De ce inregistreaza Romania cea mai mica rata de absorbtie a fondurilor europene. O explicatie diferita de a lui Victor Ponta

de Cititor     HotNews.ro
Joi, 5 februarie 2015, 16:17 Achizitii | Stiri


Evolutia lunara a contestatiilor depuse la CNSC
Comisia Europeana a atras atentia ca Romania inregistreaza cea mai mica rata de absorbtie a fondurilor europene. Sefa reprezentantei CE in Romania, Angela Filote, a precizat ca tara noastra nu mai are decat acest an pentru a incerca sa utilizeze cat mai mult din finantarile care au venit pe perioada 2007-2013. Premierul Victor Ponta a reactionat, afirmand ca in privinta achizitiilor publice este "o catastrofa nationala" si cauzele sunt "numeroasele contestatii depuse care blocheaza proiecte de sute de milioane de euro". Nu contestatiile reprezinta o frana in absorbtia fondurilor europene, ci, din contra, masurile luate de Guvernul actual in ultimii doi ani, scrie un cititor HotNews.ro care ne-a trimis o analiza pe aceasta situatie.

Citeste mai jos analiza integrala a cititorului HotNews.ro, care a preferat sa-si pastreze anonimatul:

"Comisia Europeana a atras atentia, miercuri, ca Romania inregistreaza cea mai mica rata de absorbtie a fondurilor europene, fiind singura tara care are o rata de 56%, cu 20% sub media inregistrata la nivelul UE. Sefa reprezentantei CE in Romania, Angela Filote, a precizat ca tara noastra nu mai are decat acest an pentru a incerca sa utilizeze cat mai mult din finantarile care au venit pe perioada 2007 - 2013. Aceasta a adaugat ca printre motivele pentru care Romania se afla pe ultimul loc in ceea ce priveste rata de absorbtie a fondurilor europene se numara "superbirocratizarea, hatisul birocratic in procedurile de accesare", dar si "schimbarea regulilor jocului in timpul jocului", lucruri pe care le reclama multi dintre operatorii economici care au facut demersuri pentru a accesa respectivele surse de finantare.

Imediat dupa declaratia oficialului CE in Romania, premierul Victor Ponta a reactionat, afirmand ca in privinta achizitiilor publice este 'o catastrofa nationala'. Fara a sublinia motivele reale pentru care Romania inregistreaza cea mai mica rata de absorbtie a fondurilor europene din UE - motive de alftel invocate de oficialul CE - primul ministru a aruncat 'pisica' pe ... 'numeroasele contestatii depuse care blocheaza proiecte de sute de milioane de euro'. 'La fonduri europene mi-am asumat ca trimitem in aceasta sesiune pachetul legislativ cu achizitiile. E o catastrofa nationala ce se intampla cu achizitiile. Ani de zile stam, C.N.S.C., Curte de Apel, se retrimite si ne ajunge cutitul din 31 decembrie la os si noi tot suntem in contestari. Proiecte de sute de milioane de euro care de doi ani, de trei ani se plimba intre instanta, C.N.S.C. si autoritatile contractante', a declarat Victor Ponta.

Specialisti in domeniul achizitiilor publice, dar si reprezentanti ai patronatelor, au reactionat imediat la declaratia premierului. Acestia sustin ca nu contestatiile reprezinta o frana in absorbtia fondurilor europene, ci, din contra, masurile luate de Guvernul actual in ultimii doi ani, care 'au contribuit la superbirocratizare pietei achizitiilor publice, la intrarea si pastrarea in sistem a unor functionari publici incompetenti sau corupti, la facilitarea atriburii cu dedicatie catre clientela politica a unor contracte publice, ori la incercarea de a bloca accesul anumitor operatori economici pe piata'.

Pentru a demonstra faptul ca rata de absortie a fondurilor europene nu are legatura cu contestatiile formulate de catre operatorii economici, sursele citate au invocat cateva dintre masurile luate in ultimii doi ani de Guvernul Ponta care au afectat grav piata achizitiilor publice.

1. Legea nr. 193/2013 privind aprobarea OUG nr. 77/2012 pentru modificarea si completarea O.U.G. nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii, act normativ publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 387/28.06.2013 si intrat in vigoare la 1 iulie 2013.

Printre modificarile cuprinse in respectivul act legislativ s-au numarat:
 • cresterea pragului pentru achizitiile publice fara licitatie de la 15.000 de euro la 30.000 euro pentru produse sau servicii si la 100.000 euro pentru lucrari;
 • excluderea regiilor autonome si a companiilor de stat la care statul este actionar de pe lista autoritatilor contractante obligate sa organizeze licitatii pentru a contracta servicii sau lucrari;
 • anularea procedurilor de atribuire si reluarea competitiei in cadrul acordurilor cadru.
Practic, dupa aparitia acelui act normativ, toate contractele pentru lucrari avand o valoare de sub 100.000 euro s-au putut acorda direct clientelei politice de catre institutiile publice manageriate politic (primarii, consilii judetene, ministere etc), fara a mai fi nevoie de organizarea unei licitatii publice. Ca urmare a acestei masuri guvernamentale, numarul procedurilor de achizitie publica pentru care s-au organizat licitatii in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (S.E.A.P.) a scazut constant, odata cu valoarea procedurilor pentru care s-au organizat licitatii publice.

Astfel, daca in 2011 in cadrul platformei de comunicare utilizata in procesul de atribuire a contractelor de achizitie publica au fost initiate un numar de 28.597 proceduri de achizitie publica, numarul acestora a scazut constant, la 27.656 in 2012 si la numai 19.342 in anul 2013. Practic, se observa cu ochiul liber ca decizia Guvernului de a majora pragurile pentru achizitiile publice fara licitatie a condus la o scadere a cu 30,06% a procedurilor organizate in cadrul platformei electronice de comunicare utilizata in procesul de atribuire a contractelor de achizitie publica.

Insa decizia Guvernului Ponta nu a fost vizibila doar in S.E.A.P, ci si la C.N.S.C. Astfel, numarul contestatiilor formulate la C.N.S.C. de catre operatorii economici a scazut cu 4,3%, de la 5.997 in 2012, la 5.739 in 2013, ceea ce a inseamnat o diminuare cu 4,3%.

2. Modificarea regulilor privind achizitiile publice, prin OUG nr. 51/2014 pentru modificarea si completarea OUG nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 486/30.06.2014 si care a intrat in vigoare la aceeasi data.

Motivul invocat de Guvernul Ponta pentru introducerea respectivei reglementari a fost acela al 'protejarii autoritatii contractante de riscul unui eventual comportament necorespunzator al operatorilor economici contestatori'. Practic, prin respectivul act normativ, societatile care contesta licitiatiilor publice au fost obligate sa constituie o garantie financiara de "buna conduita", care va fi retinuta integral in cazul in care contestatia acestora este respinsa.

