom House si Asociatia Actori Europeni, cu sprijinul HotNews.ro in cadrul programului „Combaterea fraudei in achizitii publice”, derulat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene prin „Programul de prevenire si lupta contra criminalitatii” – Directia Generala Afaceri Interne.

Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Aceasta sectiune nu reprezinta pozitia oficiala a Comisiei Europene sau a vreunuia dintre partenererii implicati in derularea proiectului. Este o platforma pusa la dispozitia publicului care isi propune sa ajute la transparentizarea procesului de achizitii publice si la monitorizarea unor dosare importante care se afla pe rolul instantelor.

Pentru informatii despre activitatea Comisiei Europene va invitam sa vizitati adresa web a Reprezentantei CE in Romania si pagina Comisiei Europene. Informatiile despre programe finantate de Uniunea Europeana sunt accesibile in sectiunea granturi a site-ului Comisiei Europene.

Proiectul „Combaterea fraudei in achizitiile publice” urmareste sa aiba un efect benefic atat asupra capacitatii institutionale a autoritatilor romane de a solutiona cazurile de frauda, coruptie si alte infractiuni in achizitii publice, cat si asupra posibilitatilor acestor institutii de a coopera.

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by