Manuale pentru clasa a IV-a: Ministerul Educatiei a lansat licitatia de manuale scolare digitale pentru clasa a IV-a. Vezi caietul de sarcini

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Miercuri, 5 august 2015, 10:46 Achizitii | Stiri


Manuale scolare
Foto: Agerpres
Ministerul Educatiei a lansat in dimineata aceasta licitatia pentru manuale scolare noi - in format print si digital - pentru clasa a IV-a. Ele trebuie sa fie pe bancile elevilor in anul scolar 2016-2017, atunci cand se va aplica si noua programa scolara. Potrivit documentatiei publicate in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP), pentru fiecare manual de la clasa a IV-a vor putea fi desemnate castigatoare maximum 3 firme (deci maximum 3 manuale alternative pe disciplina), durata acordului este de 4 ani, iar valoarea estimata fara TVA este de 22 de milioane de lei. 
Contractele subsecvente nu se vor atribui prin reluarea competitiei. Cantitatile anuale de manuale pe care va trebui sa le furnizeze firmele castigatoare "sunt in functie de numarul de elevi inscrisi in fiecare an scolar", insa Ministerul Educatiei detaliaza cantitatile maxime ale acordului, pentru fiecare disciplina.

Termenul limita pentru depunerea cererilor de documente sau pentru acces la documente este 4 ianuarie 2016, termenul limita pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 12 ianuarie 2016, iar data deschiderii ofertelor este 13 ianuarie 2016.

Manualul scolar trebuie sa fie realizat in conformitate cu noua programa scolara de clasa a IV-a, in urmatoarele forme:
 • varianta tiparita
 • varianta digitala

Manualele pentru clasa a IV-a vor fi transmisibile [adica, la finalul clasei a IV-a, elevii le vor preda la scoala, pentru ca dupa ele sa invete si copiii care termina clasa a III-a - n.red.] si se vor reinnoi in stocuri cuprinse intre 10-20% din numarul total al elevilor inscrisi.

Acordul-cadru cu firmele castigatoare va avea o durata de 48 de luni, iar valoarea estimata fara TVA este de 22.902.482 RON.

Criteriile de atribuire a contractului

1. Pretul ofertei: 50%            
2. Corectitudinea continutului stiintific: 10%            
(continutul stiintific prezentat trebuie sa respecte recomandarile programei scolare)
3. Abordarea didactica a continutului invatarii: 10%        
4. Organizarea continutului proiectului de manual scolar in vederea formarii/dezvoltarii de competente in conformitate cu programa scolara: 10%        
5. Contributia la optimizarea procesului de predare invatare-evaluare: 5%
(echilibrarea continutului disciplinei/modulului de pregatire cu itemii/testele de evaluare)
6. Calitatea si accesibilitatea limbajului: 5%            
7. Calitatea tehnoredactarii si facilitatea utilizarii variantei digitale a proiectului de manual scolar: 5%            
(aspectul atractiv si adecvat nivelului de varsta/de dezvoltare a elevilor si specificului disciplinei/modulului de pregatire)
8. Stilul, unitatea proiectului de manual scolar si calitatea pedagogica a activitatilor multimedia de invatare interactiva: 5%            
Punctaj maxim componenta tehnica: 50

Ce prevede Caietul de sarcini

Manualele de clasa a IV-a care fac obiectul acestei licitatii vor fi folosite in scoli incepand cu anul scolar 2016-2017. Varianta tiparita a manualelor trebuie realizata "in doua volume imprimate, corespunzatoare, in principiu, fiecarui semestru in parte".

"Varianta digitala reprezinta o forma electronica a manualului scolar, distribuita pe un dispozitiv de stocare extern, CD/DVD, odata cu varianta tiparita (cate un CD/DVD pentru fiecare volum in parte)", se arata in caietul de sarcini.

Varianta digitala cuprinde activitati multimedia interactive de invatare (AMII), care pot fi:

 • exercitii interactive
 • jocuri educationale
 • animatii
 • filme
 • simulari

Documentatia de licitatie prevede ca "procesul de interactionare cu AMII ofera accesul atat la resurse multimedia, cat si la teste si exercitii interactive, la care feedback-ul este imediat".

La fel ca in cazul manualelor digitale deja existente pentru clasele I si a II-a, si varianta digitala a manualelor de clasa a IV-a trebuie sa fie accesibila si on-line pe www.manuale.edu.ro.

Obiectul contractului il constituie achizitia, livrarea si transportul manualelor scolare de la producator la depozitele de carte scolara ale inspectoratelor scolare judetene. Firmele care vor fi desemnate castigatoare ale licitatiei trebuie sa asigure "tirajul de manuale scolare comandat, ca urmare a solicitarilor cadrelor didactice, in cele doua variante: varianta tiparita si varianta digitala".

Firmele pot sa participe la licitatie in mod independent sau in asociere si nu este limitat numarul de ofertanti in cadrul unei asocieri. "Ofertantii pot depune mai multe oferte, alternative, pentru acelasi lot, cu respectarea caietului de sarcini. Ofertele alternative reprezinta proiecte distincte de manuale scolare", a stabilit Ministerul Educatiei.