In plus, conform respectivelor reglementari, regiilor autonome sau companiilor nationale/societatilor comerciale care nu sunt autoritati contractante, dar al caror capital integral ori majoritar este detinut de stat, pentru atribuirea contractelor de furnizare/prestare de servicii/executie de lucrari a caror valoare estimata depasea pragul de 30.000 de euro pentru produse si servicii sau 100.000 de euro pentru achizitii de lucrari, le-a fost permis sa nu mai elaboreze norme procedurale interne care sa asigure respectarea principiilor nediscriminarii si egalitatii de tratament, transparentei, proportionalitatii si recunoasterii reciproce.

Masura, impusa fara consultarea actorilor de pe piata achizitiilor publice, nu a vizat insa indreptarea unor probleme intalnite in practica licitatiilor publice, ci a urmarit sa introduca noi obstacole in calea operatorilor economici care contestau acte nelegale ale autoritatiilor contractante, pe parcursul procedurii de atribuire, tinand cont de cuantumul garantiei 'de buna conduita': de la 1% din valoarea estimata a contractului, pana la 100.000 de euro. Referindu-se la cuantumul garantiei 'de buna conduita', expertii in achizitii publice il considera 'disproportionat si exagerat de mare raportat la scopul pentru care a fost instituita aceasta, respectiv de a proteja autoritatea contractanta de riscul unui eventual comportament necorespunzator al operatorilor economici, in conditiile in care nu a fost clarificata juridic sintagma riscul unui eventual comportament necorespunzator si in ce se poate materializa respectivul comportament necorespunzator al unui participant la o procedura de achizitie publica'.

Practic, in loc sa fluidizeze procedurile de atribuire a contractelor de achizitii publice, reglementarea Guvernului Ponta nu a facut decat sa protejeze autoritatile contractante, incalcand Directivele europene care nu vorbesc despre protejarea acestora in fata operatorilor economici, ci despre cai de atac eficiente si accesibile prin care sa se garanteze respectarea dispozitiilor comunitare, in special intr-un stadiu in care abaterile pot fi corectate. In mod cu totul surprinzator, IMM-urile nu au beneficiat de reducerea cu 50% a cuantumului garantiei de buna conduita, astfel cum beneficiaza in cazul criteriile legate de cifra de afaceri, de garantia pentru participare si de garantia de buna executie (conform art. 16 al. 2 din Legea nr. 346/2004, privind stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii), desi pentru identitate de ratiune, legiuitorul ar fi trebuit sa permita acestora sa constituie garantia de buna-conduita tot la jumatate din valoare.

Acest lucru reiese din considerentul nr. 87 continut de noua Directiva 2014/25/UE, in care leguitorul european a inteles sa reglementeze expres faptul ca 'achizitiile publice ar trebui adaptate la necesitatile IMM-urilor', astfel ca entitatile contractante ar trebui sa fie incurajate sa utilizeze Codul celor mai bune practici inclus in documentul de lucru al serviciilor Comisiei din 25 iunie 2008, intitulat 'Codul european al celor mai bune practici care faciliteaza accesul IMM-urilor la contractele de achizitii publice' (n.n - documentul ofera indrumari cu privire la modul in care acestea pot folosi cadrul de achizitii publice, astfel incat sa faciliteze participarea IMM-urilor).

Insa pentru executiv nu a contat faptul ca CE considera mai important sa protejeze cheltuirea eficienta a banilor publici, inclusiv concurenta pe piata si nu autoritatea contractanta de principiul liberului acces la justitie, a persoanei vatamate, principiu de baza intr-un stat de drept. Astfel ca respectivele reglementari au obligat operatorii economici care participa la proceduri de achizitie publica sa constituie, pe langa garantia de participare, si garantia de buna conduita pentru a putea contesta acte nelegale ale autoritatii contractante.

Statisticile oficiale arata ca dupa introducerea garantiei 'de buna conduita', numarul contestatiilor formulate de operatorii economici s-a diminuat considerabil.


Practic, daca in anul 2013 la C.N.S.C. au fost formulate un numar de 5.739 contestatii, in anul 2014 numarul acestora a scazut la 3.753 (-35%). Insa diminuarea numarului contestatiilor s-a observat pregnant in semestrul al doilea al anului 2014, adica imediat dupa intrarea in vigoare a masurilor dispuse prin OUG nr. 51/2014 pentru modificarea si completarea O.U.G. nr. 34/2006. Astfel, in semestrul al doilea al anului 2014 la C.N.S.C. au fost formulate doar 1.108 contestatii, ceea a insemnat o scadere cu 41,89% comparativ cu primul semestru al anului mentionat (2.645 contestatii), respectiv cu 63,22% comparativ cu perioada similara a anului 2013 (3.013 contestatii). Per ansamblu, masura guvernului Ponta - dovedita recent neconstitutionala, a facut ca in anul 2014 numarul contestatiilor formulate la C.N.S.C. sa se diminueze comparativ cu anul 2013 cu 34,6% (1.986 contestatii).

Alte argumente care contrazic afirmatia premierului referitoare la faptul ca vinovate de absorbtia scazuta a fondurilor europene ar fi contestatiile formulate de operatorii economici - sunt statisticile oficiale care arata ca numarul plangerilor inregistrate la C.N.S.C. au scazut cu peste 58% in 2014 (3.753 contestatii) comparativ cu 2009 (9.019 contestatii).

De precizat faptul ca in 2015 se preconizeaza ca numarul contestatiilor formulate in cadrul procedurilor de achizitie publica sa scada la aproximativ 3.000, gratie modificarilor legislative care vor fi operate la nivel european.Interesant este faptul ca desi garantia de buna conduita a fost recent declarata neconstitutionala, totusi ea opereaza in continuare, din cauza faptului ca Decizia Curtii Constitutionale nu a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei - institutie subordonata Executivului.

3. Declaratiile premierului Victor Ponta - conform carora piata achizitiilor publice din Romania reprezinta este 'o catastrofa nationala' din cauza 'numeroaselor contestatii depuse care blocheaza proiecte de sute de milioane de euro' - sunt contrazise atat de statisticile referitoare la contestatii, cat mai ales de ultimul raport MCV. Documentul respectiv remarca faptul ca nu contestatorii sau contestatiile sunt vinovate pentru gradul scazut de absorbtie a fondurilor europene, ci lipsa de 'apetit' a Guvernului pentru reglementari clare si corect aplicate. CE atrage atentia executivului in privinta 'numarului insuficient de profesionisti in domeniul achizitiilor publice' si a 'utilizarii repetate a exceptiilor care afecteaza transparenta si deschiderea pietei achizitiilor publice si creeaza potential pentru coruptie'. Raportul MCV sustine ca CNSC reprezinta 'un filtru eficient in prevenirea unui numar substantial de nereguli in procedurile de achizitii publice, atat in cazul de la nivel national si de proiecte europene finantate'.

Aspectele identificate de expertii CE pe piata autohtona a achizitiilor publice includ o combinatie de mai multi factori ce lezeaza de capacitatea achizitorilor publici, precum:
 • lipsa de stabilitate si fragmentarea cadrului juridic;
 • sistemul institutional;
 • calitatea concurentei in domeniul achizitiilor publice.
In acest context, raportul subliniaza ca exercitiul formularii de contestatii in procedurile de achizitie publica se datoreaza 'nivelurilor ridicate de coruptie, frauda si conflict de interese'.

Documentul elaborat de CE insista asupra faptului ca 'autoritatile de la nivel local sunt afectate in special de lipsa de transparenta in alocarea de fonduri publice pentru proiecte de achizitii publice, iar riscurile de coruptie in atribuirea contractelor de achizitii publice la nivel local fiind substantial'. Mai mult, raportul MCV scoate la iveala ca 'numarul de profesionisti in domeniul achizitiilor publice pare a fi insuficient in raport cu volumul de munca in acest domeniu - ceea ce conduce la documente de licitatie inadecvate care declanseaza plangeri din partea operatorilor economici si face evaluarea si executarea contractelor dificile'.

'Utilizarea repetata a exceptiilor afecteaza transparenta si deschiderea pietei achizitiilor publice si creeaza potentialul pentru coruptie', atrage atentia CE, facand aluzie la documentatiile prost intocmite de autoritatile contractante (n.n. - in multe cazuri realizate de un competitor pentru cineva anume), la acceptarea unor competitori cu oferte copiate dupa devizele intocmite pentru documentatia de atribuire, precum si la alte nereguli. Ca atare, este absolut normal sa existe contestatii, insa se observa ca numarul acestora a scazut dramatic ca urmare a masurilor impuse de Guvernul Ponta. Totodata, raportul sustine ca 'responsabilitatile institutiilor in domeniul ex-ante se suprapun, iar cooperarea inter-institutionala este insuficienta'. Din acest motiv, expertii CE sustin ca 'ramane dificil sa se anuleze contractele care au fost incheiate in ciuda unui conflict de interese, in special daca acestea au fost deja (partial) executate'.

In privinta C.N.S.C., raportul MCV subliniaza ca institutia 'actioneaza ca un filtru eficient in prevenirea unui numar substantial de nereguli in procedurile de achizitii publice, atat in cazul de la nivel national si de proiecte europene finantate'.

De altfel, expertii europeni s-au pronuntat deseori in privinta rolului benefic al C.N.S.C. si la numarul de contestatii, subliniind ca numarul acestora in materia achizitiilor publice din alte state membre este mai redus decat in Romania, insa nu pentru ca acele state limiteaza accesul operatorilor economici la instante, ci pentru ca procedurile de atribuire si deciziile autoritatilor contractante sunt luate pe criterii de eficienta economica, legalitate si transparenta.

Ca atare, solutia pentru absorbtia fondurilor europene, dar si pentru reducerea numarului de contestatii trebuie sa fie un cat mai riguros si eficient control de legalitate al actelor autoritatilor contractante preocupate de cheltuirea eficienta a banilor publici, si nu impunerea de catre Guvern a unor noi obstacole birocratice, ori decredibilizarea (chiar si voalata) a unor institutii esentiale pe piata achizitiilor publice.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

48249 vizualizari

 • +10 (16 voturi)    
  parerea mea... (Joi, 5 februarie 2015, 18:06)

  lili [anonim]

  Cauza o constitue lipsa profesionistilor, adica incompetenta ce colcaie in adminsitratia publica romanesca, faptul ca NU ajung PROFESIONISTI in administratia publica locala si centrala, ci clientela politica incompetenta si corupta!
  Voi stiti ce oameni lucreaza in administratiile locale, in orasele, comunele si satucurile patriei?!
  Nici o sansa sa faca ei proiecte, sa reallizeze ei ceva pentru comunitate, la fel este si in administratia centrala, in Ministere si in toate institutiile centrala colcaie clientela politica incompetenta pusa pe furat ca sa-si recupereze banii din care si-au cumparat posturile!
  Nu sunt in stare sa elaboreze proceduri eficiente pentru absorbtia banilor europeni!
  Cu astia nu are nici o sansa Romania sa atinga grad mare la absorbtie!
  • +7 (11 voturi)    
   incompetenti si SPAGARI ! (Marţi, 10 februarie 2015, 15:13)

   Excelsior [utilizator] i-a raspuns lui lili

   Toti trag piciorul daca nu sunt "cointeresati"...de ce sa-si bata capul sa face ceea ce sunt platiti sa faca daca "vremea trece leafa merge" si asa?
  • +6 (8 voturi)    
   Parerea mea... (Marţi, 10 februarie 2015, 16:09)

   RRP [utilizator] i-a raspuns lui lili

   La tot ce ati specificat in comentariu se adauga mafia celor care analizeaza dosarele. Fara spaga grasa nu capeti bani de la UE. Daca ar incerca cei din presa sa incerce sa faca un fflagrant ar putea dovedi spusele mele. Cei din ministere te conduc catre firme de asa zisi "experti in proiecte cu fonduri UE" care sa te "consilieze" ce trebuie sa scrii in acele proiecte. Costul consilierii reprezinta spaga. Vrei bani UE tre sa platesti spaga
  • +3 (3 voturi)    
   de ce inregistram (Marţi, 24 februarie 2015, 10:37)

   geo [anonim] i-a raspuns lui lili

   Cand apar ceva nou trebuie personalul pregatit si apoi sa i se ceara ceva UE cand a primit tara trebuia sa trimita specialisti sa instruiasca apoi sa ii examineze ,apoi sa ii urmareasca daca se pricep sa puna in practica nutatea Nu tronc-hodoronc ceri ce nu se poate de la cel din CATUN unde are mare nevoie de noutate dar nu are canalizare ,apa tv pc, Protectia consumatorului trebuie sa verifice daca specialistii au respectat intru-totul legislatia UE si a loculuiIn fiecare microsocietate specilistul de la primarie sa faca tot ce trebuie ptr unitatile de care raspunde primariaEX; scoala nu incepe anul daca nu are aviz asa si biserica .dispensarul gradinitele caminele de varsta a 3a soselele,fermele,magazinele [wc-urile si canalizarile acestora etc sa aiba avizul NU are i se aplica coercitia specialistului care nu a prognozat si a primarului[sa fie specialist in domeniu in care este propus de un partid si nu un neica] ca nu a vegheat Legi sunt dar nu s-au aplicat ]
  • +1 (1 vot)    
   Normele sunt prea birocratice (Marţi, 24 februarie 2015, 21:10)