Caietul de sarcini stipuleaza ca "propunerea financiara se intocmeste astfel incat pretul de achizitie pentru fiecare manual sa fie obtinut din pretul fara TVA, din care 10% reprezinta cota pentru inspectoratele scolare, in vederea distribuirii manualelor in unitatile scolare, conform prevederilor art. 23 alin. (1) si (2) din HG nr. 26 din 14 ianuarie 2015, la care se adauga TVA-ul de 9%".

Autoritatea contractanta in cadrul acestei licitatii este Centrul National de Evaluare si Examinare (CNEE), din subordinea Ministerului Educatiei.

"Proiectul de manual scolar trebuie sa aiba caracter nediscriminatoriu: sa respecte principiile care nu fac nicio deosebire de rasa, nationalitate, etnie, limba, religie, categorie sociala, convingeri, gen, orientare sexuala, varsta, handicap, boala cronica necontagioasa, infectare HIV, apartenenta la o categorie defavorizata si sa nu contina niciun element rasist, xenofob, de promovare a ideologiei nationalist-extremiste", stabileste caietul de sarcini.

Criterii de conformitate pentru varianta digitala a manualelor

"Manualul este accesat printr-un fisier standard, de tipul index.html, aflat in radacina CD-ului, sau prin autorun. Manualul poate fi utilizat in varianta standard a fiecarui browser dintre cele precizate in tabelul 3, fara a fi necesara instalarea niciunui software suplimentar, inclusiv extensii, add-on, plug-in", se arata in caietul de sarcini.
 
Potrivit documentelor de licitatie, "varianta digitala cuprinde integral continutul manualului in varianta tiparita, avand in plus (sau in locul ilustratiilor de pe hartie) elemente specifice precum: exercitii interactive, jocuri educationale, animatii, filme si simulari. Pe CD-ul pe care se livreaza varianta digitala a manualului se poate imprima imaginea de pe coperta manualului sau o parte din aceasta".Potrivit caietului de sarcini, manualele digitale trebuie sa fie realizate folosind urmatoarele tehnologii web: HTML5, CSS3, JavaScript, SVG, MathML sau sisteme de redare a formulelor matematice echivalente. "Ofertantii pot folosi orice alta tehnologie cu conditia ca ele sa ruleze fara prezenta unor softuri suplimentare sau fara efectuarea unor operatiuni suplimentare (...). Elementele multimedia integrate in cadrul manualelor digitale vor fi optimizate pentru utilizare web, avand dimeniuni reduse si, implicit, un timp scazut de incarcare", au stabilit specialistii Ministerului Educatiei.

"Elementele de tip video respecta urmatoarele specificatii:

 • format: mpeg-4, mp4;
 • dimensiune: maximum 10 MB;
 • mod: mono/stereo/surround;
 • rezolutie: minimum 320x240 pixeli;

Elementele de tip audio respecta urmatoarele specificatii:

 • format: mp3;
 • dimensiune: maximum 2 MB;
 • rata biti: 16-48 kbps;

Elementele de tip imagini respecta urmatoarele specificatii:

 • format: png, jpeg;
 • dimensiune: maximum 1 MB;
 • rezolutie: minimum 640x480 pixeli;
 • DPI: minimum 72

Pentru elementele de tip grafica vectoriala se va folosi formatul SVG (dimensiune maxima 1 MB). Acelasi standard se aplica si altor imagini ce nu prezinta o complexitate ridicata si astfel nu au nevoie de o rezolutie mai mare decat cea specificata", prevad documentele de licitatie.

De asemenea, Ministerul Educatiei stipuleaza ca "ofertantii vor asigura, la cererea beneficiarului, suport tehnic in vederea bunei functionari a manualelor proprii pe platforma www.manuale.edu.ro.

Ce ore fac elevii la clasa a IV-a si care sunt noile programe scolare pe baza carora vor fi realizate manualele digitale
 • Numar total de ore obligatorii: 21
 • Optionale: 0-1
Poti descarca noile programe scolare pentru clasele a III-a si a IV-a si de aici