   Mihai [anonim] i-a raspuns lui lili

   Profesioniștii lipsesc pt ca sunt impusi sa faca niste cursuri de la care nu invata nimic,iar normele de implementare a unui proiect sunt prea stufoase si se lovesc de o birocratie prea mare...
   • 0 (0 voturi)    
    Pentru tine, bugetar (sunt impusi sa faca niste .. (Vineri, 27 martie 2015, 14:52)

    vyktorp [anonim] i-a raspuns lui Mihai

    Citat de la tine ,,Profesioniștii lipsesc pt ca sunt impusi sa faca niste cursuri''. Este clar că eşti bugetar şi ai gândire deformată, adică nu gândeşti decât ca între ,,bugetari''
  • +2 (2 voturi)    
   voi ziceti ca eu sunt nebun (Joi, 12 martie 2015, 20:03)

   ciufy [utilizator] i-a raspuns lui lili

   intr-un alt articol am comentat ca daca ii dau eu personal maine statului roman 100 miliarde euro si ii zis: fa autostrazi, ia spaga, fa-le duble ca pret, etc, numai fa-le odata, toti pe forum mi-au zis ca ei nu sunt prosti, ca din contra, sunt destepti, ca uite ce bani fac din studii de fezabilitate. Eu va zic inca odata: la studii de fezabilitate se pricep si doar la atat.
   Maine daca ii dai guvernului 100 miliarde euro sa ne umple tara de autostrazile desenate, fara sa ceri explicatii cum au cheltuit banii, astia is asa de prosti incat chiar nu stiu ce sa faca cu banii, cum sa construiasca.
   Ia uitati-va la toti aia care au castigat a loto 6/49 milioane de euro... mai exista vreunul care sa aiba vre-un ban? NU! Educatia lor financiara a fost la pamant.
   Asa si cu statul roman si cu functionarii sai: sunt atat de prosti incat daca le dai un ban sa faca ceva + comisionul lor+ comisionae peste comisioane, astia chiar nu stiu sa faca.
  • 0 (0 voturi)    
   Fonduri europene (Miercuri, 29 aprilie 2015, 12:50)

   smaranda [anonim] i-a raspuns lui lili

   Ăsta este adevărul curat! Lipsa profesioniştilor!Cei capabili, au plecat sau ,sunt la pensie,iar cei tineri,au făcut cîte 3 facultăţi şi nu sunt în stare nici să scrie corect!
   Cînd ţara a intrat în UE , guvernul ar fi trebuit să se gîndească punctual(pas cu pas) ce trebuie să facă pentru a putea accesa la maxim fondurile europene. Din păcate lumea e învăţată să amîne treburile pînă in ultimul moment ,iar atunci cînd "se strînge laţul" să facă totul în grabă şi de mîntuială.Ăsta este unul din cele mai mari "defecte" a românului, moştenit de dinainte de revoluţie!
 • +3 (3 voturi)    
  de ce va mirați? (Joi, 5 februarie 2015, 18:51)

  timp tamp [utilizator]

  La vv pagymitomanu' totul e pe dos: ce e mic devine mare, ce e tare se înmoaie, el nu fură doar adună, el consens vrea să înjure fără rușine, se ascunde de răspundere după fuste și pulpane.
  • 0 (0 voturi)    
   Din pacate (Duminică, 5 aprilie 2015, 11:53)

   marcel [anonim] i-a raspuns lui timp tamp

   aveti perfecta dreptate. In schimb se cheltuie bani pe tot felul de festivitati, aniversari, n-spe mii de sarbatori traditionale sau inventate, in timp ce majoritatea satelor sunt inca in evul mediu, fara apa curenta, fara canalizare, fara medici. Scolile din mediul rural (si nu numai) se prabusesc, in timp ce primariile nu numai ca nu atrag fonduri europene, dar cheltuie aiurea si putinii bani care ii au.
 • +5 (5 voturi)    
  Opinie (Joi, 5 februarie 2015, 20:06)

  Adrian Popescu [anonim]

  S-a gindit vreodata legiuitorul sa se aseze la masa cu mediul privat si sa se informeze macar, asupra modului in care vede acesta din urma ca ar trebui sa se desfasoare licitatiile ?
 • -7 (11 voturi)    
  Cititorul Anonim (Joi, 5 februarie 2015, 21:24)

  Slorin Falam [anonim]

  Fac pariu ca cititorul vostru anonim lucreaza la C.N.S.C., ca doar aia de acolo au statistici „oficiale” nepublicate nicaieri. Un cititor mai anonim de cretin nu ati gasit si voi?
 • +1 (3 voturi)    
  Neimplicarea specialistilor (Sâmbătă, 7 februarie 2015, 21:21)

  Amelia [anonim]

  O cauza majora a absorbtiei scazute este desigur lipsa competentelor celor din autoritatile locale de a depune si gestiona proiecte. Slaba pregatire a celor ce lucreaza in sistem e data pe de o parte de modul clientelar in care se fac angajarile dar pe de alta parte de foarte slaba retribuire a celor ce implementeaza proiecte....ceea ce duce la plecarea specialistilor din primarii.
 • +5 (7 voturi)    
  ponta (Marţi, 10 februarie 2015, 16:17)

  kripton [utilizator]

  oare se mai indoieste cineva ca v ponta este pus acolo ca sa nenoroceasca tara asta? evident ca daca am absorbi fondurile nu am mai avea saracie si criza economica si nici nu am mai fi la mana FMI. deci romania trebuie tinuta in rahat si ponta pt asta este pus acolo.
  tipul merita puscarie pe viata pt raul facut acestui popor.
  • +1 (1 vot)    
   lasa-ma! (Joi, 5 martie 2015, 15:14)

   costa [anonim] i-a raspuns lui kripton

   Ponta e de tot risul, exact, asa este. Poate PSD ar trebui dat in judecata ca isi permite sa-l tina pe acest tinar traznit in frunte.(nu cred ca este posibil). Dar...o consecinta a acestui fapt ar fi ca ar trebui sa vina la putere ceilalati, care isi fac incalzirea acum. Si din nou intram in aceeasi morisca, doar stim cine este PNL si ce pot face ei
  • -2 (2 voturi)    
   ....V.PONTA! (Vineri, 6 martie 2015, 12:40)

   Emanoil [anonim] i-a raspuns lui kripton

   ...daca-i asa! ce se poate spune despre cel mai incompetent prim ministru BOC! care a dus PIBul la -9 la suta, care a fost carpa fostului presedinte si a semnat si el imprumutul de 20 miliarde $ de la FMI bani care sunt platiti pana la ultima rata de catre GUVERNUL PONTA!!!!! ,ce-l care a adus ROMANIA pe ce mai mare crestere economica din U.E sa mai aducem aminte de cele mai mari fraude aduse ROMANIEI de sute de milioane de euro ( tot din acea perioada) HOTO-CEDARILE avand in vedere actiunile ACTUALE ale justitiei eliberate cu adevarat de sub controlul fostului presedinte.

   ...SE OFTICA,FUNDAMETALISTII PDListi(acum ascunsi) sub pulpana PNLista, care clameaza ca daca Dl.Johannis a fost ales presedinte se datoreaza si lor! eroare, ghinion!( crezand ca poporul de care si-au batut joc va ierta!)

   ...ca prim ministru Dl.Ponta a returnat mare parte din banii imprumutati de guvernul Basescu dela FMI,a dat inapoi banii ilegali taiati de guvernul Basescu dupa ce Curtea Europeana a constatat ca banii opriti au fost o greseala voluntara! si multe altele!
   ... doar daca ai facut parte din acel guvern de cea mai mare rusine poti sa scrii asa ceva!
 • +4 (4 voturi)    
  Pana la CORUPTIE este Studiul de fezabilitate... (Marţi, 10 februarie 2015, 19:17)

  St. Jorin [anonim]

  Ca sa te califici it trebuie - Studiul de fezabilitate, inclusiv Avize si Acorduri si totodata Valoare investitie pe norme de deviz general.
  Sa obtii acordul de mediu, it trebuie TOT ( tehnologie, bilanturi de masa si termice, fise de date echipamente, planuri vizate spre "neschimbare" etc. ). TOT! Astea nu se pot face decat daca stii castigatorul licitatiei lucrarilor de executie si furnizorilor de echipamente/tehnologie, ce va fi organizata dupa aprobarea dosarului (!!!!) si care viitor castigator, iti pune la dispozitie, in avans ( cu 2 ani) know how si tehnologie!!!!
  Ca sa ai sansa de aprobare a dosarului deci bati palma cu viitorul castigator al licitatie publice de peste 2 ani. Curat romaneste.
  alta cale este sa faci SF mai general, cu tehnologie veche si stiuta dar atunci cheltui banii fara spor.
  si in 2 ani se schimba conditiile de piata...
 • +3 (5 voturi)    
  Motivul e foarte simplu (Miercuri, 11 februarie 2015, 10:24)

  ciriano [anonim]

  E mult mai greu, spre imposibil, sa furi bani din fondurile europene. Prefera sa nu faca nimic decat sa faca gratis, adica fara sa fure ceva. Nu e vorba de competenta, stiu cum sa urneasca treaba, ci despre cointeresare.
  Deasemenea ca sa poti initia ceva ai nevoie de ceva bani si bancile nu te ajuta deloc.
  Al treilea aspect este ca hotii traditionali au DNA pe cap si structura mafiota care se alimenta chiar si din aceste surse e pe duca iar oamenii din teritoriu nu prea mai stiu pentru cine lucreaza. Desigur, Statul Roman ii plateste dar confuzia e majora.
  • +1 (1 vot)    
   nu prea... (Joi, 19 februarie 2015, 13:22)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui ciriano

   Autoritatile si cei care raspund la numele UMP sunt cam slabuti - intrarea acolo s-a facut, in multe cazuri, pe bani, pile, zambete si poate mai mult... Competenta este un cuvant rar acolo si de aceea apare si infloreste in asemenea proportie prostia si birocratia...

   Competentii elimina birocratia din sistem, ridica barierele administrative si fluidizeaza procesele si procedurile, si nu au teama ca regulile simple si clare aduc mai multi jucatori in piata.

   Bancile si-au schimbat atitudinea - ar vrea niste clienti pe fonduri europene si si-au imbunatatit relationarea cu potentialii clienti.

   Hotii traditiionali evident ca acum sunt confuzionati - dar ei nu fac decat ceea ce vor hotii cei mari - adica hotii aia politici. Acum ca intra toti la racoare - DNA sa ne traiesti - este exact cel mai bun moment pentru a face consultanta adevarata.

   Garantat pe fondurile europene nu poti sa furi - daca astazi ai furat, maine te vor cauta sa le dai banii inapoi si cu dobanda - UE cat de mult te apreciez ca tu pe noi vrei sa ne inveti sa nu furam!
  • 0 (0 voturi)    
   ce iei pe mere, dai pe pere (Joi, 16 aprilie 2015, 13:13)

   iri [anonim] i-a raspuns lui ciriano

   ati facut cumva vreo analiza comparativa a fondurilor UE primite versus impozitele si taxele pe care trebuie sa le platesti in momentul in care incepi sa-ti desfasori activitatea in conditiile cerute pentru obtinerea fondurilor? dupa ce mai scazi si spaga aferenta obtinerii lor, poti avea surpriza ca banii ramasi sa fie...sublimi dar mai ales inexistenti.
 • +3 (3 voturi)    
  Se contestă dar dacă sunt ok .... (Miercuri, 11 februarie 2015, 14:10)

  Adrian [anonim]

  ... se merge mai departe. În instanță ajung acele achiziții despre care CNSC zice că nu sunt în regulă. De ce nu sunt în regulă? Pentru că se fac în așa fel încât să câștige unii iar ceilalți se supără că nu au și ei parte din cașcaval și se tot ceartă până nu mai rămâne nimic. Problema nu este doar asta ci și aceea că, după ce se fac achizițiile, deși se cumpără de 10 ori mai scump decât în orice altă parte a lumii, ceea ce se livrează este de cea mai proastă calitate. Așadar, VVP nu are dreptate, e doar o scuză pentru că el habar n-are, de fapt, ce trebuie să facă. De când e PM nu a făcut absolut nimic pentru că nu știe și nu poate dar nici n-are bunul simț să își aleagă niște băieți care chiar știu meserie, se înconjoară de toți terminații. Măcar de s-ar da la o parte să-i lase pe alții mai deștepți ... dar nici asta nu vrea.
 • +2 (4 voturi)    
  nu se pot fura bani din fondurile ue (Sâmbătă, 14 februarie 2015, 16:41)

  chitu [anonim]

  nu se poate fura fin fondurile eu... asa ca sunt lasate de izbelishte si se trece la furat de altundeva
 • +1 (1 vot)    
  procopiudan@yahoo.com (Duminică, 15 februarie 2015, 20:56)

  procopiu dan [anonim]

  Pe langa incompetenta, banii europeni se fura greu. Asa ca atata timp cat hotii calaresc tara, ei nu au interes sa o si dezvolte. O tara pustiita e mai usor de furat si mai ales de pus la masa mafiei transnationale!
 • +1 (3 voturi)    
  Fonduri europene pierdute (Miercuri, 18 februarie 2015, 11:26)

  oana [anonim]

  buna!
  Cauze ale ratei mici de accesare a fondurilor europene:
  1.Hatisul birocratico-legislativ creat cu rea-intentie
  2. Incompetenta la toate nivelurile de conducere,organizare si executie
  3. Coruptia endemica-subliniez,o cauza majora
 • 0 (2 voturi)    
  Realitatea (Miercuri, 18 februarie 2015, 16:21)

  Cheie primara [utilizator]

  SF-ul este semnat, iar proiectele majore au si decizie de l Comisie in momentul semnarii contractului de finantare. Prin absorbtia fondurilor europene se intelege executia lucrarilor cat si dovedirea cu acte ca acestea s-au executat conform legilor.
  Inainte sa se execute lucrarile trebuie intocmit DA-ul si pentru contractele de tip FIDIC rosu si PT-ul si abia apoi incheiata licitatia. Dupa ce s-a semnat contractul de lucrari se da ordinul de incepere si pot fi executate lucrarile si deci absorbite fondurile.
  Daca in procurement plan licitatia este prevazuta 3 luni si dureaza in medie un an si doua luni dar se ajunge si la 2 ani cum sa fie absorbite fondurile? Multe contracte au consumat timpul destinat executiei pentru achizitii. Cum sa faci lucrari prevazutea fi executate in 2-3 ani in 10 luni? Dar si perioada de executie este optimista.
  In executie se intampina deasemenea probleme majore, de suprapuneri intre lucrari, de autorizare a lucrarilor si in special de Antreprenori care nu inteleg sa-execute lucrari si recurg la avocati care speculaza prevederi contractuale.