Aceste programe scolare noi pentru clasa a IV-a au fost publicate in Monitorul Oficial in decembrie 2014, odata cu programele scolare pentru clasa a III-a. Curriculumul de clasa a III-a se aplica la clase incepand cu anul scolar 2015-2016, iar programele scolare pentru clasa a IV-a se vor aplica din anul scolar 2016-2017. Sursa si detalii
 • Pana acum, invata dupa programe scolare noi si dupa manuale digitale conforme programei elevii claselor I si a II-a.
 • In septembrie 2015, si la clasa a III-a se va aplica programa scolara noua (care sa continue modificarile curriculare din primii ani de scoala), asa ca elevii care in prezent sunt in vacanta mare si au incheiat clasa a II-a au nevoie si de manuale digitale conforme programei.
 • In consecinta, in prezent se desfasoara licitatia pentru manuale scolare pentru clasa a III-a - licitatie lansata chiar mai tarziu decat cea de anul trecut pentru clasele I si a II-a si despre care ministrul Educatiei a anuntat deja ca nu se va finaliza, cel mai probabil, pana la inceputul anului scolar, asa ca elevii de a III-a vor invata din septembrie dupa manualele vechi, neconforme programei
 • Licitatia lansata astazi, 5 august 2015, este pentru manualele de clasa a IV-a - care trebuie sa fie pe bancile elevilor in anul scolar 2016-2017 Detalii aici
 • Prima licitatie pentru manuale digitale si print (pentru clasele I si a II-a) lansata de Ministerul Educatiei a durat 10 luni (licitatia a fost lansata pe 19 aprilie 2014) Detalii aici
 • Din cauza intarzierii cu care Ministerul Educatiei a lansat licitatia si din cauza faptului ca nu a dat comanda de vechile manuale inainte de inceperea scolii, anul scolar 2014-2015 a fost primul in care elevii de clasele I si a II-a nu au avut niciun manual la inceperea cursurilor

Citeste si:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8440 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  bai nene astia sunt tampiti? (Miercuri, 5 august 2015, 11:25)

  sucaa [utilizator]

  cu o luna inainte de inceperea scolii declanseaza licitatia?
  pana acum ce dracu au pazit?
  iar fac sarqacii copii juma de an pe un manual si cealalta jumatate pe alt manual.
  numai incompetenti in actualul guvern. nu vezi unu sa fie cat de cat cu capul pe umeri...
  toti specialistii ne-au plecat, au ramas ciurucurile societatii care ne mai si conduc...
 • +1 (1 vot)    
  platforma (Miercuri, 5 august 2015, 11:32)

  Vlad [anonim]

  Manualele digitale ar trebui sa fie de fapt o platforma care sa permita actualizarea rapida a continutului educational si care sa incurajeze colaborarea.

  Daca ramai cu versiunile agreate de manuale ... nu ajungi nicaieri ... nu se profita de caracteristicile platformei digitale ci se face doar o schimbare de suport a informatiei: de la hartie la digital. Marele beneficiu al platformei digitale este viteza de transmitere si diseminare a informatiilor, posibilitatea de a avea continut care se modifica in timp real.
 • +1 (1 vot)    
  idioti (Miercuri, 5 august 2015, 12:19)

  vulpoiul rosu [anonim]

  nu e de-ajuns cretinizarea cu ajutorul facebook, mess, smartphone, tre sa fie si la scoala. pai astia dupa 12 ani nu inteleg limba romana, de zici ca sunt emigranti in propria tara. ce-i trebuie prostului? tichie de margaritar! platita de noi, fraierii donatori de taxe si impozite! meritam sa ne distruga si educatia!
 • +1 (1 vot)    
  Softwin (Miercuri, 5 august 2015, 14:37)

  George [anonim]

  Softwin castiga.
 • 0 (0 voturi)    
  criteriile (Miercuri, 5 august 2015, 19:46)

  Vlad [anonim]

  Criteriile de atribuire ale contractului vizeaza atribuirea preferentiala a contractului intrucat fiind vorba de continut didactit, adica de cunostinte pretul ar trebui sa aiba o pondere mult mai mica in raport cu celelalte criterii care ar trebui sa fie mult mai diverse pe de o parte si sa constituie per ansamblu ponderea principala din evaluarea ofertelor, adica mai mult de 80%.

  E clar care e interesul privind calitatea ofertei educationale si care in fapt e indreptat spre monetizarea unei posibilitati pe carca contribuabililor.


Abonare la comentarii cu RSS
Proiect initiat de HotNews.ro si Freedom House Romania
Proiect finantat de Comisia Europeana

Platforma initiata de Freedom House si Asociatia Actori Europeni, cu sprijinul HotNews.ro in cadrul programului „Combaterea fraudei in achizitii publice”, derulat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene prin „Programul de prevenire si lupta contra criminalitatii” – Directia Generala Afaceri Interne.

Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Aceasta sectiune nu reprezinta pozitia oficiala a Comisiei Europene sau a vreunuia dintre partenererii implicati in derularea proiectului. Este o platforma pusa la dispozitia publicului care isi propune sa ajute la transparentizarea procesului de achizitii publice si la monitorizarea unor dosare importante care se afla pe rolul instantelor.

Pentru informatii despre activitatea Comisiei Europene va invitam sa vizitati adresa web a Reprezentantei CE in Romania si pagina Comisiei Europene. Informatiile despre programe finantate de Uniunea Europeana sunt accesibile in sectiunea granturi a site-ului Comisiei Europene.

Proiectul „Combaterea fraudei in achizitiile publice” urmareste sa aiba un efect benefic atat asupra capacitatii institutionale a autoritatilor romane de a solutiona cazurile de frauda, coruptie si alte infractiuni in achizitii publice, cat si asupra posibilitatilor acestor institutii de a coopera.

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by