  Deci OUG 51 a fost salutara, din pacate trebuia adoptata in 2007.
 • +1 (1 vot)    
  fonduri (Vineri, 20 februarie 2015, 7:58)

  cal batran [anonim]

  Foaie verde ca alunu'
  Ca romanu' nu-i niciunu'
  Ca din doi...te fura unu'.

  Atitudinea si caracterul diferentiaza natiunile! Asumarea responsabilitatii la romani este o mare durere de cap.
 • +2 (2 voturi)    
  parerea mea. (Duminică, 22 februarie 2015, 13:24)

  LUPU [anonim]

  Cand vrei sa accesezi fonduri europene stii foarte bine ca esti controlat la felul cum cheltui dupa ce este aprobata suma.ASA NU MAI POTI FURA .PUNCT.CONSIDER CA TREBUIE SA NE TREZIM SI SA FECEM LUCRURI TRANSPARENTE REALE SI CINSTITE.BOGATIA POATE VENI SI CINSTIT.PUNCT SPUN CLAR NU HOTIEI.
 • +1 (1 vot)    
  De ce inregistreaza Romania cea mai mica rata de a (Miercuri, 25 februarie 2015, 12:46)

  Ion [anonim]

  Pentru că sunt mai greu de FURAT:
 • +2 (2 voturi)    
  fonduri europene (Miercuri, 25 februarie 2015, 20:03)

  Mihaela Z [anonim]

  Fondurile Europene sunt greu de accesat in Romania datorita faptului ca:
  1. Nu avem personal instruit pentru monitorizarea implementarii proiectelor;
  2. schimbarea regulilor in "timpul jocului"... apar instructiuni la fiecare 2 saptamani, instructiuni de care beneficiarul nu avea cum sa stie la momentul depunerii cererii de fianantare;
  3. incapacitatea OI, de evaluare rapida a CR si in consecinta plata beneficiarilor! O evaluare a unei CR poate dura si un an! Se realizeaza astfel blocarea financiara a beneficiarului.
  4. Deschiserea de call-uri cu adresabilitate limitata, si in consecinta ...finantarea proiectelor in domenii fara perspectiva.
 • +2 (2 voturi)    
  punct de vedere (Miercuri, 25 februarie 2015, 21:16)

  stefan [anonim]

  Sa vorbeasca daca au curaj cei care au accesat fonduri europene.Sa spuna cate comisioane au platit. Cine nu a arezistat a trebuitr sa dea banii inapoi.Proiectul a avut o evaluare de x mil euro, dand comisioanele nu a mai pututu fi finalizat la timp si iaca buba care s-a spart. Nu trebuie studii economice la Sorbona, Oxford sau Yale. Ci un minim de patriotism nu de hotie.
 • -1 (1 vot)    
  adagio (Miercuri, 25 februarie 2015, 21:18)

  stefan [anonim]

  Apropo cei care lucreaza cu fornduri europene, sau in acesta zona sunt salarizati REGESTE, dar cum postul este ocupat prin numiri si pilarae care trebuie sa deonteze increderea iata buba!
 • 0 (0 voturi)    
  auto-sut in fund :)) (Sâmbătă, 28 februarie 2015, 21:18)

  srpc [utilizator]

  - in 2011 au fost initiate 28.597 proceduri de achizitie publica, in 2012 numarul acestora a scazut la 27.656 iar in 2013 la 19.342, deci o scadere in 3 ani cu 30,06% a procedurilor de achizitii publice
  - numarul contestatiilor formulate la C.N.S.C. de catre operatorii economici a scazut de la 5.997 in 2012, la 5.739 in 2013, ceea ce a insemnat o diminuare cu 4,3%
  - pai daca numarul de licitatii a scazut cu 30% iar numarul total de contestatii cu doar 4,3%, inseamna ca aceste contestatii sunt realmente o problema grava!
 • +1 (1 vot)    
  Romania zace sub gunoaie (Joi, 5 martie 2015, 7:40)

  Daniela [anonim]

  Rusine! pai exista si ordine pentru acum nu maine sau poimaine! UE ne roaga cu fonduri europene si Romania zace sub gunoaie si la prorpiu si la figurat! Isi vor lua mainile de pe noi UE. Instantele de judecata sunt incompetente in astefel de situatie si nu numai. Dar totusi, nu exista si instante competente? schimabti structura din instantele de judecata. Schimbari oamenii cu altii competenti care sa solutioneze rapid~ Ce-i cu tergiversarile acestea? Romania emana mirosuri stricate pana cand? ce-i cu conducerea aceasta oarba din Romania?
 • -1 (1 vot)    
  Intrebare. De fapt 2 (Joi, 5 martie 2015, 8:55)

  Ghita Bizonu' [anonim]

  Ce procent al absorbtiei fondurilor europene in tim[pul guvernelor precedente? Si cat este acum ?!

  Si vreti sa cred "analiza" atunci cand este a unui " cititor HotNews.ro, care a preferat sa-si pastreze anonimatul" si nu si-a gasit nici macar un nick precum P. Lica Franaru ,Ion Pendula sau Tom si Jerry ?!
 • +1 (1 vot)    
  Nu ii este jena Premierului sa ne minta la obraz ? (Joi, 5 martie 2015, 10:39)

  Petre [anonim]

  Ponta, de cum a preluat puterea in aprilie 2012, Guvernul Boc a fost aspru criticat ca nu a reusit sa absoarba in integralitate fondurile europene. Ca masura social-liberala, s-a infiintat un Minister al fondurilor Europene. Cat timp a decontat contractlele incheeate de guvernarea Boc, Ponta s-a impaunat, “mintind poporul cu televizorul” cu eficacitatea noului minister, impaunare care a fost mai abitir afisata in campania prezidentiala. Dupa ce a “intarcat balaia” lui Boc acum se vede impotmolit in propiile noroaie, prezentate ca fiind un asfalt de cea mai buna calitate ???
  Pai degeaba se spune ca "minciuna are picioare scurte" ? Si culmea tupeului se prezinta ca cel mai performant guvern care trtebuie pastrat pana in 2016, cautand sa fure startul cu ocazia analizarii codului fiscal. Eu nu contest ca D.D. a avut dreptate cand a afirmat ca ne "lasa mai saraci si mai naivi" dar eu cred ca a venit timpul ca romanul daca nu poate scapa de saracie macar sa scape de naivitate, si daca va reusi, curand o sa scape si de saracie cu ajutorul "lucrului bine facut" Ati auzit d-le Ponta ? Incetati cu minciunile si dezinformarea zilnica !
  • +1 (1 vot)    
   ...V.Ponta (Vineri, 6 martie 2015, 13:41)

   Emanoil [anonim] i-a raspuns lui Petre

   ....fata de fondurile atrase de Guvernul Basescu cam 5; 6 la suta, guvernul PONTA a atras peste 6o la suta!

   Guvernul Basescu a atras prin UDREA fonduri europene cu, care a construit complexul unde are apt.si madam UDREA locuinta intamplator.!!!!!!!!!!!!!!

   Respectivul guvern BOC-Basescu sa ocupat intens cu Retrocedarile de milioane de euro, nu Ponta.!!!!!!!!!!!!!!dar cele 60 de propietati retrocedate cand a fost primar, unui pseudo american JORDAN!!!!!!!!!! si oamenii care cumparase conform legii112 data de guvernul Romaniei locuintele respective,aruncate-n strada.

   BOC a taiat salarii,inchis spitale,daca si PONTA a facut asta,ar trebui sa aducem la guvernare PDListi vopsiti in PNListi sa aduca din nou dezastrul in ROMANIA.
   ....esti cumva un fost membru al acelui guvern numit DEZASTRU-ROMANIEI,daca romanii au uitat, la ALEGERILE viitoare sa-i alega poporul care a trait asa de bine cu BOC-BASESCU! dar nu sa vina pdlistii,sa dea lovitura finala ROMANIEI
 • +1 (1 vot)    
  pai nu mai pot fura (Vineri, 6 martie 2015, 9:52)

  gopo111 [utilizator]

  ca sint europeni cu ochi pe ei
 • -1 (1 vot)    
  raspuns Ponta (Sâmbătă, 7 martie 2015, 13:12)

  smaranda ion [anonim]

  Mai, Ponta,ti-am mai spus ca o sa pierzi alegerile.Si n-ai vrut sa ma crezi.Iata,ca am avut dreptate. La timpul respectiv ti-am spus cum sa procedezi.Nu m-ai luat in seamaEstae ultima oara cand te mai sfatuesc.Pana acun imi erai f.simpatic.Acum am inceput sa te detest.Dece?Pentru ca nu m-ai luat in seama.Iti mai dau o sansa.Ultima.Indeparteaza-i pe toti cei care te mint.Cred ca ai atata inteligenta sa-ti dai seama singur de aceasta.Nu mai fii credul.Daca nu reusesti,sau nu stii sa diferentiezi,cheama-ma pe mine si din trei intrebari puse celor cu care colaborezi,itri voi spune cine te minte sau este sincer.Colaboreaza cu Iohanis.Nu te lasa dus de orgolii.Aceasta este cesa mai mare prostie.Elimina din mintea ta orgoliile,si,vei simti cum te inalti pe o scara superioara.Fii diplomat.Nu-l apara pe cumnatul tau.Nu-ti asuma discutii despre acest caz.Prin raspunsurile tate ziaristilor,da impresia unui om onest.Fa tot ce poti pentru acesta.Nu-ti pot spune chiar tot.Ar insemne sa te jignesc si nu-mi sta in fire.Cauta si nu te hazarda in raspunsuri detaliate.Elimina di mintea ta sa aperi pe cineva care,esti comvins 50% ca este vinovat.Nu apara oameni vinovati.Cauta si fa tot ce poti pentru a candida pa urmatoarele alegeri pentru sefia PSD.Vein reusi .Sigur!Sa ai o zi buna!
 • +1 (1 vot)    
  in general (Luni, 9 martie 2015, 18:20)

  cladob [utilizator]

  ce lipseste este un ghid detaliat, pas cu pas, de obtinere a finantarii. Multi oameni nici nu stiu de unde sa inceapa.

  Eu de exemplu as dori sa modernizez intregul bloc, facut prin '75 si care ar avea nevoie de reparatii si imbunatatiri. As putea primi finantare nerambursabila pentru un astfel de proiect ?

  Sau pentru o fabrica ?

  m-am uitat pe http://www.fonduri-ue.ro/ dar e complicat, multa vorbarie, multi termeni si greu sau imposibil de pornit ceva..

  parca e facut mai mult impotriva decat pentru ..
 • 0 (0 voturi)    
  Tara (Duminică, 15 martie 2015, 12:33)

  gogol [anonim]

  Tara nu duce lipsa de profesionist. Dar acestia sunt ridicularizati de cei care au pus mana pe fraiele tarii si care au ridicat in functii de conducere a institutiilor statului (politie, finante, inspectorat scolar, mediu etc) o serie de incompetenti. Si nu orice fel de incompetenti. Incompetenti fuduli. Increzuti, nesimtiti si guralivi. Si-apoi, dupa ce-i dai prostului puterea...
 • 0 (0 voturi)    
  Q (Duminică, 15 martie 2015, 15:03)

  cetateanul xyz [anonim]

  Fondurile sunt stopate de catre patronate prin faptul ca au furat si vor sa fure din banii europeni prin diferite mijloace financiare a se vedea cazul Udrea , care a avut absorbtie ridicata la ministerul care l-a condus, in concluzie coruptia patronate-stat a existat in trecut dar acum se aplica metoda de tip preventiv pana la o revenire echilibrata.
 • 0 (0 voturi)    
  FRAUDE ? (Luni, 23 martie 2015, 9:19)

  RADULESCU VALENTIN [anonim]

  In Bucuresti, Drumul Taberei. vis a vis de strand s-a inceput amenajarea unui vaste constructii, fara panoul de informare.
  Sesizund, prin e-mail, Primaria sector 6 de inceperea acestui santier, peste noapte, a aparut un mic panou, ascuns in loc nevizibil pe care scrie :
  - autorizatie speciala nr. .......... !!!!! ?
  - beneficiar MAPN ? si cam atat.
  Acum cand este mare scandal cu DNA, cand se umple arestul cu
  infractori, unii nu au frica de nimic.
  Am intrebat pe diversi care se dau sefii lucrarilor :
  "- Ce faceti aici oameni buni ?
  - un complex sportiv pentru Dobos "
  Zic si eu " Oare se repeta scenariul MAPN - Becali ? "

  Cu stima,
  V. Radulescu
 • 0 (0 voturi)    
  E un mare mincinos (Luni, 23 martie 2015, 17:35)

  bfc [utilizator]

  Proiectele bune si corecte, nu facaturile politicienilor sunt finantate.
  Vorbesc din experienta pesonala .... nu s-a dat mita, nu s-a intervenit.

  Daca esti cinstit si onest in afaceri se vede si esti finantat; in schimb daca iti faci firma ieri si azi aplici pentru un fond EU normal ca trebui sa apelezi la diversi "onorabili" si normal ca ajungi prin instante si in tot felu de institutii.

  Si a doua chestiune: proiecte de milioane de Euro .... cate fabrici se construiesc in sectorul privat? Eu de ani de zile tot asta aud; deci daca s-ar obtine finantarile inseamna ca Romania intr-un an de zile este numarul 1 la industrie? Raspunde domnul Ponta cu libertatea pentru asta? Ca votam toata tara, cu mic cu mare, sa treaca si sa punem industria pe picioare ..... dar cred ca de fapt mai bine nu ... acei bani se vor evapora mai repede dacat se va usca cerneala pe contractele de finantare :(
 • 0 (0 voturi)    
  Accesare fonduri europene (Miercuri, 25 martie 2015, 20:10)

  Ion [anonim]

  de ce ?! primo : nu se poate fura mai mult (cei mari ”oameni de afaceri” sunt ”recoltați” acum de DNA pentru dezastrul ce l-au făcut ; secondo: incapabilitatea guvernului și a pretinșilor ”specialiști” , lipsă de informare, dezinteres etc etc
 • 0 (0 voturi)    
  Premierul Victor Ponta a reactionat, afirmand că . (Vineri, 27 martie 2015, 14:47)

  vyktorp [anonim]

  Premierul Victor Ponta a reactionat, afirmand ca in privinta achizitiilor publice este "o catastrofa nationala" si cauzele sunt "numeroasele contestatii depuse care blocheaza proiecte de sute de milioane de euro".
  Deci, să se schimbe legea (spune el), adică nimeni să nu mai conteste, chiar dacă are dreptate, conform legislaţiei ! (Total ilegal). Dubios, cum mass-media nu reacţionează ! (Adică, care mas-media !)
 • 0 (0 voturi)    
  fonduri europene (Sâmbătă, 28 martie 2015, 11:29)

  victoras [anonim]

  Cum puteau cumnatul si sora SCARTANU ai pisoiului sa fure la Ploiesti, daca nu baga guvernul strambele din comentariul de mai sus ?
 • 0 (0 voturi)    
  comentariu (Sâmbătă, 28 martie 2015, 19:46)

  sorin [anonim]

  sunteti pe langa cu totii. fondurile europene sunt cat de cat controlate si controlabile. cele guvenamentale nu.
  trageti voi concluzia
 • 0 (0 voturi)    
  S-a mai aratat odata-Ponta guverneaza cu minciuni (Joi, 2 aprilie 2015, 21:58)

  Petre [anonim]

  O splendida demonstratie a capacitatii lui Ponta de a guverna cu minciuni. Cat timp va trebui sa mai treaca ca si Ponta sa inteleaga ca: "minciuna are picioare scurte" il ajunge din urma adevarul, si-l impinge in santul istoriei, fara drept de apel ! Ponta face parte din categoria celor pentru care ar trebui sa devina urgenta Identificati , anchetati, judecati, pedepsiti precum si izolati social impreuna cu cei care au fost implicați în demolarea statului de drept, a economiei de piață, a democrației reprezentative, a inițiativei comunitare, a presei libere și toate celelalte, acte antisocale, care au plasat Romania într-o lume aflată sub invazia a unei minorități perverse, formata din fii si nepotii de kominternisti si bolsevici ceausisti, care a generat una dintre cele mai grave ratări istorice ale unei națiuni puternic încercate, de lovitura de stat din decembrie 1989, si mineriadele din anii 1990-91 si lovitura de stat din iulie 2012.
 • 0 (0 voturi)    
  Apă de ploaie! (Joi, 23 aprilie 2015, 19:16)

  Dado [anonim]

  Articolul e complet inutil fiindcă nu explică deloc care sunt cauzele ”reale” ale situaţiei. Ni se demonstrează că numărul contestaţiilor a scăzut. Ei şi? Pe noi ne-ar fi interesat să ştim de ce nu sunt utilizate fondurile europene.
  ”Corupţia”? Să fim serioşi, corupţii vor bani europeni cât mai mulţi.
  ”Birocraţia”? Dacă da, unde sunt exemplele, argumentele, datele?
  Legile ”proaste”? Care sunt ele?
  ”Incompetenţa” funcţionarilor? OK, dar în ce anume constă ”competenţa” necesară (aceea pe care o posedau probabil funcţionarii PDL, PNL etc.)?
 • 0 (0 voturi)    
  Propuneri concrete (Marţi, 28 aprilie 2015, 20:31)

  Gigi_H [anonim]

  Pentru a asigura obiectivitate în utilizarea fondurilor europene propun:
  1. Toate misiunile de audit (calitate, tehnic, informatic, securitate, management, financiar) să fie efectuate numai de persoane certificate, PLĂTITE ÎNAINTE de realizarea misiunii, NU din banii proiectului ci din bani alocați separat de către autoritatea de management.
  2. Toate misiunile de audit să fie efectuate, atât inopinat, cât și la final , de către specialiști independenți NOMINALIZATI și CERTIFICAȚI, de obicei membri ai asociațiilor profesionale recunoscute. Pe cât posibil, recomand ca auditorii să nu fie angajații vreunei companii, indiferent care.
  3. Toate proiectele finanțate din bani publici să aibă NOMINALIZAT și ÎMPUTERNICIT un MANAGER DE PROIECT CALIFICAT, iar aceasta să planifice toate costurile si să le facă publice, INCLUSIV modul de cheltuire și destinația finală a banilor publici. Aici este necesar ca toate proiectele să includă o cheltuială de publicitate a proiectului (cu toate informațiile care pot fi făcute publice) pe un website dedicat proiectului sau pe un sub-website activ pe toată perioada de implementare a proiectului (suntem în anul 2015).
 • 0 (0 voturi)    
  dosare achizitii (Luni, 18 mai 2015, 11:09)

  franguloiu teo [anonim]

  simplu.
  nu sunt pusi decat cei care la randul lor promit ca vor cotiza.
  mie personal mi-au cerut 40% din suma ca si comision
 • 0 (0 voturi)    
  De ce îsi pastreaza anonimatul (Sâmbătă, 23 mai 2015, 11:38)

  Dan_Bruma [anonim]

  Persoana care face aceasta critica nu ar trebui sa-si pastreze anonimatul, chiar nu vad de ce o face. Ar trebui sa iasa in fata si sa asume aceasta critica la adresa guvernului.
 • 0 (0 voturi)    
  Bai Ponta (Sâmbătă, 23 mai 2015, 11:51)

  Dan_Bruma [anonim]

  Ba, da-ne, ba, o data drumul în Schengen, înceteaza cu imbecilitatile administrative. IDIOTULE.


Abonare la comentarii cu RSS
Proiect initiat de HotNews.ro si Freedom House Romania
Proiect finantat de Comisia Europeana

Platforma initiata de Freedom House si Asociatia Actori Europeni, cu sprijinul HotNews.ro in cadrul programului „Combaterea fraudei in achizitii publice”, derulat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene prin „Programul de prevenire si lupta contra criminalitatii” – Directia Generala Afaceri Interne.

Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Aceasta sectiune nu reprezinta pozitia oficiala a Comisiei Europene sau a vreunuia dintre partenererii implicati in derularea proiectului. Este o platforma pusa la dispozitia publicului care isi propune sa ajute la transparentizarea procesului de achizitii publice si la monitorizarea unor dosare importante care se afla pe rolul instantelor.

Pentru informatii despre activitatea Comisiei Europene va invitam sa vizitati adresa web a Reprezentantei CE in Romania si pagina Comisiei Europene. Informatiile despre programe finantate de Uniunea Europeana sunt accesibile in sectiunea granturi a site-ului Comisiei Europene.

Proiectul „Combaterea fraudei in achizitiile publice” urmareste sa aiba un efect benefic atat asupra capacitatii institutionale a autoritatilor romane de a solutiona cazurile de frauda, coruptie si alte infractiuni in achizitii publice, cat si asupra posibilitatilor acestor institutii de a coopera.

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by